[硬件撚..討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(19)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
唔該想問下換完新case加CPU heat sink部機開唔着(火牛(1)開後)底板長着橙燈會唔會係底板壞? Asus z270E

試下淨係插一條RAM
HDD/SSD,Display card之類既全部唔好插
睇下開唔開到
開唔到就可能老母板壞

而家希望係新機箱開關掣或火牛壞,因為試過一條RAM冇顯示咭冇Hdd/Ssd... 我朋友試過用舊機箱IO其中兩排插插落主機板試開機但都冇反應(其實部機係黑店comdex買後幾日已經試過有兩次掹咗電源後再插都係開唔到機最後要on/off火牛好多次先至再開得返...

上面有答你可以唔洗機箱都開到機開方法
但你個情況有d難分牛壞定板壞
你個fd有冇試下用佢隻牛開你部機

冇,因為太夜啦佢聽日要返工; ;
一陣開唔到機再check下佢有冇插漏Eatx12v線

好似話橙燈代表Stand by?

CPU條8PIN用PCIE條8PIN唔同架喎
雖然好似唔岩位唔會插錯
但插錯有可能燒CPU
小心d睇清楚先
唔知呢度問唔問得
唔得既講聲sorry先

小弟電腦今日上唔到網,連tp link set up page都去唔到, 想問下有無解決方法

router同modem應該無問題,一來用wifi上到網,駁住modem既ps4 都上到
係駁住router既電腦上唔到

已換過lan線,無用
入裝置管理員->網路介面卡,停用再啟用都無用

有無巴打知點解呢

第一,睇下右下角個上網icon係咩公仔
而開cmd 打ipconfig 睇下拎左咩ip
最後打ping 8.8.8.8再睇下點
以下係而家既spec
CPU: i7 4790 3.6G,8M
MB: GIGABYTE G1 SNIPER B6
DISPLAY: GIGABYTE GTX970 G1 GAMING
RAM: 2X (8GB KLEVV VALUE D3-1600C9)
SSD: ADATA SP920

BUDGET $8000, 諗住UPGRADE CPU同DISPLAY CARD
幫幫手
以下係而家既spec
DISPLAY: GIGABYTE GTX970 G1 GAMING
RAM: 2X (8GB KLEVV VALUE D3-1600C9)

BUDGET $8000, 諗住UPGRADE CPU同DISPLAY CARD
幫幫手

8000你成條list砌過都得
以下係而家既spec

幫幫手

4790好廢咩
sorry 我驚驚
想問多次塊底板岩唔岩用
本身i5-4440 板用as rock H81M
呢塊岩唔岩?
gigabyte GA-B85M-D3H

淨換底板?

LGA1150 就啱架啦

咪住先 我見佢有D板寫住win10
呢塊冇寫
咁我是咪要裝win7
sorry 我驚驚
想問多次塊底板岩唔岩用
呢塊岩唔岩?

淨換底板?

呢塊冇寫
咁我是咪要裝win7

關事咩
sorry 我驚驚
想問多次塊底板岩唔岩用
呢塊岩唔岩?

淨換底板?

呢塊冇寫
咁我是咪要裝win7

關事咩

你去個官網個到睇下驅動程式有冇win7版本
sorry 我驚驚
想問多次塊底板岩唔岩用
呢塊岩唔岩?

淨換底板?

呢塊冇寫
咁我是咪要裝win7

關事咩

你去個官網個到睇下驅動程式有冇win10版本
以下係而家既spec

幫幫手

4790好廢咩

玩黑沙食cpu時脈
4790差咁d
sorry 我驚驚
想問多次塊底板岩唔岩用
呢塊岩唔岩?

淨換底板?

呢塊冇寫
咁我是咪要裝win7

關事咩

有了
兩舊水 殺呀

淨換底板?

呢塊冇寫
咁我是咪要裝win7

關事咩

有了
兩舊水 殺呀

好心多口
無保要睇路
肥花

淨換底板?

呢塊冇寫
咁我是咪要裝win7

關事咩

有了
兩舊水 殺呀

好心多口
無保要睇路
肥花

保到2018 1月
thanks巴打
btw GT730 打機顯示卡出現左係我FB

Amd x399 rampage

多左條DIMM.2 slot
未知拎黎做咩/點用

m.2 ssd 行raid 0?

粒cpu咁大粒

係張相搞到咁
定實物係咁
唔似係eatx板咁

係張相搞到咁
定實物係咁
唔似係eatx板咁

拉長左咋
以下係而家既spec

幫幫手

4790好廢咩

玩黑沙食cpu時脈
4790差咁d

我之前都有玩黑沙
我覺得OK
如果想換64bit底板重有冇機會?定係成部機都太舊

睇你用嚟做咩
以下係而家既spec

幫幫手

4790好廢咩

玩黑沙食cpu時脈
4790差咁d

我之前都有玩黑沙
我覺得OK

多人放技lag, 同埋fps我覺得未夠高
雖然隻game優化差,但有提升空間
amd新既itx板仲未有消息 ?

睇你用嚟做咩

乜鳩64bit底板?
你個windows 係32bit

咁樣係咪差唔多

Ram 有無得簡佢啲kit set , 一件貨有2/4條ram

ssd好似話crucial隻mx300好d

呢塊板好似伏野黎,仲有建議唔好用galax

Galax有咩唔好?我見以前悠二都有推薦

用緊 冇問題
只係d人話GALAX既用料一般
不過1060呢d價位既卡就是但啦

香港同台灣都有人投訴壞卡話人為損壞唔保

睇你用嚟做咩

乜鳩64bit底板?
你個windows 係32bit

一睇就知佢唔識啦
解釋下俾佢知32定64bit 同老母板係冇關係既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞