我和鄰居大姐姐的故事(9)

1001 回覆
572 Like 8 Dislike
悲劇收場你會好危險
佢對秋ny唔可以玩
係因為你葉熙威亂咁搞整到亂哂囉
成個關係俾你搞歪晒啦!
秋ny=Jenny
根據就係同一個人
冇亂到,讀者表示好清晰
lm
黎黎去去都係果兩個人物
讀者表示有秋ny呢個名之後人物關係更清晰

唔好亂黎
989巴就爆!
Betty個表妹其實都唔可以亂玩
呢個係合成獸喎
而家兩個合左體
一百九十四

放左暑假之後既日子,淇淇都有約下我地出黎玩。

佢其實真係好外向,而且好似好鍾意做搞手組織唔同既活動同聚會。

通常我得閒既話都會join佢地一齊玩既,不過我自己排既順序就係練波先,之後係扑野,跟住先係同佢地一齊玩。

講起黎,Betty有時都會出席我地既聚會,但就冇上年咁密,據淇淇所言,係因為佢都要陪下Andrew去拍下拖二人世界喎。

是撚旦喇。

如果Betty唔係同我扑野既話,其實黎唔黎都冇乜所謂。

尤其是今次返黎佢對我都好似幾冇左果種親䁥既態度,每次見面既時候Andrew又響度,我都冇乜撚野可能可以好似上年咁得閒就抽下佢水。

不過人地本來就係Andrew既女朋友,所以我又冇乜特別既感覺。

除左有時見到Andrew好似帶住頂綠色既帽之外。

哈哈。

*

好快就到左七月尾,係亞少盃外圍賽舉行既大日子。

我地今次同組既對手有日本、馬來西亞同老撾,賽制係四隊踢單循環,但只有小組首名可以晉身決賽週。

據劉sir所言,日本係當時最強既球隊之一(其實而家都係),而馬來西亞同我地差唔多,而老撾則比較弱。

「唔好諗住對手係日本我地就一定會輸!」劉sir嚴肅地道:「響足球比賽上面以弱勝強既例子多不勝數,更何況我地今次仲有主場之利!」

其實我比親賽都冇諗過輸。

當然一個球季之中總會輸幾場既,就算我地今年流○成績唔錯,仲提早一輪拎冠軍都好,都有失過分、輸過波。

但我比賽之前從來冇諗輸,就算果陣響黃社都係。

呃…

學界除外喇。

*

比賽響蒲崗村運動場舉行。

「喂,點解我地個主場同台灣個主場爭咁遠既?」我問楊舒達。

「啊,你唔講我又真係唔覺喎。」楊舒達望一望得一邊既觀眾席:「原來真係爭幾遠。」

你好似踢港青既年資耐過我架喎…咁都留意唔到架咩?

「…」我望住楊舒達:「你個腦平時裝咩?」

「我個腦?」達叔完全唔覺我係寸緊佢,仲答我:「頭文○D呱?」

佢講緊既應該係上次同佢玩果隻街機遊戲…佢完全feel唔到我寸鳩緊佢…

「OK…」

當然我後尾大個會知,果陣香港足球完全處於係冰河時期,職業足球就快收鳩皮,所以足總唔投放資源係好正常。

而且佢地都唔重視代表隊既梯隊,青訓都係掟返比球會搞。

直至二零零六既時候,先有個疑似戴假髮既有錢佬肯投資其中一隊老牌球會南○,從而令球市復甦,然後再有好多唔同有心人,先至可以香港足球到而家都咁活躍。

靠足總?

死撚得喇。

當然我果陣邊會諗咁鳩多?

講返場波,我地第一場既對手就係馬拉仔,第二場對老撾,最後先對日本。

賽程上咁既安排算唔錯,首先我地精銳盡出鬥馬拉仔先,然後對老撾抖一抖,最後就出盡全力鬥日本。

比起馬拉仔對完我地隔日就對日本,我地叫著數。

呢場波我終於第一次見到有香港隊既支持者在場,雖然為數不多,但佢地為我地落力打氣,又拉埋banner,就算係我,都為自己可以著上紅色既香港隊波衫而覺得激動。

開始明白點解阿必話佢由細已經夢想自己入選香港隊既一日。

除左香港隊既支持者同少量記者之外,仲有一啲球員既朋友家人都有黎睇。可能係因為放暑假,大家都得閒呱?

意外地,淇淇、八婆儀同鄭海欣都有黎睇。

而更加意外既,係Betty同Andrew都有跟埋佢地一齊黎。

莫非佢地真係咁撚得閒?

可惜既係秋兒姐姐要開工黎唔到,而Kitty姐姐就因為我同佢係地下關係,都唔會過黎。

呢場波我地都係擺出四四二呢個錯誤既陣式。守門員1號熊輝;右閘12號盧棍,中堅15號隊長豪歌、3號達叔,左閘13號張楓;右中場4號康達,中場中16號發叔、21號阿必,左翼11號牛康;前鋒係9號既家顧同7號既我。

「香港!香港!」球場都算空曠,所以我地完全係聽得到支持者既打氣聲。

「唔好諗要出線決賽週,唔好諗要對日本住,我地首先要打贏呢一場先。」我地開波之前,響球場我地場區中間度大家圍成一個圈,由隊長豪歌激勵大家:「馬來西亞唔係一支弱隊黎,但我有信心,我地今次一定贏到既!」

「收到!」

然後大家圍住圈鳩叫:「香港!」

(待續)
一路食飯一路睇
呢個442陣有錯?
邊個球員踢錯位置?
四四二已經是一個錯誤的陣式
無聽過?
十幾年前唔係好興踢442架咩
反而依家踢4231同433多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞