買電視機 / 換電視機 集中討論區 (46)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
豐澤2年保沒有用, 陳列機電視唔好買, 一日開足10個鐘
點無得轉走大陸區?
諗緊X9500H定X90J
step 巴講左好多次sony 中國版會轉唔到字係繁體
冇google play
已經夠死
成萬蚊我寧願買水算
豐澤賣中國版?
我睇人淘寶開箱有得轉繁體,但無google play要自己裝APK
而且個遙控都唔同,差好多
即係唔可以好似SAMSUNG/LG咁入工程MODE將地區轉做HK, 令系統變做HK版

SONY水機唔可以做到, 所以水機沒有GOOGLE PLAY STORE, AIRPLAY 2, HOMEKIT
CHROMECAST都可能未必用到
阿澤=盛澤影音, 佢專賣水機
唔係講緊豐澤
水機係有繁中介面
不是豐澤 是一間叫水貨店
step 巴介紹
你可以睇番上面文
一萬蚊邊可能係豐澤買到65吋電視
其實我寧願部機抵啲再外置類似fire tv 4k手指之類行android 靠
想問step巴打,如果差唔多筆值

有冇一部50吋電視勝價比高過

Samsung 50AU7700 $6380?

或者49-50吋,邊部最高勝價比?
有以下, 不過要周圍搵下, 可能斷貨

Sony KD-49X8500H
$6900
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(4500:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.0*4, 最高支援4K60
7. X1™ 影像處理器
我ON9咗,SOR
最主要問題係天線台字幕,無得出繁體字優先
行Chromecast可解決google問題
同埋電視介面有強國apps
budget 5k,
唔打機只睇電視
有冇最高質推介
係咪sony最好
睇到youtube用到airplay
要咩尺寸?
43”唔記得講
架tv 就咁d聲都好過之前果架好多。
想問下如果 係睡房用 ,有冇咩soundbar推介
本身有件 google tv ,. 行唔到play store冇乜影響, 所以我簡水機
畫面有冇分別先
行貨部分機種made in Japan
其他多數印尼越南做
水貨Sony全部made in China
其實係有辦法解決的
只要你係nowtv用戶
Nowtv機頂盒有內置tuner
直接用nowtv 機頂盒睇TVB,VIUTV 同埋 77台
Nowtv 幾頂盒仲會upscale 電視signal 去4K
靚仔過用電視tuner睇
Default 又係繁體字幕

呢個係now機頂盒收香港電視教學
我用三星
直頭已經好耐冇用三星remote 了

https://youtu.be/HMzX4jsv0gA
Samsung au 9000 同 tu 8500 爭幾遠
5K買唔到新款43"

巴打可以試下搵Samsung 43TU8000/TU8500
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞