Sony/罪大滔天 相機集中討論區(73)傳說中ZVE10幾時出?

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
我公司(非攝)老細知我啲鏡會有入有出
話佢有堆ef將來可能入rf/fe系統
問我賣唔賣啲ef鏡好
我都係叫佢賣鳩哂佢
佢話第時變古玩antique
我話邊度值錢呀咁大産量仲要電子鏡
仲要依家啲鏡4,5年又番一大番技術
又唔係奶又唔係蔡,有撚古玩價值
趁以家有價緊係賣咗佢
apsc鏡嚟
係喎,無留意 🤣
不如賣曬佢
買枝T28200頂住檔好過
懷疑畫質好過d舊ef鏡
A7C 用落個手柄真係太淺,有無靚手柄介紹?
A6400用KIT鏡同RX100 去旅行影相邊個會好啲?
風景+人像
新手一問
女朋友本身開網店
想用嚟影下產品(花)
拍吓vlog
ZVE10 係唔係ok
ok
比我情願rx100,但最好買支好少少既鏡比a6400
A6400 + Sigma 56mm F1.4 ?
做完功課 想SIZE細啲 入袋或者拎出黎都方便啲 依個組合同RX100 M7 價位差唔多
RX100 M7啦

A6400+56 1.4 等效大約80mm已經算中長焦,純粹影人像就話適合,但係你去旅行,首先影到嘅風景少好多(唔夠wide),而且影人像帶到嘅景都比較少,真係要一支鏡兩邊吃香嘅話等效35mm比較適合。RX100 M7又輕又細,有名你叫卡片機,等效24-200mm變焦覆蓋曬你旅行對於風景(wide),人像/特寫(tele)嘅要求。旅行好多時候唔似你係本地咁可以預先知道地形位置可以拎到咩視角,變焦鏡頭嘅能力就係你嘅好幫手。
你會唔會用evf啊? 唔用既話考慮下ZV-E10啦, 新出又平又有自拍mon。旅行鏡想一支過就入18135, 焦距同rx100m7差唔多, 有鏡身防震。成套都係貴rx100m7少少, 第時想玩大光圈定焦先再入sigma 三寶

如果18135你都嫌大咁就冇計啦, rx100啦
我有rx100 3
同a6000 + 56 1.4
我會揀後者
成日等rx100彈個鏡頭出黎好煩
但兩者啲畫質大機好啲
不過rx100 一定唔係差
多謝咁多巴打解答 最衰無得腸油
想問吓Tamron鏡出事嘅機會大唔大
想買水貨但又睇到代理比錢都唔整
差一千幾百,有五年保(雙成買好似有七年)

買個安心之餘,日後有咩事賣出去都貴翻少少
原來有五年我以為得一年
成日覺得個保養都用唔著但又好驚出事
一年用得著機會就唔算大
但五年至七年就真係算係咁
Rx100方便,6400就贏censor size,如果有budget建議後者加Tamron 17-70 2.8,朋友A6000同呢支開心使用中,如果冇特别野for social media就 rx100啦,卡片機黎講算好好
支2875未夠5年就有g2
買行貨無得輸
筆直可以多少少 無問題
有無一支鏡可以人像+風景都適合?
但我想要size 細少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞