我和鄰居大姐姐的故事(9)

1001 回覆
572 Like 8 Dislike
你一個月入嚟一次好似會過癮啲
葉熙威加油
推,終於追到live
毛巴
我其實越寫好似越多,當初諗住300左右完
暈巴
989巴
多謝,希望啱睇
一百九十五

球場上所有球員們散開,行返去自己既位置。

「喂達叔!」阿必笑笑口咁叫住楊舒達。

「?」戇鳩既達叔一臉疑惑咁望返阿必。

「唔好再擺烏龍呀。」阿必笑嘻嘻地道。

佢係寸緊上年東亞少盃外圍賽,達叔對台灣果陣擺烏龍。

激將法?

達叔老臉一紅,尷尬地道:「唔會喇。」

*

雖然阿必咁樣寸鳩楊舒達,但事實上達叔今日既表現非常出色,馬來西亞既前鋒唔算高大,所以所有既高空攻勢比豪歌同達叔解圍係意料中事,估唔到既係達叔既補位攔截非常出色,馬拉仔短小精悍既前鋒竟然都受制於達叔出色既攔截,完全冇辦法起腳。

佢今日既發揮可以話比起隊長豪歌更加出色。

我當係阿必既激將法有效喇。

不過兩隊既實力其實差唔多,但劉sir今日收起左賈加華擺雙防中阿必同發叔,令我地只能靠牛康仲有康達兩邊側擊比家顧去頂,或者二傳比我射門。

原本呢個戰術對矮小既馬拉仔其實係一個幾好既戰術,畢竟佢地既中堅冇家顧咁高大,但可惜既係家顧呢個自稱香港Top 5既前鋒今日啲頭鎚好似失左靈咁,唔係頂中波底炒高就係起跳時間失誤波皮都掂唔到。

不過即使係咁樣,原來我既個人技術即使黎到國際賽都非常啱用,所以即使賈加華冇出場,大舊佬頭鎚失靈,我地由我發動到唔少攻勢。

久攻之下,我終於響上半場尾段把握到馬拉仔後防一次解圍失誤,響禁區頂抽射入網。

當時牛康左路傳中,大舊佬騰空但撻頭,馬拉仔5號加一腳解圍但解得唔夠遠,於是我響禁區頂窩利一抽就射入左。

看台上爆發出香港隊支持者既歡呼聲。

「屌你世界波呀!」

「好波阿熙!」

「再入一球!」

我啲隊友攬住我慶祝。

「唔夠呀,再入一球!」我回應道:「下球到你喇,家顧!」咁講算係比啲激勵大舊佬。

「係呀,你頭先浪費晒康達啲傳中喇。」阿必拍下大舊佬個光頭:「係喎,其實你先十四歲,點解咁快會冇晒啲頭髮既。」又問埋啲戇鳩問題。

「我都唔知…」大舊佬一副心事重重既樣。

睇黎係驚比劉sir屌。

*
上半場我地以一比零暫時領先。

大舊佬既表現非常恐怖,所以佢直頭比劉sir鬧到狗血淋頭,再由23號既麥小明入替。

我唔知呢個係咪一個好既策略,但係我地既攻勢就少左一樣進攻模式。

不過家顧今日表現咁差,就算唔換走佢都發揮唔到佢既高空優勢喇。

下半場除左我地以麥小明換入盧家顧之外,馬拉仔都有調動,換左個13號入黎。

唔通係前鋒黎既?

咁似乎係要同我地鬥攻。

*

咇!

隨住球證吹雞,下半場正式開始!

由於大舊佬已經被調離場,所以我地少左兩翼鳩斬,多左地面攻勢。

不過最擅於組織或者突破既進攻中場賈加華同歐華緯今日仲未出場,所以只能夠由防中阿必發動攻勢。

呢個亦都係我覺得戰術上劉sir唔及陳sir既地方。劉sir係好有威嚴,但有時佢既換人係懲罰式換人,對於踢出黎既效果要二次修正。

陳sir就睇得宏觀好多,好似真係由頭佈緊一個局咁,不過啲球員就唔係好驚佢。

各有各好喇。

不過話說回來都係果句,以大舊佬今日既狀態,就算留佢響場上面都冇撚用喇。

換人之後,阿必雖然係發動攻勢既起點,但重心人物其實係我。

阿必一傳比我之後我就作出個人突破,扭佢老母閪再起腳或者傳出去。

但畢竟係國際賽,唔會好似社際咁輕鬆架喇,對面補位都快,所以夾硬發動左幾個攻勢既攻門都唔中目標。

係喎,馬拉仔個13號入左黎之後好似消失左咁既?

唔係諗住同我鬥攻既咩?

「阿熙!睇後!」阿必響傳完個波比我之後大叫!

我都仲未意識到發生咩事,我隻左腳大脾就傳黎一陣劇痛!

「哇!」我既慘叫聲響空曠既球場迴響…

我成個人飛起再落地…

仆街…係個馬拉仔13號…

佢入黎唔係黎進攻,而係黎破壞我地既進攻!

(待續)
live
想睇秋兒照顧佢
開始踢人喇
新讀者留名
Push
瞓係病床上面俾秋ny照顧
熙仔
秋ny
留名600都完唔到
破壞王戰術
Betty係時候要出手療傷
有冇人一睇到踢波就直接飛走
純粹想問下
寫到13號仔一個足球小將式飛鏟,好有畫面
踢波先精彩呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞