[M巾] 會黎M嘅全部同我入黎

640 回覆
50 Like 4 Dislike
[quote]Moxie棉條 好用

有冇detail未見過[/quote]
好似暫時淨係見到log on有長期賣
我之前係台灣見包裝好靚買黎試 又幾好用
好似有正常/organic 有3款size

好似見過幾十蚊得十枝?

係貴架 不過我用慣左
用開零感特薄
好想試下用棉條 但始終都係好驚塞完入去拎唔返出黎

點會拎唔返出黎

唔識用無留返條線係出面就gg了

導管型用戶表示無咁嘅問題
棉條係咪真係好過普通m巾?
見原來都幾多人會用咁
未用過棉條,係咪同M巾差唔多時間換? 同埋菌方面?

棉條2個鐘點都要換,有菌架
唔信睇新聞。
自己就黎m要落水先會用。

另外,訓教要用41cm先安心訓

兩個鐘又太快我覺得六個鐘內都好ok
其實佢危險既地方在於佢放入陰道之後會令入面好乾 磨擦後易有傷口
可以睇下呢段文字

1975年,寶潔將Rely投放入市場,並受到了廣泛的好評,用戶特別喜歡這種可以幾天幾夜都不必換(目前市面上的產品都均有提示使用請勿超過8小時)的產品,除了流量不大者在取出時會有的較大疼痛感,方便才是第一選擇。

就這樣,Rely的超強吸收力造成了皮膚或黏膜表面的破損,而棉芯成了黃色葡萄球菌的溫床,只有極少數女性體內帶有這種細菌。

但其實因爲咁而有併發症既人真係少之又少

得TSS機率小於被雷打到沒那麼簡單而要感染TSS也沒有那麼容易,患者需具備三個條件:

1)陰道內必須已存在金黃色葡萄球菌;

2)陰道內某處必須已存在創口;

3)患者必須經常一支棉條使用超過8小時(偶爾超過8小時並不會發生不測,事實上,偶爾超過12小時也不會怎麼樣,FDA所規定的8小時時限其實是保守的,只有經常超過8小時不換才會增加TSS發生的概率)。

在滿足這三個條件的前提下,金黃色葡萄球菌還必須在棉條營造的舒適環境中大量釋放毒素,通過陰道內創口進入血液循環,才能滿足TSS發生條件。

所以「中獎」機率有多大呢?

數據顯示在1997年,美國因月經引起的TSS僅僅有6件報道事件,以美國約有1.6億女性,其中85%使用棉條來算,機率約為八百萬分之一,約等於一個人被雷連續打中8次。而這樣的機率隨着時代發展到了現在的兩年一次報道頻率,已經可以歸到罕見類別了。

當然都要小心使用啦!
我用月亮杯

我都想轉 麻唔麻煩?

邊度買?

唔麻煩
如果正常流量,用大容量嘅月亮杯可以早晚倒
如果出街時間唔會太耐,次次都係沖涼缸倒唔會好麻煩
出街唔會再有塊野痴住唔洗怕漏m真係好爽
我係fb happeriod小刺蝟買

開心使用一年了
試左棉條 好乾爽
但係拉出黎個下好痛

絲打你用咩absorbance啊
可能系太高 (e.g. 你淨系需要regular但你用左super)

我用playtex super個隻 去萬0得一隻size 同埋我第一次試就買左 我諗係要買regular 想問仲有邊到有得買同有咩牌子推薦下

導管應該最易買系playtex tampax
試過導管覺得ok可以轉指入式 (會平少少)
正常超市/萬0都會有ob
logon有隻叫moxie 用鐵罐裝既 個包裝好靚 都幾好用既
自己留意番個吸收量 唔同牌子會有少少分別

系夠未
見原來都幾多人會用咁

M巾又臭又唔舒服
見原來都幾多人會用咁

M巾又臭又唔舒服

我身邊d朋友(有處同非處)仲未接受到用棉條/月經杯
巴打留名學野
棉條for sure 用完之後無用過M巾
m巾真心勁唔舒服
唔知點解自己咁on9 咁遲先用棉條

以前用m巾會搞到下面甩皮又痕
用棉條真係方便同舒服好多 之前次次去旅行都撞正黎m 好後悔冇一早用棉條
見原來都幾多人會用咁

M巾又臭又唔舒服

無知一問
處係咪唔用得
見原來都幾多人會用咁

M巾又臭又唔舒服

無知一問
處係咪唔用得

我處 照用
見原來都幾多人會用咁

M巾又臭又唔舒服

未接受到一件事,m巾又臭又唔舒服係事實
每次同 Lactacyd 都唔舒服 會痕過唔用
見原來都幾多人會用咁

M巾又臭又唔舒服

無知一問
處係咪唔用得

應該係睇下放唔放岩位,岩就冇感覺
處女應該係驚有d野塞入去妺妺度
見原來都幾多人會用咁

M巾又臭又唔舒服

無知一問
處係咪唔用得

其實你個膜會有個窿,個窿俾啲血流出黎,當你真係塞得咁入最多咪塞著個窿

唔係以為處女膜係完全密封唔知積左幾多年之後啲血滿左會爆下話
每次同 Lactacyd 都唔舒服 會痕過唔用

咁咪唔好用
用完月經杯感覺同m 巾差好遠
用杯完全乾爽
m血唔會臭同埋又可以計返自己嘅流量
想問下各位絲打平時冇m到會唔會用護墊墊住d分泌物
睇呢個post發覺香港女仔好多都唔用棉條,什至零知識。咩死人個啲真係
你正正常常兩三個鐘換一次點會死

自己頭兩日日先會用綿條,之後流量少就用巾,流量少用regular會痛

之前睇sally's toy嗰vera介紹月經杯,攪到我好想試。但同朋友講想試,好似比人當怪物咁
棉條邊隻牌子好用 見到個個都話用完返唔到轉頭

入門首選playtex,膠管夠滑
用耐左就轉tampax夠吸力

原來係連埋膠管塞㗎
之前返去玩lego land果陣差少少完
又要落水惟有用住棉條先
我剝左膠管先入
入果陣痛到hihi
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞