Sony/罪大滔天 相機集中討論區(73)傳說中ZVE10幾時出?

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
係我怕自己玩一陣又放
行貨個價跌得勁
Tamron 17-70 2.8等效係25.5-105,原廠都冇對手(根本冇出),係apsc專用鏡過渡唔到去FF囉
好鏡就自然有價有市,仲有保養就唔係水貨有得比

買水貨用一千幾百買佢幾年無事同唔賣翻出去
都啱
請教一下, 睇啱部 ZV-E10, 想輕便為主, 配呢兩支鏡得唔得呢? (SEL1670Z (308g) 同 SEL24F18Z (225g)) 主要影人像同風景, 而選呢兩隻鏡嘅原因係鐘意呢 Set 組合就算帶晒兩隻鏡都唔過 900g, 唔該晒.
zve10拎黎影相好咩 個操控難咗啲
有新買新
做副機都幾好
一般用家 A mode 走天下再加埋拍下片其實e10唔會煩得去邊,d 制同重量可能仲方便
點解揀1670Z唔揀龍仔 1770呢,龍仔恆定2.8喎
利申對APSC鏡冇乜認識
龍仔好似有巴打講過水貨壞左,代理係俾錢都唔同你整
見FB d sony group 成日有人炒快門簾 其實要影幾多張先會炒
其實都喺度同喺網上爬過文, 好多師兄都話支1770 好, 不過大小 (74.6 x 119.3mm vs 66.6 x 75mm) 同重量 (525g vs 308g) 比起 1670Z 大同重. 本身買嘅目的主要想每次出街時都可以帶住部機, 睇到想影乜就影, 所以想輕巧為主, 我都知好多都比 1670Z 好, 例如 1770 (除咗比較輕同細), 所以搭多支 SEL24F18Z 填補返佢不足嘅嘢, 例如大光圈, 廣角同畫質等等.
你同我諗法一樣,我次次都用24.8,支85.8只會影舞台用。
最後其他鏡賣鬼晒
而家24.8二手平,用住先唔夠洗再買其他。
本身有支蔡B25, 焦段相約,
會試下插apsc用,睇下效果如何
我見到只係諗住搏佢冇咁易出事
Sigma 35mm F2 DG DN 無人講嘅
唔知你買龍仔邊支鏡,當你買$4-5k個range
平得一千幾百,有起事上黎煩到嘔
而家考慮緊sony 55mm 1.8za(行貨)
定sony 35mm 1.4 za (二手)
後者好似重好多
55.8啦,易handle d
85好多時要行到比較遠
35 1.4 za上a7c會唔會太頭重腳輕
係 所以目前都係考慮55.8而且平
85唔諗了 覺得少d用到咁近住
35 1.4za我都係驚重多d
重會有機會令你唔想拎支鏡出去影

另外你樓上講支sigma 30 1.4應該係apsc黎
係 你啱
我驚拎住影個時手會攰
龍仔鏡水貨難搵人接
不過依家都諗緊買呢支定70200G好
有冇意見比吓我
新手入門 屌細力啲
是咁的 前幾日搵返部陳年舊機 α5100出嚟
想配SEL55210 屌唔屌得過?
利申:唔會成日用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞