我和鄰居大姐姐的故事(9)

1001 回覆
572 Like 8 Dislike
白卡?定係你係陳日朗?
我唔敢留言,驚cap埋上文俾人小。
樓主
金田一又出動
開心事黎既
Come On
係用多左時間,但暫時未死得
一日一更應該差唔多極限
綠茶巴
好大問題
同左佢一齊超過十年我梗知
如果有朝一日我唔見左既話…
熙熙咋都係中出過Kitty啫
唔係我
一百八十二

「做咩呆左咁?」阿必見我發吽哣,大力拍左我個頭一下:「比外星人既腦電波入侵?」

「屌你。」阿必真係戇鳩,唔係扮架喎。

「不過熙熙…」淇淇發自內心地道:「我地尋晚真係好擔心你。」

「係呀,你見唔到佢地兩個個樣咋,佢地不知幾…」阿必滔滔不絕咁講落去。

「喂!」淇淇急忙地打斷阿必:「唔好再講落去喇!」

「係喇係喇,我係唔會將妳地急到喊出黎既事…」阿必未講晒成句出黎把口已經比淇淇蓋住左。

「我…我…」淇淇紅住面咁望住我,一時之間唔知講咩好。

原來秋兒姐姐仲為左我急到喊出黎…

唔怪得有眼袋喇…

我仲以為單純係因為佢通左晚頂攰到有眼袋,原來秋兒姐姐為我付出既感情係遠遠不止…

反而我自己因為貪啲酒唔駛錢就同Jessica一齊喪飲,之後仲要扑埋野…

我自己就歡樂…身邊既人就憂愁…

仲有淇淇,估唔到佢都咁為我著緊…

一諗到呢度,我就輕輕力咁摸下淇淇個頭,好陽光咁笑道:「妳咁為我擔心,我好感動。」

淇淇塊面紅到好似個蘋果咁。

我地兩個就咁對望左一陣…

「咳,咳!」阿必輕輕咁移開淇淇藝住佢個咀隻手,問道:「淇姐妳捨得放開妳隻手未?」

比阿必咁窒一窒,淇淇縮返埋隻手,面紅紅咁好可愛。

「唉,睇黎我響度都係多舊魚架喇…」阿必扮到一臉淒慘咁:「都係唔好做電燈膽阻住你地兩公婆…」

「喂,唔好亂講呀!」淇淇急道:「我地冇野架!」

我見淇淇紅住面咁急否認,於是幫佢一把:「係囉,我地完全冇野架!唔好講到兩公婆咁難聽喇!」

果陣我留意唔到,但其實淇淇眼中係閃過一絲失落既眼神。

「嘩,你講到淇淇做你老婆好失禮你咁喎!」阿必好誇張咁拖住淇淇隻手:「你唔要我要!淇淇老婆~」

突然之間阿必個頭比人大大力咁拍左落黎…大力到佢成個人中前左一下…

係八婆儀!

屌,八婆儀係幾時行過黎架!?

佢係忍者黎?(題外話,鄭海欣其實都響度,但佢直頭係忍者大師,完全將自己隱撚左形…)

「放手你個死人必做咩抽淇淇水!」八婆儀怒道。

「屌妳個閪好撚痛呀!」

「賤格!賤格!」

噢,又開始了。

而呢個時候,另一個不速之客又行埋黎。

係條含撚仔陳日朗。

「淇淇,阻到妳地唔係幾好意思。」陳日朗用充滿敵意既眼神飛快地掃一掃我,再望返淇淇道:「我同余嘉成有啲班務上既野想請教下妳,妳介唔介意過一過黎?同埋啱啱傾既野都未傾完想傾埋佢。」

「哦…」淇淇有啲依依不捨咁望住我,先再擰轉頭向陳日朗說道:「我轉頭過黎。」

「你都未同我地講發生左咩事…」淇淇再向我說道:「放學不如一齊走?」

「呃…」我猶豫左一下,答道:「唔駛喇。我有小小野要做…」

「喂。」淇淇露出一臉擔心既表情。

「?」我面上則露出一副不解既表情。

「你唔好再去做埋啲咁危險既野呀…」

「危險?」我不明所以。

「你尋日唔係做埋啲危險野咩?」

危險?

爭啲中出Jessica做爸爸某程度上都算係另類既危險…

不過…

「妳誤會晒喇。」我露出個哭笑不得既表情:「我尋晚去左幫人咋。」

「哦?」

「遲小小再講喇。」我指住陳日朗:「條撚樣等緊妳。」

陳日朗睥住我,我估如果唔係為左響淇淇面前留個好印象,佢至少都屌返我。

「熙熙…唔好咁喇。」淇淇小心翼翼地道:「上次既事…不如算喇?唔好放響心上,好唔好?」

佢講得咁小心,應該係唔想好似上次咁又為左呢條撚樣而爭吵。

但我都係黑住面聳聳肩,不置可否。

我都係唔鍾意淇淇叫我對住陳日朗收火。

即係妳偏幫佢啫?

淇淇見,再靠一靠近我,細細聲道:「最多我一陣請你食雪糕喇!」

我雙眼即刻發光,陽光笑道:「咁妳放學等我一陣,我做埋小小野搵妳喇!妳響學校門口等埋我?」

淇淇估唔到我會肯放學做埋野約返佢轉頭,佢好開心咁點點頭:「嗯!」

陳日朗滿臉不是滋味咁望住我地對話。

(待續)
最多我一陣請你食隻豬喇!
我比較想知
樓豬聽熙熙講佢條賓周 詳盡版幸福史個時
係有咩反應
淇淇呢啲食咗隻豬就會上晒身 油淋淋咁整唔甩㗎
Push
到最後都係食左,仲上哂身,仲要趙完鬆,賤人
應該下星期又爆po
到婚禮仲記唔記得jessica呢單野都成問題
用條撚畢雪糕俾淇淇食
唔賤你撚有故睇咩
你又啱喎,我就係鐘意葉熙威夠賤
男人唔賤......
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞