[硬件撚..討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(19)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike

燒左15分鐘機 呢個溫度我收曬貨

開咗蓋?

212咁輕鬆
D15就難喇

D15冇位裝既時候就真係難裝啦
其實裝多幾次都唔難,有哂說明書,唔明上YOUTUBE都好多

本身都想要d15, 不過個樣真係唔討好,遮曬啲ram又貼住display
個透明側板比佢遮一半

要美觀D可以買cryorig嗰隻r1 universal

又幾撚靚仔喎

ULTIMATE靚D 不過UNIVERSAL唔會遮RAM

遮ram就慘
買發光ram就無曬意義

直程頂埋啲高身既ram

官網寫30mm最盡 整高少少個fan最多35mm
想問一下, matx 同 atx 相比, 其實有咩分別 ? (除左價錢同size)
自用用緊fractal design define c (ATX箱),
有三把case fans, 一把cpu fan,
個機箱想做到又靜又低溫, 散熱要做得好。

想知道自己應該買atx 定 matx 好

你指箱?
箱分itx, mid town, full tower

想問一下, matx 同 atx 相比, 其實有咩分別 ? (除左價錢同size)
自用用緊fractal design define c (ATX箱),

箱既話係睇你有咩size既板
板既話係睇你有需要用到幾多expansion slot(e.g. PCIE)

即係除左多d slot之外, 基本上無分別? 包括散熱/效能
原本部機就用緊z97pro gamer,買左ssd600p但係唔支援,想換底板有冇介紹?

唔支援?
我見執板有m.2位喎

我都意為有,塊底板認唔到,佢官網原來有張支援list

有無update bios

我搞左兩日,一早更新左最新,拎番珍寶check又無事,珍寶話係win10問題,我重買左隻usb裝win10,bios無win10介面都無

重試曬禁多個bios版本

https://m.mobile01.com/topicdetail.php?f=514&t=5008598

板既話係睇你有需要用到幾多expansion slot(e.g. PCIE)

即係除左多d slot之外, 基本上無分別? 包括散熱/效能

散熱係睇塊板上面有冇heatsink
唔一定ATX板先有
效能亦冇太大分別 因為係睇chipset開放到幾多CPU feature俾你用

散熱係睇塊板上面有冇heatsink
唔一定ATX板先有
效能亦冇太大分別 因為係睇chipset開放到幾多CPU feature俾你用

所以答案係要自己google特定板有冇heat sink expansion 分別
個外置HDD成日斷電reboot
有時連keyboard mouse都斷電 要過幾秒先用得番
係唔夠電供定係其他問題

開咗蓋?

無開啊 就咁普通粒7700k
開左蓋無保養真係咪搞我
係唔夠電供定係其他問題

就咁睇似老母板有問題
所有USB port 都係咁?

開咗蓋?

無開啊 就咁普通粒7700k
開左蓋無保養真係咪搞我

咩散熱?
原本部機就用緊z97pro gamer,買左ssd600p但係唔支援,想換底板有冇介紹?

唔支援?
我見執板有m.2位喎

我都意為有,塊底板認唔到,佢官網原來有張支援list

有無update bios

我搞左兩日,一早更新左最新,拎番珍寶check又無事,珍寶話係win10問題,我重買左隻usb裝win10,bios無win10介面都無

重試曬禁多個bios版本

https://m.mobile01.com/topicdetail.php?f=514&t=5008598

呢個睇過,開左m.2pcie mode 都讀唔到
係唔夠電供定係其他問題

就咁睇似老母板有問題

長插無事 但一用一陣就會斷一次 之後又無事
keyboard mouse就好少少 幾個禮拜先見一次
Sapphire Rx480 nitro + 定 gigabyte rx 580 好d?兩張個價一樣
Sapphire Rx480 nitro + 定 gigabyte rx 580 好d?兩張個價一樣

580原裝快過480
係唔夠電供定係其他問題

就咁睇似老母板有問題

長插無事 但一用一陣就會斷一次 之後又無事
keyboard mouse就好少少 幾個禮拜先見一次

http://helpdeskgeek.com/windows-xp-tips/prevent-windows-from-powering-off-usb-device/
4000 upgrade

依家
I5 3570k
Asus Z77 deluxe v
GTX660sli
M6S 256gb
1tb hdd
Antec 620m

請指教

依家
I5 3570k
GTX660sli
M6S 256gb
1tb hdd
Antec 620m

請指教

用途要做到咩
當初咁趣玩i5 k u
[/quote]
用途要做到咩
當初咁趣玩i5 k u [/quote]

玩下GTA COD 個類PC Game
間中畫下CAD

個時i5k 版好似貴3 4 百
橫掂都買z77 就買k 版試下玩超頻

唔該哂2位
下次試薄薄地中間AREA
不過換水冷再整
我唔會再裝多次212

裝裝下就識架啦,212唔算難掛

212咁輕鬆
D15就難喇

D15易裝過212
用過noctua 既扣具會覺得其他都係垃圾

換板要換埋cpu同ram
Btw升左bios未
我塊h97 pro 都有nvme support 既新bios

依家
I5 3570k
GTX660sli
M6S 256gb
1tb hdd
Antec 620m

請指教

板cpu display card ram賣哂佢
Cpu700
板400
Ram 400
660x2應該都有500蚊

6000可以上1600加塊B350
3000mhz ram
可以加多張1070

依家
I5 3570k
GTX660sli
M6S 256gb
1tb hdd
Antec 620m

請指教

板cpu display card ram賣哂佢
Cpu700
板400
Ram 400
660x2應該都有500蚊

6000可以上1600加塊B350
3000mhz ram
可以加多張1070

我都有粒第二代i5, 咩地方賣好?上網?有咩渠道?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞