[硬件撚..討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(19)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
http://www.guru3d.com/news-story/computex-2017-scoop-arock-x299-motherboard-galore.html

omputex 2017 Scoop: ASRock X299 Motherboard Galore

x299 分4RAM糟/ 8RAM糟板

有3條m.2
原本部機就用緊z97pro gamer,買左ssd600p但係唔支援,想換底板有冇介紹?

唔支援?
我見執板有m.2位喎
原本部機就用緊z97pro gamer,買左ssd600p但係唔支援,想換底板有冇介紹?

唔支援?
我見執板有m.2位喎

我都意為有,塊底板認唔到,佢官網原來有張支援list
屌拆撚晒d野裝番之後唔經router先上到網

唔支援?
我見執板有m.2位喎

有無update bios

我搞左兩日,一早更新左最新,拎番珍寶check又無事,珍寶話係win10問題,我重買左隻usb裝win10,bios無win10介面都無

唔支援?
我見執板有m.2位喎

有無update bios

我搞左兩日,一早更新左最新,拎番珍寶check又無事,珍寶話係win10問題,我重買左隻usb裝win10,bios無win10介面都無

重試曬禁多個bios版本
有冇intel 既巴打 轉左新水冷想傾超頻
唔知會唔會阻住人

7700k , Hyper 212 turbo 唔驚變火爐傾唔傾得

未換aio之前用212led吹7700k 1 2月冬天idle都成30幾度 一到春天天氣熱上到40幾50 點頂呀

痴線 212點壓得住7700k 咁熱情
你貼啲setting黎睇下 幫你降下溫

我粒4790 NON K 都同你同溫度係咪有問題

有冇換過散熱膏?

成個表面都搽哂

落得太多

其實有冇話正確要落幾多
有啲又話成個面要搽
有啲又話滴一點接觸到就OK

我自己就係中心整一粒豆咁多就算

最緊要中心部份有
角位冇唔算太緊要

唔該哂2位
下次試薄薄地中間AREA
不過換水冷再整
我唔會再裝多次212

散熱膏慣左畫3條爪痕 次次都冇事
唔知會唔會阻住人

7700k , Hyper 212 turbo 唔驚變火爐傾唔傾得

未換aio之前用212led吹7700k 1 2月冬天idle都成30幾度 一到春天天氣熱上到40幾50 點頂呀

有冇換過散熱膏?

成個表面都搽哂

落得太多

其實有冇話正確要落幾多
有啲又話成個面要搽

最緊要中心部份有
角位冇唔算太緊要

唔該哂2位
不過換水冷再整
我唔會再裝多次212

3爪會唔會太多
搞掂左
是咁的,小弟部電腦黑mon滑鼠鍵盤冇反應但係風線顯示卡有燈,但係平時重開機就搞得掂.
今日重新開機就解決唔到問題,試過拆塞d ram刷金色位但係仍然有問題,亦都試過唔插ram開機,底板呢個時候又識叫,斷估唔係底板壞.
各位巴絲可唔可以教下小弟搵下出問題嘅地方,救返條女

開機有冇 post 聲?

你黑 moon 既意思係個 moon 冇 signal 定係有 signal 不過黑畫面?

開機bios冇聲,但係之前冇事嘅時候都好似冇聲
黑moon係個月球直情搵唔到信號,mouse同keyboard嘅燈都冇著

重新插過曬 RAM, CPU, Video card, 睇下底板著機有冇燈著,風扇識唔識轉

假如有電到,插 onbard display 試有冇 signal, 如冇,壞野既機率:底板 > CPU > RAM 先岩

假如冇電到,試左第二隻火牛先

好的巴打應該係死板 家陣用緊i5 2400+ z77,會唔會再搵到板賣?一定要有sata 3

搭單問我部腦係咪cpu 壞

駁左cpu 8pin + 24pin + video card 8pin

著唔到機 得啑啑聲

冇駁cpu 8pin

著到機 風扇轉

但一駁cpu 8pin 就唔得

係咪cpu 壞

試左底板有電到 video card 著

唔該哂2位
不過換水冷再整
我唔會再裝多次212

裝裝下就識架啦,212唔算難掛

212咁輕鬆
D15就難喇

D15冇位裝既時候就真係難裝啦
其實裝多幾次都唔難,有哂說明書,唔明上YOUTUBE都好多

本身都想要d15, 不過個樣真係唔討好,遮曬啲ram又貼住display
個透明側板比佢遮一半

要美觀D可以買cryorig嗰隻r1 universal
唔知會唔會阻住人

有冇換過散熱膏?

成個表面都搽哂

落得太多

其實有冇話正確要落幾多
有啲又話成個面要搽

最緊要中心部份有
角位冇唔算太緊要

唔該哂2位
不過換水冷再整
我唔會再裝多次212

3爪會唔會太多

應該唔會掛 幾年前goole睇篇文見到打斜3爪表現最好
就跟住一直用到依家

唔該哂2位
不過換水冷再整
我唔會再裝多次212

212咁輕鬆
D15就難喇

本身都想要d15, 不過個樣真係唔討好,遮曬啲ram又貼住display
個透明側板比佢遮一半

又幾撚靚仔喎

唔該哂2位
不過換水冷再整
我唔會再裝多次212

212咁輕鬆
D15就難喇

個透明側板比佢遮一半

又幾撚靚仔喎

仲要免費送AM4扣具

唔該哂2位
不過換水冷再整
我唔會再裝多次212

212咁輕鬆
D15就難喇

個透明側板比佢遮一半

又幾撚靚仔喎

ULTIMATE靚D 不過UNIVERSAL唔會遮RAM
想問一下, matx 同 atx 相比, 其實有咩分別 ? (除左價錢同size)
自用用緊fractal design define c (ATX箱),
有三把case fans, 一把cpu fan,
個機箱想做到又靜又低溫, 散熱要做得好。

想知道自己應該買atx 定 matx 好
想問一下, matx 同 atx 相比, 其實有咩分別 ? (除左價錢同size)
自用用緊fractal design define c (ATX箱),

你指箱?
箱分itx, mid town, full tower

你指箱?

點揀可以睇呢條片

你指箱?

點揀可以睇呢條片https://www.youtube.com/watch?v=bygMhRoIbfE

唔該哂2位
不過換水冷再整
我唔會再裝多次212

212咁輕鬆
D15就難喇

個透明側板比佢遮一半

又幾撚靚仔喎

ultimate maximum ram height好似仲低過d15

212咁輕鬆
D15就難喇

個透明側板比佢遮一半

又幾撚靚仔喎

遮ram就慘
買發光ram就無曬意義
rx580 8gb同gtx 1060 6gb,性能邊個好d,見差唔多價,主要打下lol,d私服online game私服多開。想要溫度低d,

箱既話係睇你有咩size既板
板既話係睇你有需要用到幾多expansion slot(e.g. PCIE)

212咁輕鬆
D15就難喇

個透明側板比佢遮一半

又幾撚靚仔喎

遮ram就慘
買發光ram就無曬意義

直程頂埋啲高身既ram
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞