[M巾] 會黎M嘅全部同我入黎

640 回覆
50 Like 4 Dislike
追晒成個post
用開playtex
尾嗰幾日其實都多 但個量又未多到可以繼續用棉條
焗住用返m巾好唔舒服 成日覺得d m係塊m巾痴住下面好核突

好想買light size尾幾日用 但冇見過
台灣蘇菲棉條好似幾好
有朋友就去台灣諗住叫佢買幾盒 有冇絲用過係咪真係好用
廢事買咗唔啱 好用買得少又唔夠
香港d棉條好貴 成日捕住幾時有85折但成日都冇
之前買錯咗盒tamplex 係紙導管 唔係好鍾意用 搞到成盒放喺屋企冇用過
有無人念珠菌真係斷到尾
自從入過次院之後 呢大半年m前就返發

呢啲病有左第一次就唔會斷尾

我係用洗閪水用到有陰道炎
不過唔是念珠
個個月m前就必翻發 (持續佐4個月)
乜鳩野偏方都試哂
建議食下d女性益生菌
用自己紙巾去廁所 唔好食咁多甜野都有幫助
暫時斷佐尾2個幾月

邊度有得買
我都係乜鳩偏方郁試曬
暫時覺得乳酸菌啫喱有d用 食完好左但都仲有

我上手指shopping 買 哪optib__ 女性益生菌
希慎樓下間超市都有得賣

唔該絲打
我想問下佢一盒有幾多粒?
有無人念珠菌真係斷到尾
自從入過次院之後 呢大半年m前就返發

呢啲病有左第一次就唔會斷尾

我係用洗閪水用到有陰道炎
不過唔是念珠
個個月m前就必翻發 (持續佐4個月)
乜鳩野偏方都試哂
建議食下d女性益生菌
用自己紙巾去廁所 唔好食咁多甜野都有幫助
暫時斷佐尾2個幾月

邊度有得買
我都係乜鳩偏方郁試曬
暫時覺得乳酸菌啫喱有d用 食完好左但都仲有

我上手指shopping 買 哪optib__ 女性益生菌
希慎樓下間超市都有得賣

唔該絲打
我想問下佢一盒有幾多粒?

30 粒呀
用咗台灣個隻月釀杯兩個月啦
真係好掂 係第一次用唔太識用 要試下點先fit到自己
第二個月用 完全唔漏 我仲要12個鐘先換一次
用標準杯都係無漏 等我仲一買買咗滿月杯
滿月杯拎出黎真係要d 技巧先會唔痛

同埋可用十年真係好環保 個包裝都靚靚仔仔

個原創者都一直有係台灣推廣綿條同月經杯 有興趣又怕用月經杯既可以聽下佢介紹 認識多d 等自己多一個選擇:

想買都好易 上佢地台灣個網買 加運費就可以直送黎香港 唔使比錢代購賺

加埋運費大約幾錢有個?

我最想買呢個

我之前買滿月杯就$520 有埋布M布個set 係fb買既 係集資d 舊貨 所以會平d
然後就上咗台灣網買標準杯 因為我買個時標準杯無2件裝 又係焗買咗連埋布M巾既set裝 連運同信用卡高d rate 大約$650 頂佢成日都無兩件裝買 焗人買4件裝 我又唔會用布M巾

兩件裝我諗連運$4xx啦

呢個月釀杯設計比返我地亞洲人用 低宮頸高宮頸都用得 建議大家流量唔算太大唔使買滿月杯 買標準杯就ok 其實有人會有錯覺覺得自己M血好多係因為d M巾個容量其實唔多 黎5ML流量已經好似好多咁 我黎m頭兩日流量最勁個兩日 次次用咗12個鐘都只係有10~20ML流量 等於飲兩啖水就無咗既量 所以滿月杯唔係人人用得著咁大 標準杯已經有20ML容量 都幾夠用
唔該上上面位sis
想買個月釀杯 但佢官網兩件裝未有得賣

我等唔切官網賣兩件裝
搵到個台灣網有得賣 兩件組(標準杯)
計番港幣係大約$440 實數要收到月結單先知
(如果用匯率3.9計 價錢已經包埋台灣寄到香港既運費)
因為要買兩個先有呢個價錢 有無絲打有興趣同我夾單 我會比番我同賣家既對話紀錄同埋落單紀錄比你睇 同埋月結單個rate 無收多錢的
唔該上上面位sis
想買個月釀杯 但佢官網兩件裝未有得賣

我等唔切官網賣兩件裝
搵到個台灣網有得賣 兩件組(標準杯)
計番港幣係大約$440 實數要收到月結單先知
(如果用匯率3.9計 價錢已經包埋台灣寄到香港既運費)
因為要買兩個先有呢個價錢 有無絲打有興趣同我夾單 我會比番我同賣家既對話紀錄同埋落單紀錄比你睇 同埋月結單個rate 無收多錢的

我有性趣呀!!
用緊液體m巾 真係用過咁多隻m巾入面最舒服個隻黎 但係睇完咁多絲打話用棉條/月經杯好爽 搞到我都心郁郁想試下 但我覺得塞入去個下好唔知點 好驚

Btw 我唔知點解好多白帶 之後經常性翻發念珠菌 但小妹不路都好注重妹妹清潔 會頻換護墊+去完廁所一定用女性濕紙巾抹 但依個情況都冇好轉過 之後每次同男朋友搞完野 第二日係一定會發炎+有勁黃勁多嘅分泌物 其實真係好痛苦 有冇絲打有同樣既經歷?

其實易發念珠菌更加唔好用濕紙巾/清潔劑個D,因為好易殺左D會抑制念珠菌既菌搞到發
反而定期食D乳酪乳酸既野係有幫助
如果你同男友搞完就會發炎,好大機會你之前發個時同佢搞野傳染左比佢,之後咪乒乓波咁傳黎傳去捉佢去睇下醫生
我追曬post
見到只係有一個絲打提左一個月經杯既brand
唔知仲有無絲打可以分享下
我自己之前留意過lily cup 同埋femmycycle
覺得後者幾吸引 但就比較大舊
Btw 原來香港咁多石器時代既人

我用緊lily cup,正常個隻
條棍仔長左少少,但剪短既話驚好難拎返出黎
femmycycle得個環好似好難拎出黎咁

但有個環感覺好似方便d ?

我唔知有個環點用
拎出黎個陣唔係就咁扯出黎就得,會啜住妺拎唔到,
要用兩隻手指一邊撳住個杯底解除真空狀態,一邊拎出黎

好易拎架ja
好似托住紅酒杯咁嘅手勢穿一隻手指入去個環度
按一按解真空再拖個杯出黎
唔會倒瀉
想問下絲打有冇中醫好介紹
經期唔準 好辛苦想調理下
睇過西醫又冇咩問題
有冇人試過訓覺個時漏到係patpat上面但又未到腰個個位 好奇怪

應該係跟住中間流
咁又冇理由訓果陣將m巾攝埋落去架嗎屌

我用whispe 28cm好薄個隻真係會夾住訓 除左岩岩黎m個幾次之後都未試過漏

我臨訓會meet一格紙巾 摺細佢
攝係屎忽隙到
咁就訓一晚都唔會倒流出黎

Same here
想係台灣網買月釀杯既都可以睇下呢度
https://happeriod.com/pages/formoonsa-pre-order?utm_source=Taiwan+formoonsacup&utm_campaign=9cdf77f770-EMAIL_CAMPAIGN_2017_05_26&utm_medium=email&utm_term=0_b41269987b-9cdf77f770-233931669&ct=t(201705_TaiWan_Formoonsa_Cup_Pre_Order5_26_2017)&mc_cid=9cdf77f770&mc_eid=cc36b9cc0e

2件裝 preorder 都係$445
可以參考下 我覺得4件裝好鬼晒氣 件布M巾真係冇咩用
我買咗2set 仲有兩個教學杯 都唔知有咩用
一定係液體m巾
追晒成個post
用開playtex

台灣蘇菲棉條好似幾好
之前買錯咗盒tamplex 係紙導管 唔係好鍾意用 搞到成盒放喺屋企冇用過

蘇菲好用
追晒成個post
用開playtex

台灣蘇菲棉條好似幾好

蘇菲好用
仲有粉紅色輕量/藍色,啱你尾幾日用
用緊液體m巾 真係用過咁多隻m巾入面最舒服個隻黎 但係睇完咁多絲打話用棉條/月經杯好爽 搞到我都心郁郁想試下 但我覺得塞入去個下好唔知點 好驚

Btw 我唔知點解好多白帶 之後經常性翻發念珠菌 但小妹不路都好注重妹妹清潔 會頻換護墊+去完廁所一定用女性濕紙巾抹 但依個情況都冇好轉過 之後每次同男朋友搞完野 第二日係一定會發炎+有勁黃勁多嘅分泌物 其實真係好痛苦 有冇絲打有同樣既經歷?

其實係咪佢唔乾淨咋
btw陰道本身都會自己清潔自己
如果你過量使用其他清潔液反而會打亂左佢個系統好似係

唔知呀 我有諗過係我問題 因為我本身下面好乾 每次插入去前我一定會含到佢個到濕晒先叫勉強夠滑入到去 所以有諗過係咪我啲口水唔乾淨

特登login 同呢位絲打講
口水係好多菌,你需要既係一個安全套!!
安全套有潤滑劑,而唔係口水當ky 用!!!

係!口水好多菌 你再放返落自己到一定會搞到仲多菌!有菌就一定會返發 我都持續有一至兩年 睇過幾次婦科 佢比藥我塞 但太貴 已經無再睇

我自己綜合左幾點 可能有d長 絲打可以參考下
1. 黎m一定要保持乾淨 2個鐘左右就好換m巾
2. 同男朋友壞壞一定要乾淨 尤其隻手
3. 底褲用手洗 唔好放落洗衣機 因為洗衣機其實都好多菌 我用緊威內衣專用洗衣液 洗完要晾係通風地方
4.唔好經常用護墊 我就係用太多護墊反而仲多分泌物 可以試下墊紙巾 一去廁所就換 唔好用街外紙巾墊 用tempo 個類
5. 郁多d 做下運動 早d訓 個人夠抵抗力先會少d菌返發
6. 飲食方面儘量唔好食甜野 因為d菌好中意甜 可以食多d乳酪 增加益生菌 仲要飲好多水!
我依家好左好多 係間唔中先返發 但一定要堅持啊!
絲打要好好愛錫自己啊

唎位sis講我得好啱!
仲有乳酪要食無添加糖嘅!
唔好用有香味嘅m巾同紙巾,因為香味化學成份容易令下體發炎!
唔好用女性衛生潔膚液,沐浴露都唔好摔落下體,因為會連益菌都殺埋,令下體無晒抵抗力,容易發炎返發,而且有化學成份! 之前有報導講過。

其實係咪佢唔乾淨咋

唔知呀 我有諗過係我問題 因為我本身下面好乾 每次插入去前我一定會含到佢個到濕晒先叫勉強夠滑入到去 所以有諗過係咪我啲口水唔乾淨

係!口水好多菌 你再放返落自己到一定會搞到仲多菌!有菌就一定會返發 我都持續有一至兩年 睇過幾次婦科 佢比藥我塞 但太貴 已經無再睇

3. 底褲用手洗 唔好放落洗衣機 因為洗衣機其實都好多菌 我用緊威內衣專用洗衣液 洗完要晾係通風地方
4.唔好經常用護墊 我就係用太多護墊反而仲多分泌物 可以試下墊紙巾 一去廁所就換 唔好用街外紙巾墊 用tempo 個類
6. 飲食方面儘量唔好食甜野 因為d菌好中意甜 可以食多d乳酪 增加益生菌 仲要飲好多水!
絲打要好好愛錫自己啊

唎位sis講得好啱!
唔好用女性衛生潔膚液,沐浴露都唔好摔落下體,因為會連益菌都殺埋,令下體無晒抵抗力,容易發炎返發,而且有化學成份! 之前有報導講過。
想轉用杯
但流量一直都係偏小同period 五日內一定完
定都係用返巾好

其實係咪佢唔乾淨咋

絲打要好好愛錫自己啊

唎位sis講得好啱!

點解唔好用女性衛生潔膚液
有興趣用月經杯
但想請問下
點解用杯解除真空狀態果陣唔會瀉?
覺得「鏈」落個杯既時候會谷左啲血出黎
想轉用杯
但流量一直都係偏小同period 五日內一定完
定都係用返巾好

我都係流量少想轉杯 應該可以用啲細size既?

絲打要好好愛錫自己啊

唎位sis講得好啱!

點解唔好用女性衛生潔膚液

我就係用完發炎既例子

咁係咪要用水沖完就算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞