[M巾] 會黎M嘅全部同我入黎

640 回覆
50 Like 4 Dislike
M巾 棉條 杯 三樣都有用,
都係睇心情+流量+出唔出街+去嘅地方而定

棉條用左就黎十年,
杯用左一年左右

如果平常一日返工係出面10個鐘左右
用杯嘅話使唔使帶後備杯出去換?
如果係街出面換都係拎出黎,倒左內容物再換過新嘅上去?

唔洗帶備用,我都係得一個
拎出黎,倒左佢,沖一沖水再塞返落去

如果你去開個廁所多人,你唔方便拎個血杯去洗手盆洗,
就帶支水入去沖沖佢就可以,D血唔痴杯的
月經前後拎個杯浸下滾水就得,
同埋記得月經後入返個杯落個布袋仔(買杯會跟)

如果你出門去廁所唔方便,
建議都係用返棉條就算
我都係用液體m巾. 夜晚就用布嘅, 好舒服. 唔怕皮膚過敏.
我都轉左用棉條,一開始係日本旅行買黎試,佢果隻好好用塞完唔多覺有野,之後用哂去台灣又買到台版,去親日本/台灣都買好多盒

香港冇得賣呢隻牌子,試過用playtex唔知唔慣定點,硬係feel到好似有d野係入面咁

sofy
係759買過,呢隻短同幼身過playtex
流量唔多嘅絲打可以轉用呢款

係呀係呀,好好用
我係759冇見過,可能出得好少

759 有得賣咩
呢隻好用

棉條logon都有其他選擇,有啲比超市平
用月經杯真係無得頂 無臭味無感覺頭兩日流量大都係早晚換一次
M巾底褲我坐月成日著 著琴我皮膚過敏

痾尿都唔駛換

不嬲都分開兩個窿架啦
我追曬post
見到只係有一個絲打提左一個月經杯既brand
唔知仲有無絲打可以分享下
我自己之前留意過lily cup 同埋femmycycle
覺得後者幾吸引 但就比較大舊
Btw 原來香港咁多石器時代既人
我追曬post

我用緊lily cup,正常個隻
條棍仔長左少少,但剪短既話驚好難拎返出黎
femmycycle得個環好似好難拎出黎咁
我追曬post

但有個環感覺好似方便d ?
上兩個月買左杯
但係黎m果時之前唔記得去消毒
結果都係用返m巾
我追曬post

我唔知有個環點用
拎出黎個陣唔係就咁扯出黎就得,會啜住妺拎唔到,
要用兩隻手指一邊撳住個杯底解除真空狀態,一邊拎出黎
我追曬post

我唔知有個環點用

我係訓練得多應該得
同埋lily cup 驚佢咁長 坐個陣會唔會頂住
最憎有網面 磨西
最憎有網面 磨西

Whisper
啱啱試咗隻液體M巾 真係幾舒服

用咗一排
唔覺有咩特別
吹捧得太勁
我追曬post

我唔知有個環點用

我係訓練得多應該得
同埋lily cup 驚佢咁長 坐個陣會唔會頂住

但係lily cup可以剪嘅,我都剪咗兩格
Low cervix就唔太適合用咁長
去YouTube search 下點樣check自己係high定low先決定買邊隻

有人話femme cycle個形狀太胖未必個個亞洲人都可以順利喺陰道打開
有無人念珠菌真係斷到尾
自從入過次院之後 呢大半年m前就返發
有無人念珠菌真係斷到尾

呢啲病有左第一次就唔會斷尾
以前讀書個陣同學借過一塊m巾俾我
閃閃地銀包裝 m巾面有薄荷咁既jelly

勁冰涼 有無人知係咩

退熱貼黎架

唔係呀
不過真係好冰涼

我知 係ecosway有得買
有無人念珠菌真係斷到尾

我係用洗閪水用到有陰道炎
不過唔是念珠
個個月m前就必翻發 (持續佐4個月)
乜鳩野偏方都試哂
建議食下d女性益生菌
用自己紙巾去廁所 唔好食咁多甜野都有幫助
暫時斷佐尾2個幾月

邊度有得買
我都係乜鳩偏方郁試曬
暫時覺得乳酸菌啫喱有d用 食完好左但都仲有
有無人念珠菌真係斷到尾

我係比個仆街醫生開抗生素 食食下食到有念珠菌
用左大半年時間先好返 之前r到西都爛埋咁滯
又塞唔到藥喎 因為處
絲打可以試下睇下中醫 不過要調理好耐
用咗台灣個隻月釀杯兩個月啦
真係好掂 係第一次用唔太識用 要試下點先fit到自己
第二個月用 完全唔漏 我仲要12個鐘先換一次
用標準杯都係無漏 等我仲一買買咗滿月杯
滿月杯拎出黎真係要d 技巧先會唔痛

同埋可用十年真係好環保 個包裝都靚靚仔仔

個原創者都一直有係台灣推廣綿條同月經杯 有興趣又怕用月經杯既可以聽下佢介紹 認識多d 等自己多一個選擇:
https://youtu.be/tmYa6ubl4Ew

https://youtu.be/Bc8d8K_Vp0w

https://youtu.be/SJ4IpTszEh4

https://youtu.be/sHFQJe5APvM

想買都好易 上佢地台灣個網買 加運費就可以直送黎香港 唔使比錢代購賺
有無人念珠菌真係斷到尾

我係比個仆街醫生開抗生素 食食下食到有念珠菌
用左大半年時間先好返 之前r到西都爛埋咁滯
又塞唔到藥喎 因為處
絲打可以試下睇下中醫 不過要調理好耐

其實處唔會塞唔到藥,好多時係你自己驚而唔係塞唔到

個原創者都一直有係台灣推廣綿條同月經杯 有興趣又怕用月經杯既可以聽下佢介紹 認識多d 等自己多一個選擇:

想買都好易 上佢地台灣個網買 加運費就可以直送黎香港 唔使比錢代購賺

加埋運費大約幾錢有個?

加埋運費大約幾錢有個?

我最想買呢個
有無人念珠菌真係斷到尾

我係用洗閪水用到有陰道炎
不過唔是念珠
個個月m前就必翻發 (持續佐4個月)
乜鳩野偏方都試哂
建議食下d女性益生菌
用自己紙巾去廁所 唔好食咁多甜野都有幫助
暫時斷佐尾2個幾月

邊度有得買
我都係乜鳩偏方郁試曬
暫時覺得乳酸菌啫喱有d用 食完好左但都仲有

我上手指shopping 買 哪optib__ 女性益生菌
希慎樓下間超市都有得賣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞