[硬件撚..討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(19)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
其實點解我打機個陣入MENU GPU 會熱左10幾度 DARK SOULS 個D唔係全畫面的MENU 就冇事,但係OVERWATCH 或者入MENU 會開另一個畫面出黎個D全部都係一入MENU就會熱左10度,我仲以為MENU最慳資源

咁你實際開場之後個溫度有冇問題
同埋你係用咩software黎睇溫度?ow內置嗰個?
嘩 D15好撚大舊
嘩 D15好撚大舊

嘩 D15好撚大舊

MK表示儲錢買x62算了
嘩 D15好撚大舊

x62
嘩 D15好撚大舊

x62

D15 勁過一體水啦
頂. 我啱啱睇人地點裝X62
原來水冷咁多野要插

其實簡單黎講
上風扇 冷排,再上底座同羅絲
再上水冷頭同羅絲,插cpu fan,電源線
兩個風扇接返落水冷頭,最後插返usb線去usb2.0

我見佢比人揀2種方法裝冷排
1. 機箱>風扇>冷排
2. 機箱>冷排>風扇
假設我裝係前面做抽入. 2種有咩分別?
紅字到時要自己研究下

前面抽入就1 記住睇下個風扇轉邊一邊
風扇上面有用箭嘴標明方向 唔好一陣放錯位抽入變抽出
裝完可以拎張紙巾試下風向 有吸力就係吸入
會吹走就係抽出
嘩 D15好撚大舊

x62

D15 勁過一體水啦

無可能
原來水冷咁多野要插

其實簡單黎講

1. 機箱>風扇>冷排
2. 機箱>冷排>風扇
紅字到時要自己研究下

會吹走就係抽出

所以2就係抽出用?
重諗住要敗家到買多2隻AER換冷排
原來水冷咁多野要插

其實簡單黎講

1. 機箱>風扇>冷排
2. 機箱>冷排>風扇
紅字到時要自己研究下

會吹走就係抽出

所以2就係抽出用?

2都得既 最主要睇個風扇出風方向
如果你要做2但又要正壓 咁個風扇咪要反轉
散熱膏有咩好介紹
原來水冷咁多野要插

其實簡單黎講

1. 機箱>風扇>冷排
2. 機箱>冷排>風扇
紅字到時要自己研究下

會吹走就係抽出

所以2就係抽出用?

唔明
冷排擋住就抽唔到風?
原來水冷咁多野要插

其實簡單黎講

1. 機箱>風扇>冷排
2. 機箱>冷排>風扇
紅字到時要自己研究下

會吹走就係抽出

所以2就係抽出用?

唔明
冷排擋住就抽唔到風?

唔係 入風定出風係睇風扇點吹
唔關個冷排事
買完個moon ,先法國好似冇咩需要duo moon咁
嘩 D15好撚大舊

x62

D15 勁過一體水啦

無可能

本人上網睇咗review x62其實同d15相差唔遠 幾度之差 想打丁咪比多幾舊買x62囉
嘩 D15好撚大舊

x62

D15 勁過一體水啦

無可能

本人上網睇咗review x62其實同d15相差唔遠 幾度之差 想打丁咪比多幾舊買x62囉

x62本身就係為j rgb而設
原來水冷咁多野要插

其實簡單黎講

1. 機箱>風扇>冷排
2. 機箱>冷排>風扇
紅字到時要自己研究下

會吹走就係抽出

所以2就係抽出用?

認真d15 vs h115i vs x62 vs masterliquid pro 280
點排
嘩 D15好撚大舊

x62

D15 勁過一體水啦

無可能

有RGB睇黎丁已經勁過D15啦

x62

D15 勁過一體水啦

無可能

諗起都扯曬
啱啱買咗張MSI 1050ti Gaming X,本身用緊Intel 600p ssd開機同MSI B250m bazooka主機板,插完張卡,張卡壓住張SSD,之後底板認唔到ssd,攞返出黎認到但都入唔到windows,請問係咩問題
啱啱買咗張MSI 1050ti Gaming X,本身用緊Intel 600p ssd開機同MSI B250m bazooka主機板,插完張卡,張卡壓住張SSD,之後底板認唔到ssd,攞返出黎認到但都入唔到windows,請問係咩問題

張卡壓住SSD?
應該唔會壓到架喎

x62

D15 勁過一體水啦

無可能

邊到有得睇 介唔介意share下

認真d15 vs h115i vs x62 vs masterliquid pro 280
點排

呢幾樣都唔同價
我排會x62>=h115i>pro 280>d15
買完個moon ,先法國好似冇咩需要duo moon咁

你覺得除左開台/ 平時多野做開多視窗 無需要用到雙mon

點排

新手同問.
頂級水冷>/=頂級風冷?
到底水冷同風冷又睇啲咩去分頂唔頂級?
風量?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞