[七月熱血機人番]ゲッターロボ アーク 三一萬能俠ARC

1001 回覆
26 Like 3 Dislike
咁樣真三一龍啱啱起身都要有啲嘢熱下身

官方時間線
有㗎喇,白咗mon 當係
可能係皇帝自己生堆龍馬出嚟揸皇帝都唔定
咁撚癲?
唔出奇
唯一確定只係有龍馬把聲
都有可能佢同三一號個肥仔一樣融入去部機入面,佢=皇帝
三一號個肥仔入左邊部機
真三一
嗰陣佢哋就好似用過一次100%嘅真三一,結果溪(唔係元氣)撮取太多三一射線就做咗植物人,肥仔慢慢癡撚咗線仲想炸咗真三一結果真三一吸收咗佢射嗰啲火箭炮同佢本人

不過佢本人個講法已經成為三一射線嘅一部分,已經明白所有嘢

遲啲補圖
話時話
俾三一射線吸收咗嗰啲人
成副參透哂真理咁嘅樣
到底係真係明白哂所有嘢定係俾三一線洗腦
我諗永遠冇答案了
駕駛員問題
Sound effect由三一討鬼傳嗰陣已經係用免費素材
蟲怪叫聲係扭上扭下啲卡卡聲,鬼怪咆哮係獅子老虎嗰啲咆哮聲
出黑色隻Getter恐龍會唔會仲型過佢
ARC唔係本來出力就比真三一弱咩?
無。。。 真三一係今川導演 太重個人風格
好難fight
剛追完ネオゲッターロボ NEO. 一大堆三一線受害者

恐龍帝國, 百鬼帝國, 加埋依家ARC的帝國.

三一線照永井豪演繹, 其實唔係乜嘢好嘢: 不停進化的最後唔係自我毁滅, 就係吞噬所有野. 所謂"被三一線選上"的種族, 喺其他智能種族角度睇佢哋最後都係俾三一線意志操控.

倒頭來三一線同伊甸力原來係兩兄弟, 無限力10個有9個都唔係好嘢
各平衡宇宙三一皇帝被害種族, 一齊搵地球人算帳

呢個真係好爭議性的機戰劇本
伊甸順應班人類意思
係有D極端
但都係人類自己囉黎
三一線就係早乙女博士唔覺意打開佐好危險的pandora box.

最初以為係單純的無限能源, 點知原來係大伏, 但pandora box已經打開佐就冇辦法再關上, 只能夠拼僅有的"希望": 人類唔好走向攞三一皇帝消滅所有存在的未來. (但99.9%的平行世界都係走向呢個毁滅性結局, ARC仲要話三一皇帝消滅哂其他平行世界的可能性)
感覺係三一線誘導成咁既結果多
伊甸就正宗人類自作孽
恐龍帝國就代表佢哋係被淘汰,佢哋都係俾三一射線所照射而進化嘅嘅種族,不過佢哋又承受唔到過量三一射線而被迫去地底生存

三一就係不斷講優勝劣敗,人類某個位係可以駕馭/共存嘅種族,佢哋不斷擴張戰線就係同拉古斯打去拎同時天空打嘅資格

被三一射線操控嘅應該似斬鬼三一個暴走咁只係會戰鬥到死
其實做實驗番去見聖龍果段好重要
點解唔做果集
三一射線=好單純的達爾文原則

作為一個文明人,一聽到呢樣嘢就覺得出事。NEO鬼講佐一樣嘢:秩序,雖然佢哋個䄮序係有問題,容不下其他智能種族(其他反派勢力都係同樣問題)。但解決方法唔係一開波就玩達爾文,而係先嘗試用達爾文原則外的方法講數,講唔掂先攞架生。

但喺三一線引誘之下,變成人類“做過佐火位“,用三一線進化壓倒性的力量之下,人類反而變成同百鬼,恐龍一樣屠夫。人類可以趕走侵略者就算,冇需要以”進化“做籍口將其他智能種族滅絕,好似最初百鬼,恐龍帝國一樣。ARC呢兩集其實就係講未來人類做過佐火呢個問題。

如果睇唔到呢點,其實就係俾三一線太強大力量操控住,連人性都冇埋。真正需要進化唔單止係力量,更重要係人的心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞