[七月熱血機人番]ゲッターロボ アーク 三一萬能俠ARC

1001 回覆
26 Like 3 Dislike
我試下簡單講一講三一成套漫畫
以漫畫黎講個排序係咁
三一 (1974)> 三一G(1975) > 真三一(1997) > 三一號 (1991)> 三一ARC(2001)
三一同三一G我詳講,簡單就係恐龍肯國同百鬼帝國侵略地球,三一成功救地球。
係當時石川賢諗住畫到三一G就完成套漫畫,之後係91年又開始畫三一號,而當時三一號同三一G同一個世界觀下,畫出黎同大家認知相差太遠,例如點解冇左早乙女同弁慶,又冇啦啦標左部唔用三一射線的三一萬能俠號出黎,結果又標部真三一,最後好似上面D清咁講,真三一吸左幾個人,包括龍馬,一文字號同肥仔個呀哥,一野衝左去火星到,為火車帶黎生命種子。
我都係 打左廿年機戰但淨係睇過世界最後之日
為左填補返三一G同三一號中間發生嘅事

漫畫真三一萬能俠以不定期方式連載

其間講述恐龍帝國戰士易容偷走三一G,龍馬係博物館拎返部舊三一迎戰

又講述真三一點樣用5分之1的力量擊退百鬼帝國同不知名外星軍隊

又描述外星軍隊透過時間機器穿越主角們的時代

為左消滅三一,最終導致弁慶駕駛尿袋三一G

當時三一G為左幫真三一叉爆三一射線,而成為尿袋

發射Getter Beam後,而三一G爆走,吸收左弁慶

臨走前同早乙女講我睇所有真相/時間,三一射線最終方向等等

最後三一G下沉落人類到達唔到的深度,然後就化作蛹等待進化。
石川配龍馬先有feel
啲作畫乜事
仲差過 新, NeoVS真,世界最後之日
有三一就推!同冇乜睇過三一既後輩做少少複習。

三一同魔神係二大超級系機械人既始袓、比之後同為超級系四大巨柱既天元突破、勇者王更早誕生。玩過機戰既應該都知。

本來一路畫緊既故事《Arc》、因為作者石川老師於2006年死左成為未完既遺左。

但動畫公司好有心、於今年2021年將一部份《Arc》既劇情動畫化。本作更會出現除左三一devolution之外被稱為三一系列天花板既機體三一Emperor!

請大家密切留意
神谷明太正氣
其實一開始出場架三一D2係咪姐係三一龍
留名
Getter G, 第一個型態叫 Dragon
定係呢部係冇得分體/變型
所以直接叫Dragon 2號機
alpha 2武藏就係改左用neo版個死法
三一龍超絕spec down版
唔削到咁樣,一般人係頂唔住部機
d作畫係咪搞緊笑
其實三套千禧OVA可以話係漫畫版三一打散咗三份
neo vs講號
新三一就原作暴力主角 真龍 龍馬揸揸下穿越時空etc…
真三一就皇帝同真三一

所以比起真其實我鍾意新多啲
條鎖鍊Gen出嚟
仲勁過三一
鐵甲萬能俠同2號就有衝擊篇,Infinity,Zero,帝王萬能俠
三一就三套ova 加一堆漫畫而家有Arc動畫

巨靈神有Giga,金剛飛天鑽有鋼鐵神
其實同金剛飛天鑽待遇差不多,只係冇動畫好似差咁啲
巨靈神係Zero都好似有份?

infinity就冇出場 但又有模型
其實冇乜,
zero都有甲兒去整TFO劇情
佢本身想幫拖但比甲兒阻止

因為要唔比zero知到佢呢個存在所以係最終決戰先正式登場
其實千禧年三作我覺得Neo vs最有迫力
一開始已經起曬雞皮

反觀《ARC》。。唉今時今日仲有得睇三一已經好好

手畫同cg真係差太遠冇計
如果用鋼鐵神嗰隻近鏡手畫應該會好好多
不過真係今時今日莫講話三一,有機械人睇已經偷笑
仲要原汁原味石川三一
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞