[M巾] 會黎M嘅全部同我入黎

640 回覆
50 Like 4 Dislike
其實用杯或者棉條嘅概念係咪都係塞入去 自己好怕痛同埋想像唔到個感覺
利申:處

有無仲係處嘅絲打用緊棉條/月經杯
可唔可以分享下個經歷

第一次用係處,塞得岩係唔會痛
凡事都有第一次咪試下囉

有呀 一定會消毒廁所板
同男友搞完好驚要屙尿 因為會勁痛勁那。。。
其實依樣都都搞足我六七年 最希望係白帶斷尾

屙尿會痛會那已經有問題啦

尿道炎?
真心懷疑你條仔碌鳩係咪都唔乾淨
大家用開邊隻洗西液

之前用lactacyd
最近好奇轉左betadine

用咗lactacyd幾年
有無絲用lunette 嘅杯?你地用一號定二號size
用緊液體m巾 真係用過咁多隻m巾入面最舒服個隻黎 但係睇完咁多絲打話用棉條/月經杯好爽 搞到我都心郁郁想試下 但我覺得塞入去個下好唔知點 好驚

Btw 我唔知點解好多白帶 之後經常性翻發念珠菌 但小妹不路都好注重妹妹清潔 會頻換護墊+去完廁所一定用女性濕紙巾抹 但依個情況都冇好轉過 之後每次同男朋友搞完野 第二日係一定會發炎+有勁黃勁多嘅分泌物 其實真係好痛苦 有冇絲打有同樣既經歷?

其實會唔會因為你太注重先出事,佢自己本身有益菌俾你整走晒

因為我由小學開始已經發炎 到到而家大個左就諗住更加注重衛生 但情況係完全冇好轉過

會唔會你屋企toilet 衛生環境唔係幾好,even 你啲under
如果都唔係嘅你睇下醫生好啲喎

去廁所有冇消毒廁板?
同埋同男友搞完一定要即刻屙尿
仲有飲多啲水
btw你發炎會唔會睇醫生 記得如果多過一日唔好一定要睇 因為啲菌係有機會走上其他地方 可能會好大鑊 同埋你有時以為好左就冇睇 但其實係未好 就好易翻發
我之前都有一排成日發炎 上面都係醫生教既

有呀 一定會消毒廁所板

女仔男仔都好,扑完一定要屙尿!!!
我以前就係因為唔屙尿好易有尿道炎
啱啱買左月經杯,下次黎試用
有啲興奮

邊到買

我喺fb page小刺蝟到買
其實用杯或者棉條嘅概念係咪都係塞入去 自己好怕痛同埋想像唔到個感覺

可唔可以分享下個經歷

凡事都有第一次咪試下囉

你又講得啱
大家用開邊隻洗西液

之前用lactacyd
最近好奇轉左betadine

用咗lactacyd幾年

話說佢咪有隻係舒緩症狀嘅
成日減價好平搞到我想買,但係又驚會唔會太over
真心想轉杯,有無用杯絲打解答下

1. 有無咩牌子好,岩我地size ? 之前見到話外國果d大size d會痛
2. 係咪真係蚊出黎會痛架?

淨係用呢兩隻
之前番大陸旅行 咁岩撞正黎m 自己同朋友都冇 試左大陸啲m巾 哩隻0.1我覺得幾舒服 唔會好大塊野 有冇絲打用過

之前有絲打話銀色包裝薄荷jelly嗰個 我都有用過 真係唔覺焗 好fresh 但嗰時係屋企有就就咁拎黎用 聽日問下呀媽睇下佢記唔記得咩牌子先
見絲打有講開尿道炎呢啲婦科病 我好似真係冇乜點試過 係咪著既undie都有關係?著開thong 貪舒服唔會焗住
黎m黎得一兩日但又唔想濕笠笠
應該試用mooncup定棉條
其實想試棉條 始終方便
但流量又少 唔想蚊出黎咁痛
見絲打有講開尿道炎呢啲婦科病 我好似真係冇乜點試過 係咪著既undie都有關係?著開thong 貪舒服唔會焗住

衛生呀個人習慣都有關
我以前好on9抹西係向前抹
睇醫生先知係要向後抹先唔會污糟

可唔可以分享下個經歷

凡事都有第一次咪試下囉

你又講得啱

啲棉條睇到好不安
有興趣試下液體巾
用緊液體m巾 真係用過咁多隻m巾入面最舒服個隻黎 但係睇完咁多絲打話用棉條/月經杯好爽 搞到我都心郁郁想試下 但我覺得塞入去個下好唔知點 好驚

Btw 我唔知點解好多白帶 之後經常性翻發念珠菌 但小妹不路都好注重妹妹清潔 會頻換護墊+去完廁所一定用女性濕紙巾抹 但依個情況都冇好轉過 之後每次同男朋友搞完野 第二日係一定會發炎+有勁黃勁多嘅分泌物 其實真係好痛苦 有冇絲打有同樣既經歷?

其實係咪佢唔乾淨咋
btw陰道本身都會自己清潔自己
如果你過量使用其他清潔液反而會打亂左佢個系統好似係

唔知呀 我有諗過係我問題 因為我本身下面好乾 每次插入去前我一定會含到佢個到濕晒先叫勉強夠滑入到去 所以有諗過係咪我啲口水唔乾淨

特登login 同呢位絲打講
口水係好多菌,你需要既係一個安全套!!
安全套有潤滑劑,而唔係口水當ky 用!!!

可唔可以分享下個經歷

凡事都有第一次咪試下囉

你又講得啱

啲棉條睇到好不安
有興趣試下液體巾

我試過用棉條 但都真係接受唔到 硬係feel到有野係入面 同埋如果去到黎m尾個幾日都仲用 抆出黎會好撚痛 因為唔濕
另外真係接受唔到抆出黎 好核突
真係好憎夏天咁熱仲要黐住咁大塊m巾係底褲
又熱又焗,本身個人唔炆都變到好炆
追post追到心郁郁,但自己流量都算大(夜用平均一個鐘換一次) 加上會有血塊,係咪用唔適合用

月經杯都oj啊
btw我都有血塊
通常會痴住舊棉條咁出黎

仲味接受到月經杯

另外上網睇話黎m會腹痛嘅話用棉條或許會更加繃緊,無法放鬆。
睇到呢到又停一停 我係會痛到暈低果啲

其實會唔會因為你太注重先出事,佢自己本身有益菌俾你整走晒

因為我由小學開始已經發炎 到到而家大個左就諗住更加注重衛生 但情況係完全冇好轉過

睇下醫生穩陣喎

以前好嚴重個陣真係有去法國醫院睇婦科 但醫生淨係講左兩句話念珠菌 之後開左藥膏就冇再理過我 但個隻藥膏真心work 每次發炎我一搽 一晚就會消痕消腫 但隔兩日又會再復發 但唯一唔同係我啲白帶都一樣係多到仆街

我都好似絲打你咁,經常性復發,頭都痕埋
有時嚴重到同男朋友搞野會痛會損
後尾睇咗個醫生,叫我唔好成日用護墊,要比妹妹抖下氣,平時沖涼用女性潔膚液
跟住叫我要一星期塞兩次藥,連續幾星期用控制住啲菌,控制到就可以慢慢隔耐啲先用一次
跟咗佢指示之後都已經好返好多

因為我一年365日除左黎m用m巾 其他日子我係一定一定會用護墊 因為我唔用既話 我成條底褲都會係白帶。。我真係完全接受唔到咁污糟
上次黎m第一次用棉條 感覺返唔到轉頭
想問下各位絲打平時冇m到會唔會用護墊墊住d分泌物

我會日日用 好似慣咗 同埋自己嚟m時間唔準所以係咪都痴塊護墊先 我都想知其他人會唔會咁做

一黎勁多白帶 二黎又係經期唔準

我都無試過 覺得算好彩
Btw 陳醫生乜又係你呀

其實係咪佢唔乾淨咋
btw陰道本身都會自己清潔自己
如果你過量使用其他清潔液反而會打亂左佢個系統好似係

唔知呀 我有諗過係我問題 因為我本身下面好乾 每次插入去前我一定會含到佢個到濕晒先叫勉強夠滑入到去 所以有諗過係咪我啲口水唔乾淨

特登login 同呢位絲打講
口水係好多菌,你需要既係一個安全套!!
安全套有潤滑劑,而唔係口水當ky 用!!!

或者直接唧ky is ok
https://youtu.be/uUSes7WG1i8
睇完就唔會想用月亮杯

同棉條比 好似棉條方面d
除左環保 佢好似無優點
仲要痛 真係唔想試

唔會痛個喎...你用到tampon就一定用到cup
另外cup容量一定多過tampon 流量普通嘅人最多嗰日只要係朝早一次夜晚一次

有呀 一定會消毒廁所板

屙尿會痛會那已經有問題啦

尿道炎?
真心懷疑你條仔碌鳩係咪都唔乾淨

六七年前開始有念珠菌 有左性生活之後就有埋尿道炎
每次扑前我都有叫佢洗鳩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞