我和鄰居大姐姐的故事(9)

1001 回覆
572 Like 8 Dislike
藍巴
多謝
肉便器
寧死不屈!
表姐有排
唔通係同淇淇個堆4p
咁勁?有冇呀必?
係咪溫碧霞咁上下
有呀,同文叔、阿必、垃立
989巴
差唔多
一百八十七

隨住會考既英文科oral都考完,秋兒姐姐所有科目既會考都結束了。

我有問秋兒姐姐覺得自己考成點,佢只係笑而不語。

其實我唔應該咁問,佢一早都表示過佢其實好大壓力,會考既考試完結只係代表一個階段既結束,但響放榜之前壓力其實都唔會消失。

之後秋兒姐姐響一間麥○勞搵左份兼職(唔係我地學校附近果間)。佢選擇左早更,所以夜晚一樣可以返屋企煮飯比我食,仲有同我溫下習。

老實講我以為秋兒姐姐會搵啲寫字樓工,不過秋兒姐姐同我講呢類兼職如果你冇工作經驗又唔識人唔係靠關係既話,一個普通考完會考既中五學生其實都幾難搵。

我就唔係幾鍾意喇,份工星期六日又要返工,唯有諗好彩秋兒姐姐都係返早更,放工都仲可以返屋企煮飯比我食喇。

果陣既我又點會諗到一個冇工作經驗、冇人事關係,連會考證書都未有既會考生,搵工係幾咁難既呢?唔搵服務性行業仲可以搵咩?

果日秋兒姐姐第一日返工,我放學返屋企就見到佢度門打開左(屋邨夏天果陣有陣時啲單位係會打開度門,淨係關上鐵閘通風等屋企入面涼小小唔駛開冷氣咁浪費),而秋兒姐姐攰到就坐左響疏化恰著左。

我響秋兒姐姐屋企門口呆左一陣,好似好少見佢攰到會響疏化恰著。

我企左響門口,時間就好似停止左咁,我一路望住秋兒姐姐…

佢…好靚…

就算攰到訓著教佢依然好美。

「喂!你咪熙熙?做咩呆左咁企響度既!」白師奶把聲突然響走廊大大聲咁傳過黎。

頂,我望秋兒姐姐望得太入神,都冇留意有冇其他人經過添!

係三姑六婆團入面既白師奶!

好彩既係,佢把口響三姑六婆團入面黎講都已經唔算太衰…

秋兒姐姐比白師奶既吼叫嚇到震左一震咁醒左,然後伸一伸個懶腰望住我。

「熙熙?」秋兒姐姐兩隻手仲伸直緊,向我咧嘴而笑:「放學嗱?」再企起身準備行過黎幫我開門。

呢個時候白師奶都行到過黎,笑道:「哦,原來你等緊秋兒開門!」

哦,好彩白師奶都唔係睇到好多野…

「係呀。」

秋兒姐姐呢個時候都已打開左門比我入屋。

「我都返去煮飯先喇。」白師奶笑道:「係喎,你仲係有興趣既話,就繼續黎我度學煮飯喇。」

秋兒姐姐聽到白師奶咁講之後,就眼甘甘咁望住我。

「拜拜喇。」

「嗯,拜拜。」

白師奶走左之後,秋兒姐姐繼續眼仔碌碌咁望住我:「你之前…就係跟白太學煮飯?」

我R一R頭,有小小尷尬:「係呀。」

「為左…響我會考期間唔駛令我分心?」秋兒姐姐問。

「係呀…」我都係有啲尷尬:「妳知我本身煮飯有幾差架喇。上年我第一次煮既時候幾驚食到妳肚痛…」

秋兒姐姐噗哧一笑,道:「我記得既,不過果餐飯好好味,因為入面充滿住你既心意。」

有冇咁誇張呀。

雖然妳同淇淇都話好食,但我覺得好難食喎。

「但係啲味道真係…」

「而且…」秋兒姐姐打斷左我既說話,再一臉感動咁望住我:「今次你仲為左我特登去學煮飯…」秋兒姐姐深呼吸左一啖,對我露出甜美既笑容:「我真係好開心。」

呃…

我真係有啲唔好意思,然後淨係識傻笑。

「好喇,我都要去買餸。」秋兒姐姐道:「我唔小心訓著左,再唔去既話啲靚餸就會比人買晒架喇!」

我諗起秋兒姐姐收工應該都會好攰,於是道:「我去喇,妳攰就休息下,等我幫手買餸。」

秋兒姐姐搖搖頭,然後笑道:「我地一齊去吖。」

「好喎!」

我最鍾意既其中一樣活動,就係同親愛既秋兒姐姐孖公仔咁去街市買餸,既溫馨又開心。

果晚我幫秋兒姐姐一齊煮飯,雖然秋身姐姐話唔駛,但我都堅持幫手。兩小口響廚房入面整野食,真係好warm。

之後我梗係自告奮勇幫手洗碗等秋兒姐姐可以休息下喇!

秋兒姐姐果日雖然話第一日返工企左成好攰,但佢似乎好開心,面上總係掛住笑容。

*

日子漸漸過去。

某日,我收到個電話。

(待續)
間唔中見到秋兒變咗秋身 葉開巴你又係用倉頡呢
某日,我收到個電話。

擺明係淇淇表姐
我企左響門口,時間就好似停止左咁,我一路望住秋兒姐姐…

佢…好靚…

就算攰到訓著教佢依然好美。

以為之後重甜
隔住門口點重甜
偷打丁跟住畀白師奶見到
你跟開都知樓主筆下既佢根本唔需要打丁
打丁太浪費
傻熙是不會打丁的。
一係鳩跑,一係屌撚死條女,好似係。
我第一下以為係港隊啲電話
唔好同條傻鳩外行人傾啦 白撞嘅
你唔夠咸濕姐 好事嚟既
我都覺得係

利申:好很咸濕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞