我和鄰居大姐姐的故事(9)

1001 回覆
572 Like 8 Dislike
Omg真係好好睇
支持樓主遲啲出書!
老老豆豆 寫踢波寫得好過啲感情線好多
呢篇勁有畫面感 睇到我都想踢柒個13號仔
係喎
摺凳係大豪
989巴
咁比面我文筆同故事節奏仲爭得遠
認真一問係咪因為拖得太長?
一百九十七

搞左一輪阿必先肯離開球場,走果陣仲一路口up up指住個馬拉13號黎屌。

劉sir鐵青住臉咁望住呢一幕,但因為要繼續領軍,所以佢冇咩表示。

阿必仆街了。

但無論點都好,我地打少一個已經係既定既事實。

足球場上面打少一個係好影響到全隊既,尤其是阿必踢防守中場呢啲中場中路既脊骨位置,佢仲要策劃攻勢果位重心球員。

所以場上面既形勢登時逆轉,本身我地大概都佔左六成既攻勢,但阿必被趕出場之後,我地冇左個組織既重心人物同防守中場,即時完全被馬來西亞反壓返轉頭,門前響短短幾分鐘內風聲鶴唳,好彩我地有熊輝守住龍門。

面對馬來西亞一浪接一浪既攻勢,劉sir好快當機立斷咁作出換人調動,一口氣換入兩個防守球員。

下半場十七分鐘,香港U14由20號既防守中場柏彼得同14號既中堅蘇恩祖,入替7號前鋒既我同埋11號既左翼牛康加強防守。

雖然我想踢晒全場,但明白呢個係戰術調動,劉sir將兩個偏向進攻既球員換出,換入一個中堅同防守中場,擺明要死守呢一球。

呢個調動既效果立竿見影,雖然我地仲係比馬來西亞㩒住黎打,但個感覺佢地只係響外圍鳩猜攻唔入我地。

不得不提既係上場對台灣既時候擺左烏龍既楊舒達,今場表現非常出色,所有高空波、地波、補位全部做到晒冇甩漏。

睇黎劉sir教波既方法仲有阿必既激將法,其實都幾有用。

比賽都去到三十分鐘,仲有五分鐘法定時間就完場。

就響呢個時候,又發生左件事。

*

由於馬來西亞點都猜唔入我地禁區,佢地唯有響離禁區頂更遠既位置放冷箭,但都逃唔過表現穩健既熊輝既十指關。

今次呢算射得幾靚,但都比表現出色既熊輝飛身撲出底線。

角球。

「加油呀!香港!」觀眾席傳來支持者既打氣聲:「香港!香港!香港!」

我地坐響後備席既一班球員就全神貫注咁望住場內禁區既情況…

熊輝同豪歌兩個不斷指揮後防點mark人。

咦…?

個13號呢?

佢靜靜地咁走左去熊輝隔離既…?

呢個時候我望返去角球旗果面,見到馬拉仔個10號開角球…

砰!

「啊!」

馬拉仔10號既踢波聲同熊輝既慘叫聲差唔多係同一時間響起!

咇!

球證既哨子聲緊接之後響起!似乎吹罰左馬來西亞,係我地既罰球。

我地既視線即時望返入禁區,而熊輝已經成個人訓左響度㩒實條腰…

而禁區入面其他隊友都衝向一個人!

又係個13號!

雖然觀眾唔多,但全場噓聲四起、粗口橫飛。

我同成班隊友下意識都想衝出去。

「企響度!」劉sir一聲令下,冇人夠膽違抗佢既命令,只能夠咬牙切齒咁望住場區入面既情況。

球證呢個時候都衝埋13號度,向佢作出口頭警告。

唔撚係呀?

咁都冇牌!?

兩邊既球員又再次作出推撞同口角!球旁證同兩邊尚餘理智既球員,都嘗試分開返大家。

軍醫呢個時候已經衝左埋去熊輝度,經過一段時間既治理之後,佢向劉sir打左個交叉既手勢。

但我地已經用晒換人名額了。

劉sir鐵青住面咁跑向軍醫,去了解一下情況,同時亦都去喝止一啲仍然蠢蠢欲動既隊友。

我離遠見到熊輝個樣雖然好似好痛苦咁,但佢仍然堅定咁同劉sir仲有軍醫據理力爭。

似乎佢仍然堅持想繼續比賽。

擾攘一輪之後,似乎軍醫同劉sir都比佢勸服左,比佢繼續頂硬上比賽。

擾攘一輪之後其實已經進入補時階段,只係熊輝受傷用左咁多時間,真係冇人知球證會補幾耐時。

「阿輝傷成點?」軍醫同劉sir返到黎後備席之後,大家齊聲問。

「佢其實唔應該繼續踢。」軍醫搖搖頭:「如果傷左盤脊既話,咁踢落去可能會毀左佢既足球生涯。」

「但佢好堅持。」劉sir道。

佢一貫鐵青住面,我分唔清楚佢而家究竟係擔心定欣賞。

「啱啱個13號係特登晾起阿輝架!」賈加華怒道:「我睇得好清楚,咁都淨係口頭警告,有冇搞錯!?」

「留心比賽。」劉sir目無表情咁望住場入面我地比人狂攻。

睇黎比賽之後佢會開吹風機屌柒我地。

望返場入面既比賽,我地既隊友用血肉去抵擋馬來西亞既攻勢。

時間一分一秒咁過去,但補左成七分鐘時,球證都仲未吹完場。

就響呢個時候…

(待續)
有啲拖 無咩劇情推進 可能要捉返緊啲個節奏
真係黑撚哨到 咁都淨係口頭警告 喺人主場仲要偏客場哨 個球證都想出唔到球場
有啲足球小將嘅feel
個13號想點,打人定打波呀
斬個波埋去開踭批鳩佢啦
都有可能係代入感有分別
你又試下問班佬鍾意睇男兒當入樽多啲定係愛情小說多啲?

每一日連載呢個形式都可能會有影響
因為你冇辦法一次過寫得好長
呢個年代亦唔係好有耐性嘅年代

我想講既係有好多唔同既可能性
BTW 書面語「鐵青著臉」就咁譯做廣東話口語好似唔係咁好

黑晒面/那埋塊面/面色變晒/陰沉/...
其實我都唔係好知呢度應該用咩

不過好似唔係第一次見你將書面語改口語
反而講波嘅情節似踢出我天地
繼續上全力上無懼那個對手招式多誇張
標準劇情:
馬拉追返一球
對日本前香港一勝一和四分
日本兩勝六分
最後一場一定要贏日本先出到線
和兩場,落後日本三分,最後贏日本但得失球差一球出局得唔得
原來又差唔多爆post
真呀 收左幾多錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞