[七月熱血機人番]ゲッターロボ アーク 三一萬能俠ARC

1001 回覆
26 Like 3 Dislike
OG嘛,咁咪就係“三次元”做最後決定攞

設定問題,誇作來強弱從來係三次元唔係二次元的事,當然我哋可以嘈,但最終decision making唔喺我哋手上,除非巴打係版權持有者
你咁講就乜撚野都唔洗比強弱啦
而家就係建基於佢交出到既設定黎比啦
關我係唔係版權持有者撚事
仲有og佢已經將佢想既眼鏡廠機體放入同一世界觀 呢度已經唔係咩誇作 你硬係要講 我就同你數埋魔裝機神入面 個堆無限力已經有分高下
都唔撚關我係咪持有者事
無限進化 同 因果律係神機 最基本設定
伊迪安 同 三一暫時都未有 控制因果能力
三一都係講皇帝有觀察時間線能力
未到因果
天元喺虛數空間 有變換概率彈
現實世界 用唔用到係未知數
其實我冇太大興趣咁去誇作品討論強度 係怕最後變互屌多
最多一句起兩句止
但絕對唔會話冇得比
所以我當初舉個例就限於OG入面已經有得比

仲有 伊甸既無限力只係其中一種體現 佢就類似命運同因果率本身咁
+1, 比呢D多數, 只且好容易互屌收場. 包括眼鏡蛇在內, 大家都冇一個"基準"去比, 亦唔可能有. 當吹水變成罵戰就不了啦

個人對呢D嘢取向就係吹下水 + 笑下3次元現實商業創作同D剩係掛住賣模型figure企業, 佢哋點影響2次元世界.

連打鬥shot都度住度住
放一下雷已經燒晒D錢
睇得出真係好窮
關於近年動畫畫崩, 燒錢, 經費不足等問題, 而家正係閒餘學緊電腦畫圖, 2D and 3D animation. 親身感受一下如果要做呢D類動畫, 其實難度有高, D錢會燒喺邊度. 與其成日講講講, 不如去了解下佢哋呢行?

而家動畫, 大多數都改哂用電腦繪圖裝作, 唔會再人手一張張畫啦. 不過我相信燒錢地方唔會係製作動畫果面的技術(連免費工具都開始做到貼近industrial standard果陣, 我唔會認為技術係燒錢果part, 更何況呢套係2D animation, 唔使做rendering, 3d rendering就真係超燒錢啦), 而係美術, 版權, 配音呢D地方果度.
BTW, 閃2下分佐人屍係專登表現出ゲッターロボ アーク速度有幾快= 快到連我哋第4面墻觀眾都捕捉唔到, 剩係睇到ゲッターロボ個影, 已經分佐敵人Mini Boss屍.

當然你可以話係縮皮, 偷工減料, 省經費, 但ゲッターロボ系列經常用只睇到快鏡個影移動, 連攻擊動作都睇唔到的手法, 去表達ゲッターロボ動作快到違反物理常識. 以前超級機器人好鐘意咁樣表達佢哋個速度.
的確以前同而家都有呢種分鏡/表現手法
但係畫面出黎個迫力點解差天共地

個分別咪係2D手繪同3DCG到囉
以前手繪一張張逐格都係動畫師燃燒生命畫
而家3DCG真係取代唔到
當然我知3D係平好多,只要一開頭build好靚模就掂
不過機人動畫完全3D化唔係好事

最好係手繪/3D並用,參考下而家播緊套DQ達伊
而手繪要佔比幾多先係燒錢關鍵
高達G復為左畫靚打鬥作畫,不惜將年番劇本斬到變半年番出街
之後比人屌太趕唔知故事演乜
而家要做好一套劇情好篇幅夠作畫靚音效掂ge機人動畫已經冇可能
因為動畫公司寧願做D輕小說/漫畫改編,都唔會咁樣燒錢
所以先做全3D節衷
想問聽日會唔會播?
好似唔少都播奧運skip一週
2D手繪依家大都轉哂喺電腦上畫啦,紙繪上的效果電腦上畫全部都做到,而且我覺得用電腦做繪畫平台更方便同更環保。重點係無限Trial and Error,referencing drawings 練習非常方便。

呢部リベル・レギス黎
睇完ATX版
真係唔夠時間回憶舊作
想知三一應該睇邊套入坑先
對打嗰part,比一下係互相碰撞嘅黎睇下會好啲
好多都平行世界
隨便揀
邊套跟原作漫畫

連原祖TV都唔係跟漫畫版

直接睇漫畫版囉
咁咪套套都唔關事 點知本身人物關係
得宜家呢套
聽落好奇怪

但三一機設好型
在沒有甚麼三一系列的認知來說,這似乎是最初世界線的延續?
真三一不是世最版的頭都真的有點新鮮,好像很久沒見過了
今集雖然都是回憶為主但也算是有些信息透露了出來,然後在新研究所那隻東西真的不用管嗎
今集終於講番三一龍進化同播番Heats
弁慶個伏筆終於上大銀幕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞