買電視機 / 換電視機 集中討論區 (46)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
應該冇咩分別,畫面上
如果淨係打ps5 果d畫質設定係咪直接用番遊戲mode就ok??
洗唔洗特別調教下
9500h
用遊戲mode就可以了
ok
買上一年 sony得唔得用途唔廣
Sony 43"冇靚機

Sony KD-43X8000H
$4900
1. 50hz 廣色域 IPS PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光發灰, 可視角好
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有ARC, 可以傳送有損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
巴打dolby vision 其實睇netflix常唔常用得到,定係其實HDR10+已經夠分別唔大?
https://youtu.be/S3FJHIY0ag8
感覺上色彩上對比度強左好多
屋企人行過沙田av幫手問過佢話55x9500h冇晒得番部display機
post76 youtube有試
唔該晒step 巴最後換左Q7AT 算將來有錢再換電視
想問下掛牆應該掛幾高先合適
唔好高過自己視線
屌 新機有一點死點
正常距離4K電視你唔會睇到粒死點, 睇開D啦
好似幾唔錯。。。
Step 巴
想問下 1.6-1.7米距離用55寸電視會唔會太大?

本身打算買水貨55Q7AT
應該都係睇YouTube , Netflix 同埋玩PS5 居多
睇50寸左右嘅機又好似唔太用盡到PS5咁

另外有無室內電視天線嘅介紹?
聽講話中國版Sony 電視嘅面板級數係比較差,但冇人拆機比較過。不過淨係個殘廢smart features 都已經令中國版Sony 電視吸引力大減啦
https://www.price.com.hk/product.php?p=291791
EIGHT PT-01

1.6-1.7米距離用55寸電視會有少少大, 不過都可以. 有大買大
之前睇過YT有人教用衫架鐵線屈都幾有效,當然無咁靚仔。
咁大獲 我9月先入伙 應該都買唔到舊機了
9月等新機減價啦~
x9500H畫質好似仲靚過x90j
始終X95係旗艦4K LCD TV
日本廠最重視產品階級觀念, 中高階就係中高階, 旗艦就係旗艦
背光分區數量, 同埋光度X90J係點都比唔上X95
X9500H後繼機係X95J, 絕對唔係X90J
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞