[M巾] 會黎M嘅全部同我入黎

640 回覆
50 Like 4 Dislike
好想用棉條但試咗幾次都塞唔入去
唔記得用small定regular塞咗3分一就痛
有無秘訣

輕鬆啲 唔好咁緊張會易啲塞入去
以前讀書個陣同學借過一塊m巾俾我
閃閃地銀包裝 m巾面有薄荷咁既jelly

勁冰涼 有無人知係咩

... 一講就諗起退熱貼

我知
以前有用開
但停左產
係ecosway 買
近排發現大陸有隻m巾叫abc 都係一樣涼浸浸

之前係大陸買過蘇菲,都係涼浸浸咁,好舒服
棉條邊隻牌子好用 見到個個都話用完返唔到轉頭

入門首選playtex,膠管夠滑
用耐左就轉tampax夠吸力

香港係咪得紅色招牌超市先買到tampax?

暫時見到係
李氏果兩間無點留意
唔知絲打有冇用開咩app去記錄住黎m
我用開一個app叫clue 佢有時仲會預計你幾時黎m/排卵期 同埋都真係幾準
仲可以輸入每日data 有得比你揀流量多唔多 有冇邊到痛 情緒皮膚點 有冇性行為
https://www.helloclue.com/

我都用緊呢個
我又係超多血塊既人 其實咁樣係好定唔好

其實有血塊好似係代表唔健康喎,點解好似咁多絲打都無理咁

由一開始已經係咁 唔理啦

咁樣唔得掂呀

我都係由細就有血塊
黎個次特別痛嘅話,個血塊就愈大

乜d血塊唔係即係d血沖咗d子宮內膜出來咩,月經就係d內膜每月剝落一次

利申性教育唔合格
液體m巾同pure skin都好好用
洗閪水用lactacyd藍色
以前讀書個陣同學借過一塊m巾俾我
閃閃地銀包裝 m巾面有薄荷咁既jelly

勁冰涼 有無人知係咩

... 一講就諗起退熱貼

我知
以前有用開
但停左產
係ecosway 買
近排發現大陸有隻m巾叫abc 都係一樣涼浸浸

之前係大陸買過蘇菲,都係涼浸浸咁,好舒服

唔好用呢類涼浸浸,寧願換多幾次。。
涼氣對子宮唔好,用得多M痛更勁
夜晚用緊第一頁笑果隻學習褲 夜晚好舒服
前排有朋友轉左會去棉條
係咁同我賣廣告話棉條好正
仲送左條比我試 搞到我都心郁左
屌 後尾塞極都塞唔入 放棄左

有呀 一定會消毒廁所板
同男友搞完好驚要屙尿 因為會勁痛勁那。。。
其實依樣都都搞足我六七年 最希望係白帶斷尾

屙尿會痛會那已經有問題啦

尿道炎?
真心懷疑你條仔碌鳩係咪都唔乾淨

六七年前開始有念珠菌 有左性生活之後就有埋尿道炎
每次扑前我都有叫佢洗鳩

各位成日尿道炎又有念珠菌既絲打
我好明大家感受
因為我尿道炎到就黎上腎
要驗血同埋醫生話我再係咁好大機會會有盤腔炎

經常性尿道炎可能因為啪啪啪唔衛生
啪完去廁所只係幫助但唔可以絕對預防到
反而戴套無咁易有尿道炎
而第二個成日尿道炎既主要原因
好可能已經有盤腔炎
盤腔炎係無得醫 會不斷番發 仲會影響懷孕機率
唔該大家睇下醫生唔撚好拖

我而家食緊紓密丹 聲稱可以減少念珠菌
而家一日屌8次都無尿道炎同陰道炎
啪完食兩粒至四粒預防
但佢實在係太撚貴 $3xx
聽講佢都只係係外國訂然後再做包裝賣貴一倍
如果經濟能力唔許可既
就去麥野點點綠之類買紅莓素 一定要50x濃縮
日日食減少風險 價錢好似係$228@1 兩樽有8定9折之類
但念珠菌我唔太熟 唔太知道有咩替代品

真心勸告 尿道炎唔係痛下咁簡單
佢會上腎影響腎功能 之後開始好易失禁
用開kotex 舊果隻草本 貪佢唔會有臭味,btw新果隻未用過,希望都無問題。
液體m巾始終都無咁綿,我呢啲密大腿既人,都無咁舒服,不過吸到好係岩既
啱啱試咗隻液體M巾 真係幾舒服

其實女人真係慘 又有M 又要俾人屌

俾人屌=慘?扑野單向架?
唔知絲打有冇用開咩app去記錄住黎m
我用開一個app叫clue 佢有時仲會預計你幾時黎m/排卵期 同埋都真係幾準
仲可以輸入每日data 有得比你揀流量多唔多 有冇邊到痛 情緒皮膚點 有冇性行為
https://www.helloclue.com/

我都用緊呢個

我覺得佢個app整得太複雜 個circle又唔好用 用過好多主流app, 最後覺得最好用都係MAYA,用左幾年 紅字其實好基本,一般period app都有齊嫁啦。
其實用杯或者棉條嘅概念係咪都係塞入去 自己好怕痛同埋想像唔到個感覺
利申:處

有無仲係處嘅絲打用緊棉條/月經杯
可唔可以分享下個經歷

第一次用係處,塞得岩係唔會痛
凡事都有第一次咪試下囉

高質post

處,月經杯愉快使用中,又乾爽又環保,不過係有一兩滴會hi到底褲,用護墊/布護墊好啲

之前一直用開m巾、未用過棉條。一嚟就試月經杯,見到個杯好撚緊張心諗點塞入去,試咗幾次都覺得有少少痛塞唔入,但試嘅每一次都塞得比之前多,兩日後就塞到,熟手咗就愈來愈快而且唔覺痛

結論就係處都可以用
一路用緊kotex
睇曬咁多留言有少少心郁想試綿條
但頭兩日流量極大 會唔會條綿條好快已經要換
棉條邊隻牌子好用 見到個個都話用完返唔到轉頭

入門首選playtex,膠管夠滑
用耐左就轉tampax夠吸力

香港係咪得紅色招牌超市先買到tampax?

暫時見到係
李氏果兩間無點留意

我無見過有tampax買
買開playtex 早幾星期萬0有85折 折左39一盒 行左幾間萬0都只買到3盒
題外話想問下眾絲打平時無m 既時候會唔會用護墊
我成日有 白帶整污糟好想用 但其實如果用就會用得好頻密
同埋都會擔心自己成日有白帶正唔正常 上網check 過又唔係黃色又無臭應該健康 但成日有白帶令人好苦惱
題外話想問下眾絲打平時無m 既時候會唔會用護墊
我成日有 白帶整污糟好想用 但其實如果用就會用得好頻密
同埋都會擔心自己成日有白帶正唔正常 上網check 過又唔係黃色又無臭應該健康 但成日有白帶令人好苦惱

過來人 用過兩年,果陣冇period就日日用 但年中就有幾次會敏感痕,要睇醫生 之後睇新聞先知用護墊容易滋生細菌 如果果度算敏感既女仔就唔好用好啲 同埋飲多啲水,多去廁所已經夠 有白帶好正常
極推薦液態m巾!
外國絲打可以試always既flexfoam

可能會試mooncup

用開液態既外國絲正想問用咩好 呢度仲要得always 一隻牌子 下次試下先
Btw mooncup真係唔敢試
用緊布M巾

我都係
布m巾同棉條
棉條用開嗰隻喺日本買
巴打lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞