[硬件撚..討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(19)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
其實優化呢個字可以用咩字代替?

改善?

optimize

改善、改良
講起,前排係jumbo 買粒6100冇貨叫我轉7100
之後我麻煩佢幫我update bios 唔係我話我唔轉,之後俾人黑我面
個樣直情想打鳩我咁

理撚得佢
最多咪去另一間買

80 度冇難度喎,你去 download realbench 行下, loop 佢 15 分鐘再睇下幾多度

呢個係燒機溫度咋
雖然之前啱啱買返黎嗰陣手痕行過4.8黎打機試過上80

Real bench 唔算燒機,usage 接近你 gaming 或者日常工作用到既野,你想知 7700K 有幾熱情?download 個 prime95 黎玩下,你會開始懷疑你裝果個水冷係咪壞左

試過行4.8黎玩R6 OW同CSGO等GAME
玩好耐先有時會上到80度 唔知係咪呢d game cpu usage唔夠高

睇 game 同睇優化啦,GTA5 或者近期隻 Ghost recon 都食好多 CPU resource 咁溫度就會高 d

但我講既 80 度係水冷情況下,仲要唔係 AIO 水冷喎 今次 Intel 真係痴線既,其實 7700K 開完蓋後個溫度可以講得上係優勢,但唔開蓋下就九流,差十幾廿度

咁咩u開左分別都好大
但風險要自己平衡

我覺得溫度過眼雲煙,打機冇事就得

你講呀?

Ryzen 開前開後差1度

any review?

80 度冇難度喎,你去 download realbench 行下, loop 佢 15 分鐘再睇下幾多度

呢個係燒機溫度咋

Real bench 唔算燒機,usage 接近你 gaming 或者日常工作用到既野,你想知 7700K 有幾熱情?download 個 prime95 黎玩下,你會開始懷疑你裝果個水冷係咪壞左

玩好耐先有時會上到80度 唔知係咪呢d game cpu usage唔夠高

睇 game 同睇優化啦,GTA5 或者近期隻 Ghost recon 都食好多 CPU resource 咁溫度就會高 d

但我講既 80 度係水冷情況下,仲要唔係 AIO 水冷喎 今次 Intel 真係痴線既,其實 7700K 開完蓋後個溫度可以講得上係優勢,但唔開蓋下就九流,差十幾廿度

咁咩u開左分別都好大
但風險要自己平衡

你講呀?

竟然
咁即係amd中間層野足料

改善、改良

優化呢個字係蝗語
大家請少用
屌...
打J有咩問題
遲下開個ssd read write speed 打J
又開個火牛 POST 打J
....
ram 大家又可以幾多mhz 打j
cpu 又可以超到幾多ghz 打j
hdd 又可以轉到幾多rpm 打j
moon 又可以雙moon 3moon 幾多hz 打j
打j 又可以幾多fps 打機

打J都有自由掛
起碼都係硬件野姐

其實打j真係冇乜問題 但係j黎j去都係rgb , 又唔講下隻水冷啊扇啊效能點樣 一味得個j字

終於有人心水清既人

j rgb唔係問題既
始終每個人都有覺得值得既野
只不過係上個post傾到走火入魔姐

有曬實際數據有曬理論拗先有意思姐
但去到個人感觀個個唔同 跟本口同鼻拗
然後就無限loop

年頭部機打左柴 好後悔冇等到r7出
早知挨兩個月去網吧打機啦

你點彈上80度 我行4.8重頂得住

呢個係燒機溫度咋

咁咩u開左分別都好大
但風險要自己平衡

都啱嘅 好彩我玩d game溫度唔算太高
最熱都係玩OW 會上到70幾 間唔時先突破80

你點彈上80度 我行4.8重頂得住

呢個係燒機溫度咋

咁咩u開左分別都好大
但風險要自己平衡

上代 Skylake 開左唔差好遠,係 Kabylake Intel 癲左

我會覺得如果你真係追求到極緻,上唔上到 5G 多果 2, 3 fps 就係開蓋唔開蓋既分別

利申:我都係行 4.7@1.25v, 不過遲下會開蓋睇下自己係唔係地獄黑仔王上唔到 5G

呢個係燒機溫度咋

咁咩u開左分別都好大
但風險要自己平衡

你講呀?

any review?

https://youtu.be/wz_-Q5QzRqg?t=481

改善、改良

優化呢個字係蝗語
大家請少用

最佳化囉 唔係由XP時代嘅繁中已經用呢個字喇咩

Best optimize
優化 Platinum 年代都講緊啦 唔好咩都蝗先得架,係佢地學返我地姐

咁咩u開左分別都好大
但風險要自己平衡

你講呀?

any review?

https://youtu.be/wz_-Q5QzRqg?t=481?t=481

各矽脂說不
優化 Platinum 年代都講緊啦 唔好咩都蝗先得架,係佢地學返我地姐

係硬件台以外講優化
比人屌撚死

係硬件台以外講優化
比人屌撚死

盲反係好恐怖,恐怖在十個人,九個痴既,一個正常,咁你就順理成章變左你先係痴果個

呢個係燒機溫度咋

咁咩u開左分別都好大
但風險要自己平衡

上代 Skylake 開左唔差好遠,係 Kabylake Intel 癲左

我會覺得如果你真係追求到極緻,上唔上到 5G 多果 2, 3 fps 就係開蓋唔開蓋既分別

利申:我都係行 4.7@1.25v, 不過遲下會開蓋睇下自己係唔係地獄黑仔王上唔到 5G

到時包下膠

係硬件台以外講優化
比人屌撚死

盲反係好恐怖,恐怖在十個人,九個痴既,一個正常,咁你就順理成章變左你先係痴果個

蝗語衰係衰在同一個詞用晒落所有句子度
拉低咗文化水平
comdex 張list 係咁, 請問各位有乜建議

你都比左錢?

唔係我, 我係copy comdex 個post

樓主俾黑店水咗已經好慘
你重要拎佢條list嚟俾人bin
好衰囉

其實依家有邊間鋪係信譽好,少機會伏d

比人砌真係間間都咪制 你比150佢佢唔會用心幫你執線

比人砌感覺實比人換退貨料咁
自己買parts係咪其實邊間都冇所謂,只要check清包裝盒?
有冇intel 既巴打 轉左新水冷想傾超頻
唔知會唔會阻住人

7700k , Hyper 212 turbo 唔驚變火爐傾唔傾得

未換aio之前用212led吹7700k 1 2月冬天idle都成30幾度 一到春天天氣熱上到40幾50 點頂呀

痴線 212點壓得住7700k 咁熱情
你貼啲setting黎睇下 幫你降下溫

我粒4790 NON K 都同你同溫度係咪有問題

212壓6700k
其實唔full load冇乜問題

唔full load買粒i7返黎做咩

燒左15分鐘機 呢個溫度我收曬貨
有冇intel 既巴打 轉左新水冷想傾超頻
唔知會唔會阻住人

7700k , Hyper 212 turbo 唔驚變火爐傾唔傾得

未換aio之前用212led吹7700k 1 2月冬天idle都成30幾度 一到春天天氣熱上到40幾50 點頂呀

痴線 212點壓得住7700k 咁熱情
你貼啲setting黎睇下 幫你降下溫

我粒4790 NON K 都同你同溫度係咪有問題

有冇換過散熱膏?

成個表面都搽哂

落得太多
comdex 張list 係咁, 請問各位有乜建議

你都比左錢?

唔係我, 我係copy comdex 個post

樓主俾黑店水咗已經好慘
你重要拎佢條list嚟俾人bin
好衰囉

其實依家有邊間鋪係信譽好,少機會伏d

比人砌真係間間都咪制 你比150佢佢唔會用心幫你執線

比人砌感覺實比人換退貨料咁
自己買parts係咪其實邊間都冇所謂,只要check清包裝盒?

有,搵間平,同埋睇水定行(如果介意代理)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞