[七月熱血機人番]ゲッターロボ アーク 三一萬能俠ARC

1001 回覆
26 Like 3 Dislike
D社版有"魔,神,Z"三個模式
但係我見DD最新劇情入面講OVA果隻都有
係咪即係名義上OVA參戰
但係用咗D社設定?
其實表現已經算係咁,講緊對手係zero
不過佢每個世界loop下既設定都有d唔同,great mazinkaiser個次loop個世界未必有量產鐵也。
咁設定集有都係真掛
始終OVA本來就係搬完自己再改
不過表現上碌柒 沒霸氣feel
最型已經係同阿修羅用劍對劈果下
OVA版凱撒同巨靈神一樣
再碌柒俾人打都好
表面上都係沒損傷
勁過zero 嘅話真係好撚勁,不過佢唔出就無意思
但係皇帝G 唔明點解會剋到zero, 皇帝G 都係得size 大同埋三一射線嘅招夠勁,zero 有因果律兵器應該可以勁過皇帝G
Emperor G係講呢部
機戰V初出原創新機
我既意思係問邊度有漫畫版睇
本來有隻大魔神凱撒作為Zero既抑制力
原作漫畫對zero輸左戰鬥 但贏左結果

依隻皇帝G定位係一樣係抑制力
因為大魔神凱撒曾經輸過
所以再重新整一部新既出黎
結果發現開唔到機 只好暫時放係倉
直到浸左真龍既三一射線先起動到

皇帝G作為比大魔神凱撒更強
再加上三一射線既技術結合出黎既機
Zero再勁其實都局限係魔神既可能性
剋到Zero唔出奇
oh fuck
我打咁多原來回錯野
神mode 帝皇到底有幾屈衣件事好似近年機戰都刻意回避
連出咗Zero 都係突登唔用神mode
D社最貴重既搖錢樹
唔會咁快寫死啦
有必要時 分分鐘會超越埋Zero

凱撒依家作為魔神之一
但因果律兵器對佢沒效果已經夠哂威
所有超出Zero想像既野 因果律兵器都會沒效果
DD已經掘緊個神mode嘅坑
都差唔多面世
提番
OP隻碟今日出
有睇魔神zero 漫畫就知
入面有另一個機設o既 大魔神凱撒 (本身有4種魔神力)
最初 zero 確實係冇佢資料
但打到咁上下 Zero o既高次預測計算到打敗佢o既未來
之後 就完全唔夠打 仲要用Breast fire 熔左佢半身

高次預測據我理解 唔係在於佢有冇某部機o既資料
而係 只要比 zero 計算到有一個 打敗敵方o既可能性
結局就會向o個個可能性發展

所以 打敗zero 得兩個方法

1. 佢計到個可能性前秒左佢
(但強如 大魔神凱撒 最初o既招都係幫佢r癢, 去到拎大劍 Zero 先避招)
2. 壓倒性擊倒zero, 令佢勝率歸0

所以唔關ZERO 認唔認識三一技術事,
如果佢之前見過三一技術, 你唔會贏到
未見過都好, 你輸出唔夠, 拖到咁上下 就BYEBYE
沒計 Zero個設定再勁都好
D社先係大爺
萬能俠, 三一依d有名既超級機械人話事權係哂佢手上

皇帝G單挑個次機戰(個集沒凱撒)
的確打唔贏Zero,頂多係趕走佢
雖然最後係要靠三一意志幫手叫醒甲兒
至少皇帝G叫敗北前完到場,結果唔算太差

凱撒方面(依集甲兒沒俾Zero控制)
未用神mode既凱撒+皇帝G同場
Zero挑左兩兄弟幾次機都係輸
可以推斷兩兄弟同場,Zero贏既機率係0
最後兩條友仲打+嘴砲到Zero認輸
其實機戰始終都係GAME,點都要做返平衡D,唔係玩家跟本唔洗玩。所以機戰d故事劇情真係參考下,入面都唔係好表現到zero高次預測同因果律兵器有幾勁。

正如上面位巴打講,以漫畫既zero黎計,佢呢刻冇你資料,但總會搵到個打贏到你既可能性,到時都係秒你
我照搬D社俾佢出個設定咋
始終魔神話事權本身係哂D社手上
當初凱撒係D社設定
由機戰原創到真正存在既設定機
可見D社話事權有幾大

作為一間大公司
明知凱撒係自社第一隻最輝煌既搖錢樹
好多人童年心目中最強大既魔神
你敢唔敢將佢多年黎第一次回歸機戰就俾Zero打到訓係地
所以Zero係輸左D社既抑制力 *大人的理由"

低調
新機戰竟然有皇帝infinitism😂佢同zero邊部勁啲
P.S. : 好期待霸界王

機戰X入面2部都係無原作嘅dynamic版設定
即係變相可以話Zero打唔贏凱撒+皇帝G 係Dynamic欽點嘅
呢啲強度設定dynamic無可能唔一次過比埋出去

黎緊機戰30部凱撒infinitism又另一個講法
嗰部凱撒係生完女之後甲兒自己整出黎,強度點排又係未知數
聽到以前嘅Ost依點加分
但可惜作畫仲衰過20年前
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞