[七月熱血機人番]ゲッターロボ アーク 三一萬能俠ARC

1001 回覆
26 Like 3 Dislike
打完呢段,我突然明哂永井豪後面想表達d乜:唔好俾三一線過於強大的力量操縱自己,變成力量本身的傀儡。呢樣嘢好多science fiction 都會表達呢個信息。
想想呢兩集未來人類行為。本質上同Nazi Genocide 有乜分別?連流招馬佢哋都睇到未來人類好唔妥,“進化”到唯我獨尊,以“被三一線選上種族”為名主動消滅其他宇宙智能種族。同現實邪教,極端民族主義有乜分別?只係換佐個新名叫做“進化”而已。
今集燒咗過往10集經費,原來arc都可以爆氣
神威做25仔?
Arc打爆當年G都打唔爛嘅烏蘇拉
嗰招又幾似Shining Spark,不過得兩個人又好似出唔到呢招
得2個人嘅Arc出Shine Spark秒烏沙拉
估你唔到咁樣原創將放左生嘅烏涉拉咁樣拉返出黎
下集個尾應該就係原作個尾
即係會有一整集原創去收尾
魔改左
本身度門打開冇耐拓馬就一掌拍死左麥當勞
改得唔差
最後嘅最後 ARC終於型返次
無睇過當年動漫

當年烏沙拉係點
希望之後再有原創續作

我見個頭同真三一龍咁似仲以為有咩關聯
的確係參考佢原創

最後去咗宇宙

佢係百鬼帝國喺亞特蘭提斯遺跡入邊搵出嚟嘅兵器/挪亞方舟,實力真係壓住三一G打,後來百鬼用炸彈同病毒殺喺入邊嘅亞特蘭提斯人,就變咗我方跟住喺最終決戰一齊收百鬼帝國皮

所以麥當勞先會講呢個係佢爸爸當年打唔贏嘅兵器
竟然係咁
今集的戰鬥質素都係正常番
因為無睇完作咁多所以睇到同真三一龍咁似的機獸係有D出奇,不過拎黎做boss級敵人肯定夠格了
只是就算神威不在席都開到疑似Shine Spark的話,龍馬個血脈係咪真係咁堅可以任借三一射線的力量
不過今集神威又唔見左人,係要預定做下個大佬?原作個尾係要同三一皇帝對峙的話神威真係做到咩野咩?

仲有今集聽到OP的BGM版其實都幾正
點解呢度個個都當咗三一原作漫畫係永井豪嘅作品
三一軍團d機好樣衰
雜兵機求其整
漫畫都冇畫到結果
不過覺得神威/恐龍帝國註定係悲劇
其實就係a+b咁樣溝啲機出嚟,以前新vs真嗰套啲實驗機都係咁
到最後都只係會俾真三一龍打殘,但未來地球俾三一射線污染可能係關三一聖龍事
可能係真三一龍不斷進化同地球融合最後就好似neo/漫畫咁練蠱=>聖龍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞