Sony/罪大滔天 相機集中討論區(73)傳說中ZVE10幾時出?

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
嘩,盒面barcode攞來對鏡身serial number
三○ or 四○ 買?
係,趕得滯無留意
有支鏡喺手的話,都可以打去Sony對係唔係行貨
個人所知有d店賣得特別平,係因為會Cut走盒Label黎換果期官方贈品(eg 現金卷 / 鏡頭)
如果無影響保養同其他鬼嘢,我唔介意嘅
今次柒左
對上一個Po說明咗個人所知
出35GM前:35ZA好似唔係好抵,Sigma又焊MC11,Batis 40又好似唔係好抵咁
出35GM後:買買買,唔買等幾時

出50GM前:50ZA太重喇,55 1.8夠做啦,又唔係成日用50呢個焦距
出50GM後:太黑科技喇,買!
就個人所知就唔影響,你有鏡係手可以直接網上登記保養試到
不過個MO可能令人唔舒服咁解

以前贈品可能係500券,又曾經係50F1.8,或者現金券等,有D人係衝住依D而果期買
睇你需唔需要JPG比人睇,唔需要嘅話唔開,因為佢會自動做HDR有D時候Over/Under左你可能唔覺,睇返RAW就出事
開咗覺得有時好灰
但唔用又好似暗位JPG冇嘢睇

會唔會set定一個DRO level?
Eg level 3中間
我想話多手loxia 35一出就買
冇一枝35買得落手
同你諗法一樣
直到35GM

本身諗住等下減價
但係等多幾年人都老

至於50GM除咗冇貨
都真係幾貴
真係完美主義先要入手
SONY ZV-E10配SEL2860 FE 28-60mm F4-5.6如何?
THANKS
夠輕夠細支
色水同散景都ok
同埋拎上手個質感幾好
缺點係無55.8咁利 偏向柔和 同埋手動鏡
ZV-E10你係咩用途?唔係唔得,但係2860好歹都係FF鏡,裝落APSC度有D曬,同埋光圈細+APSC Sensor,唔夠光嘅環境D Noise應該都幾感人
thank
我最大用途行山影景多
我冇跟set 果支1550
因己有一支1018想要多支方便携帶性
又唔需要zoom得好遠
1670同18105過大支唔太方帶
買番支二手1650都差唔多啦
冇必要2860
遠焦就一定重
但呢支跟機鏡好多負評
所以一開始先無簡佢
二來呢支2860睇過評測片話唔差
最重要超扺玩 全新1700左右
2860放落zv-e10變左42mm至90mm

個range可以再諗諗
我反而為方便,買E10要埋支1650
支鏡超輕身,等效FF24-75
日光風景收到F8,唔會有大分別
室內就換其他定焦

我唔想投資apsc鏡,就係防潮箱拿返支sony 28 f2出來用,感覺幾好
當35mm咁用既話
值得入手?
我第一時間都係諗到三娘四佬
35GM呢期冇coupon送
咁點解要"meet"走佢呢?
業內詳細唔知
靠估佢有Barcode實體再做機整單,可以過到板自己袋掛
淘寶二手300,勝在輕同電動變焦,差還差,錄影夠用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞