[硬件撚..討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(19)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
如果想換64bit底板重有冇機會?定係成部機都太舊

你想將win7轉做64bit 想知啲硬件有冇問題?

係啊,同埋軟件又會唔會有咩問題?
因為打機隻game要64bit先行到

升左做win10之後啲ram都唔夠用成日lag
屌...
打J有咩問題
遲下開個ssd read write speed 打J
又開個火牛 POST 打J
....
ram 大家又可以幾多mhz 打j
cpu 又可以超到幾多ghz 打j
hdd 又可以轉到幾多rpm 打j
moon 又可以雙moon 3moon 幾多hz 打j
打j 又可以幾多fps 打機

打J都有自由掛
起碼都係硬件野姐

其實打j真係冇乜問題 但係j黎j去都係rgb , 又唔講下隻水冷啊扇啊效能點樣 一味得個j字
聽日去買router 有冇邊隻穿牆夠勁

pish
Homeplug 有冇推介?
平平地within $500
買咗張msi b350m mortar
想問下兩條8gb ram應該點樣插

睇老母板說明書
佢有講應該插邊兩條slot

睇老母板說明書
佢有講應該插邊兩條slot

而家多數都係隔住一條ram slot咁插架啦

冇問題,可以放心升
64bit有問題既係XP時代既事了

咁平平地64bit底板有咩選擇?
是咁的,小弟部電腦黑mon滑鼠鍵盤冇反應但係風線顯示卡有燈,但係平時重開機就搞得掂.
今日重新開機就解決唔到問題,試過拆塞d ram刷金色位但係仍然有問題,亦都試過唔插ram開機,底板呢個時候又識叫,斷估唔係底板壞.
各位巴絲可唔可以教下小弟搵下出問題嘅地方,救返條女

開機有冇 post 聲?

你黑 moon 既意思係個 moon 冇 signal 定係有 signal 不過黑畫面?

開機bios冇聲,但係之前冇事嘅時候都好似冇聲
黑moon係個月球直情搵唔到信號,mouse同keyboard嘅燈都冇著

重新插過曬 RAM, CPU, Video card, 睇下底板著機有冇燈著,風扇識唔識轉

假如有電到,插 onbard display 試有冇 signal, 如冇,壞野既機率:底板 > CPU > RAM 先岩

假如冇電到,試左第二隻火牛先

好的巴打應該係死板 家陣用緊i5 2400+ z77,會唔會再搵到板賣?一定要有sata 3

同樣情況 已比50蚊確定是壞版
btw 我樓下報價塊gigabyte h81 480蚊
幫我換埋680

冇問題,可以放心升

唔關㡳板事 你重裝個windows就得

冇問題,可以放心升

請問可以點整?係邊到裝?
我係老翻win7升上去做10
細個唔識野用老翻 宜家知錯了

冇問題,可以放心升

買key

冇問題,可以放心升

買key

上網買定係點樣?我上網搵過下啲人話win10 32bit 冇得直接轉win10 64bit,要洗左機重頭裝過64bit 係咪咁?

冇問題,可以放心升

買key

上網買定係點樣?我上網搵過下啲人話win10 32bit 冇得直接轉win10 64bit,要洗左機重頭裝過64bit 係咪咁?

yes,
上網 門市都ok
有冇intel 既巴打 轉左新水冷想傾超頻
唔知會唔會阻住人

聽日諗住買塊h81同機箱自己砌
咁多隻買邊隻好
Comdex 正黑店,12xxx出機,底板同graphic card個serial no已被註冊... 機箱mountHdd籠冇咗一個

切機機箱電線亂咁兜線打晒死結,有啲係底板底下...CPU風扇heat sink底下同風扇中間亦有線...有啲底板底下走返去前邊再同USB線打獵... Cpu散熱膏求撚期搞到idle都50-70C...
玩brutal legend 出1080p cut sence諍播片CPU 20%但88c... Raise of the tombraider 1080p 97c...

大家請小心...

想幫部電腦換個成座塔果d cpu散熱器 但塊板細得制 我隻左手"zip"唔到入去 扣唔到個扣
想問下拆塊主機板出黎 除左拆d銅柱 仲有d咩要拆?
有冇intel 既巴打 轉左新水冷想傾超頻
唔知會唔會阻住人

7700k , Hyper 212 turbo 唔驚變火爐傾唔傾得
Comdex 正黑店,12xxx出機,底板同graphic card個serial no已被註冊... 機箱mountHdd籠冇咗一個

切機機箱電線亂咁兜線打晒死結,有啲係底板底下...CPU風扇heat sink底下同風扇中間亦有線...有啲底板底下走返去前邊再同USB線打獵... Cpu散熱膏求撚期搞到idle都50-70C...
玩brutal legend 出1080p cut sence諍播片CPU 20%但88c... Raise of the tombraider 1080p 97c...

大家請小心...

而且呢間不嬲貴開
上次塊舊板冇貨先被迫係呢間買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞