我和鄰居大姐姐的故事(9)

1001 回覆
572 Like 8 Dislike
睇黎又比我發現多個葉開既秘密
秋兒=Jenny
葉開=熙+威
一百八十五點五

(陳日朗視角)

放學了。

我第一時間走去淇淇既座位,展示出我自認為係最有魅力既微笑,向淇淇笑道:「淇淇,不如一齊放學?」

淇淇向我笑一笑,道:「可以啊。」

我鬆一口氣,今日總算唔駛比余正熙個仆街有機會。

「但我本身應承左阿儀同欣欣一齊放學先,」淇淇微笑道:「你唔介意一齊架呵?」

我心涼一涼,但臉上不改我果個自認為係好charm既笑容,道:「梗係唔介意喇,有三位咁可愛既女士陪我喎,仲開心喇。」

「咁就好喇。」淇淇笑道:「等我同阿儀講聲先。」

最近阿儀對我既態度唔係幾友善,我又諗起我朋友余嘉成(因為佢個名發音幾似瑜伽,所以我地叫佢印度佬,印度瑜伽吖嘛)呢排周圍出手搵女,阿儀同欣欣都係佢既目標,不如搵埋佢一齊走,順便可以製造多啲機會等我同淇淇獨處,於是提議:「妳地應該都唔介意阿成都一齊黎?」

「唔…」淇淇諗一諗,再笑道:「應該都ok既!」

呼,鬆一口氣。

之後我地五個人就真係一齊走,印度佬好識做咁係咁撩阿儀同欣欣傾計,留左唔少機會比我同淇淇獨處。

嘿。

*

翌日小息既時候。

「喂,朗哥,你再唔加把勁就會比印度佬搶到第一架喇!」講野既係我既好朋友,同班同學兼排球隊隊友李子發。

「係呀,我已經有幾個目標接近攻略成功架喇。」印度佬沾沾自喜地笑道:「我睇我都會快過你拍拖!」

「唓,你就黎成功果啲咪又係豬扒?」我嘲笑佢:「又唔見你食到阿儀同欣欣?」

「我先唔想食佢地呀!」印度佬笑道:「雖然佢地個樣都算唔錯,但阿儀個樣惡到死,欣欣個人都唔出聲成隻女鬼咁,同佢地拍拖我都唔敢想像到會有咩樂趣!我唔係外貌協會黎既!」

「咁你又追佢地?」阿發笑問。

「咁萬一真係追到同佢試下又唔驅既,哈哈!」印度佬笑答:「話唔定可以砌埋佢地呢!」

哈,又吹水。

上到床你條印度佬都唔敢除褲喇。

「哈哈,咁好似淇淇呢啲又溫柔又靚又外向既女仔,真係唔易搵架。」我微笑道。

「哈哈,你講到淇淇係你女朋友咁。」阿發笑道:「你條友咪一樣係未追到手~」

比人咁講我有啲唔忿氣,但又係事實。

「你顧掂你自己先喇!」我嘲笑阿發:「你連目標都未有啊!」

「我先唔同你地比賽鬥快追到女仔搵女朋友呀。」阿發笑道:「搵到個啱既先追都唔遲。」

哈,扮清高。

「其實我都唔明點解你要執著追淇淇。」印度佬問我:「我見你有幾次明明只要開口就一定追到果幾個都算幾靚既女仔,但你到最尾又唔去馬,如果唔係你一早贏到我喇。」

「哈,要追既梗係要追級花喇。」我聳聳肩:「果幾個女仔我真當練習點追淇淇架咋。」

淇淇有潛質過一兩年做校花添呀。

「衰得你吖。」阿發道。

「唔講住,我又要出動去關心下淇淇喇!」我準備轉身離去。

今日淇淇成日都好似心不在焉咁,好好地關心佢可能係一個加分既好機會。

「親愛既譚小姐,早晨。」我響淇淇隔離出現,臉上掛上我自己覺得係最charm既微笑。

「啊!係阿朗!」淇淇好似比我既出現嚇左一嚇咁,但好快露出微笑道:「你好!」

「譚小姐,請問我有冇啲咩可以幫到妳呢?」我作出一個紳士既鞠躬。

「下?」

「妳寫晒響面上喇。」我溫柔地笑道:「有咩煩惱咁呀?」

「係咩?」淇淇然後嘆左口氣道:「唉,熙熙佢唔見左,到今朝都未搵到佢。」

又係余正熙。

我心下不悅。

個死爛仔除左係足球港青同靚仔之外有咩咁好?

但我面上當然不動聲色,溫柔地安慰淇淇道:「冇事既,一個人點可能無原無故失蹤?佢係咪同佢個中一女朋友去左玩咋?」

淇淇搖頭道:「都話左佢地冇拍拖咯。」

嘖,咁快比佢地拆穿左。

姚嘉莉小姐,真係對唔住喇,難得妳比左咁多料放晒風比我去影相都遵守唔到同妳既約定。

不過佢地會和解又真係意料之外。

但妳自己都唔係成日痴到落余正熙度喇,係咪?

妳自己痴得余正熙夠實既,淇淇一定唔會信余正熙既。

「唔緊要,好快會搵到佢架喇。」呢一刻反駁淇淇只會降低佢好感度,做唔過。

「嗯…」

*

結果余正熙響午餐時間返左學校,淇淇果陣開心果個樣令我非常冇癮。

我需要做更加多野去離間佢地兩個。

由於放學之後,余正熙冇同淇淇一齊走,於是我決定自己一個跟蹤佢睇下佢去邊。

結果我發現佢去左4E班房搵佢地既副社長謝珮嘉,再兩個一齊去左一間課室傾計。

哈,大發現。

我唔敢行太近課室,驚比佢地發現,唯有拎出手機將呢一幕影低,然後急急腳咁離開。

嘿嘿。

*

「淇淇早晨。」翌日朝早一返到課室,我就走左去搵淇淇。

「阿儀妳都早晨。」不過阿儀都響隔離同佢傾緊計,唯有都同佢打聲招呼。

「早晨阿朗。」淇淇甜美地笑道。

「有啲野我想同淇淇兩個單獨傾,妳可唔可以…」我出口諗住叫阿儀走。

「唔可以。」阿儀住我:「有咩我唔聽得?」

嘖。

保持風度保持風度。

「唔緊要。」我微笑道。

「咁有咩事啊?」淇淇問。

「原來阿熙對妳地個副社長出左手,妳睇下!」我向淇淇遞出手機:「趁人地失戀就出手,我覺得唔係咁好。」

淇淇望一望個手機,意外地只係笑左一笑。

反而係阿儀仲住我。

「你誤會左喇,熙熙一早同我講左發生咩事架喇。」淇淇笑道。

「但係…」

「陳日朗,不如你唔好再搞咁多小動作。」阿儀突然開聲道。

「下?」

「上次就中一妹妹,今次就副社長,你都幾得閒去影呢啲相架喎。」阿儀審犯咁問。

「我…」保持風度…

「算喇阿儀,阿朗可能都係一番好意想提醒我啫…」

「係囉係囉。」我辯解:「咪就係咁。」

嘩頂,阿儀咩事呀。

佢唔係都好憎余正熙架咩?

保持風度保持風度…

阿儀望住我:「我唔會比人呃我好姐妹架,你好自為之。」

「阿儀,唔好咁喇。」淇淇邊講邊向我眼色叫我走。

「咁,一陣見喇。」我急急腳離開。

哼。

我總有一日,會將淇淇搶過黎既。

(待續)
同樣放假唔得閒覆住,不過已加更,大家enjoy
八婆儀識攤牌啊 智商在線了!
推推推
屌阿朗真係好撚假, 好撚b池
佢幾時先死
係你既點都會係你,唔係你既點搶都搶唔走,你睇下葉熙威就知喇
二手閪應該有機
都未必有,中左熙撚毒,要熙撚先解到
你咁講我以為朗仔要俾熙仔屌屎忽
話唔定熙仔都想試下
Pish
阿朗去屌彈彈妹算啦
傻熙會拉埋on9必一齊打柒阿朗就算
狗公朗真係弱智到不堪入目佢係咪以為淇淇弱智?
現實世界未必咁好彩
應該會係比柒朗show 咗相先
然後煦煦點解釋都冇用
Lm
反正兩個都係臭閪
推推推推推
現實世界唔會有F.1仔連續屌高質姐姐
佢係食住淇淇唔識say no多啲除非狗公朗想佢做女朋友啫
有都唔會知啦
狗公擺到明係想溝淇淇啦
仲想食埋佢隻豬添
明明佢隻豬係葉開煕㗎嘛
淇淇係要等狗公朗開口表白先會識拒絕 otherwise其他野佢都係由狗公朗話點就點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞