[硬件撚..討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(19)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike

最後5強 有冇巴打用馬有包膠?

In nzxt , we trust

利申用緊nzxt n450

N450好唔好用
有啲想買
x299

有價錢未?
同埋d cpu
預期係幾多錢

會唔會比AMD迫到降哂價

應該比起以前定價冇咁高

Core i9-7980XE: 18-core/36-thread, $1,999

Core i9-7960X: 16-core/32-thread, $1,699

Core i9-7940X: 14-core/28-thread, $1,399

Core i9-7920X: 12-core/24-threads, $1,199

Core i9-7900X (3.3GHz): 10-core/20-thread, $999

Core i7 7820X (3.6GHZ), 8-core/16-thread, $599

Core i7-7800X (3.5GHz), 6-core/12-thread, $389

Core i7-7740X (4.3GHz), 4-core/8-thread, $339

咁即係Intel死都唔減價?
咁唯有睇AMD啦

仲要用硅膠

等睇R9大炒i9
咁多春咁高hz個溫度諗下都正

唯有用你個名做水冷
sorry 我驚驚
想問多次塊底板岩唔岩用
本身i5-4440 板用as rock H81M
呢塊岩唔岩?
gigabyte GA-B85M-D3H
sorry 我驚驚
想問多次塊底板岩唔岩用
呢塊岩唔岩?

淨換底板?
sorry 我驚驚
想問多次塊底板岩唔岩用
呢塊岩唔岩?

淨換底板?

LGA1150 就啱架啦
原本部機就用緊z97pro gamer,買左ssd600p但係唔支援,想換底板有冇介紹?

換板要換埋cpu同ram
Btw升左bios未
我塊h97 pro 都有nvme support 既新bios

有更新,開左m.2pcie mode都讀唔到,我想換番1150既板,因為原本個粒4790k重用得
有無人用緊1150既板又裝到600p?
sorry 我驚驚
想問多次塊底板岩唔岩用
呢塊岩唔岩?

淨換底板?

yes 剩係壞板 d野咁舊 肥花有人賣呢塊兩舊水所以諗住有平買平算
x299

有價錢未?
同埋d cpu
預期係幾多錢

會唔會比AMD迫到降哂價

應該比起以前定價冇咁高

Core i9-7980XE: 18-core/36-thread, $1,999

Core i9-7960X: 16-core/32-thread, $1,699

Core i9-7940X: 14-core/28-thread, $1,399

Core i9-7920X: 12-core/24-threads, $1,199

Core i9-7900X (3.3GHz): 10-core/20-thread, $999

Core i7 7820X (3.6GHZ), 8-core/16-thread, $599

Core i7-7800X (3.5GHz), 6-core/12-thread, $389

Core i7-7740X (4.3GHz), 4-core/8-thread, $339

咁即係Intel死都唔減價?
咁唯有睇AMD啦

仲要用硅膠

你又知???

N450好唔好用
有啲想買

我用白色,自己覺得好好用,夠硬淨
好足夠嘅走線空間
用緊7700k 1080ti 兩樣大火爐,覺得都幾好

N450好唔好用
有啲想買

好足夠嘅走線空間

水冷?

N450好唔好用
有啲想買

好足夠嘅走線空間

水冷?

Hyper 212 turbo

Ram 有無得簡佢啲kit set , 一件貨有2/4條ram

ssd好似話crucial隻mx300好d

呢塊板好似伏野黎,仲有建議唔好用galax

Galax有咩唔好?我見以前悠二都有推薦

用緊 冇問題
只係d人話GALAX既用料一般
不過1060呢d價位既卡就是但啦

香港同台灣都有人投訴壞卡話人為損壞唔保

咁以後都唔買呢隻牌子

以前唔係一向都幾二線牌子咩?

用緊 冇問題

咁以後都唔買呢隻牌子

由gtx5xx系開始已經見人推msi多
Ichill就去到7系開始大倒退
請問機箱IO最少要接駁幾多條線先可以着到底板?
正常係咪兩個細插就得?冇需要博USB同HD audio可控制底板開關?

只係駁返power個條細線就得
甚至唔駁用短路開機法
請問機箱IO最少要接駁幾多條線先可以着到底板?
正常係咪兩個細插就得?冇需要博USB同HD audio可控制底板開關?

只係駁返power個條細線就得
甚至唔駁用短路開機法

拎個螺絲批short左power果兩條pin就著到啦
唯一要求黎
條女新砌 但係咁freeze同埋彈Clock_Watchdog_Timeout
試過逐條ram試, update drivers + bios都係咁
cpu無超頻 ram行2133
有冇高手知咩事

Spec:
Ryzen 1600
Gigabyte Aorus X370 Gaming 5
Corsair White LED 3200 CL16 8GB x 2
Asus Rog Strix GTX1070 O8G
Crucial MX250 SSD
WD 1 TB HDD

試下用MemTest run下條RAM?

Run過 無errors
條女新砌 但係咁freeze同埋彈Clock_Watchdog_Timeout
試過逐條ram試, update drivers + bios都係咁
cpu無超頻 ram行2133
有冇高手知咩事

Spec:
Ryzen 1600
Gigabyte Aorus X370 Gaming 5
Corsair White LED 3200 CL16 8GB x 2
Asus Rog Strix GTX1070 O8G
Crucial MX250 SSD
WD 1 TB HDD

試下用MemTest run下條RAM?

Run過 無errors

reset bios試下?

用緊 冇問題

咁以後都唔買呢隻牌子

由gtx5xx系開始已經見人推msi多
Ichill就去到7系開始大倒退

GALAX
ICHILL

有冇巴打粒1600係喺中央田買?
係咪佢打錯
定真係送個 wraiths spire led cooler ?
緊急求救
點解我WIN10禁關機
會變左登出又登入返, 點都關唔到機
部機岩岩買兩個禮拜到, 係SSD出事?
唔知呢度問唔問得
唔得既講聲sorry先

小弟電腦今日上唔到網,連tp link set up page都去唔到, 想問下有無解決方法

router同modem應該無問題,一來用wifi上到網,駁住modem既ps4 都上到
係駁住router既電腦上唔到

已換過lan線,無用
入裝置管理員->網路介面卡,停用再啟用都無用

有無巴打知點解呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞