我和鄰居大姐姐的故事(9)

1001 回覆
572 Like 8 Dislike
一百九十二

秋兒姐姐未收工之前,阿必響四點幾果陣已經比淇淇佢地接走左。

「熙熙你真係唔同我地一齊過去接表姐?」淇淇用佢果雙水汪汪既眼睛望住我:「我諗表姐一定會好高興見到你。」

「唔去喇。」我搖頭答道:「我等埋秋兒姐姐收工一齊去買餸,佢返左成日工好攰,我要幫佢拎下野。」

其實我都想見下Betty,不過我覺得響度保護秋兒姐姐緊要啲。

「估唔到你地兩姐弟又幾好感情。」八婆儀道:「如果你平時對其他人都有咁好就好。」

呢句八婆儀擺明寸鳩我,不過我心不在焉咁眼尾睄住秋兒姐姐,所以冇理佢。

「阿儀!」淇淇阻止八婆儀。

之後大家hea多陣都離開了。

不過淇淇臨走之前就約實話之後要同埋表姐約出黎一齊玩。

我其實當然冇問題,上年暑假呢個組合出去玩都幾撚happy。

*

好唔容易總於等到秋兒姐姐放工。

「熙熙辛苦喇,等左咁耐。」秋兒姐姐已經換好左便服,響職員室果邊走返出黎。

「我唔辛苦,都係坐咋嘛。」我笑道:「妳辛苦好多喇,企左成日都冇得抖。」

「其實都唔辛苦既,忙既時候啲時間好快過,唔忙既時候同啲同事傾下計又好快過。」秋兒姐姐笑道:「而且啲經理同埋同事對我都好好。」

我諗起啱啱係咁撩佢講野既男同事同男經理,心諗佢地一定係見妳靚,所以先對妳好啫。

「啱啱仲有幾個女同事問你係邊個,可唔可以介紹比佢識。」秋身姐姐笑道。

「下,唔好喇呱。」我皺眉道。

「嘻,我話你係我細佬,但唔會介紹比佢地識,驚你亂咁識女仔。」秋兒姐姐笑道。

「我幾時有亂咁識女仔?」話雖如此,但我心入面見秋兒姐姐咁著緊我,不禁心中暗喜。

「你仲好講,個form 1妹妹呢?」秋兒姐姐拍一拍我個頭。

嘩,呢下真係嚇左我一大跳。

點解秋兒姐姐會知既?

佢果陣應該參唔多考mock架喇喎。

「冇野架我地!」我急忙澄清。

「我梗係知你地冇野喇。」秋兒姐姐又笑左一笑,道:「不過你對人地冇意思真係唔好令人誤會呀,知唔知?」

呢次係秋兒姐姐第二次同我咁講,而且淇淇都有咁同我講過…但我心諗其實係彈彈妹成日請我食野咋喎。

唔食又好浪費。

「知喇…」

「人地比你既野食可以唔要就儘量唔好要喇。」秋兒姐姐續道。

「下?」

「我係你家姐,梗係知道你點解肯比佢埋身喇。」秋兒姐姐又拍一拍我頭頂。

「係喇。」我又問:「不過妳又知佢成日搵我既?」

「其實你響學校遠比你自己所認為既更加出名架。」秋兒姐姐微笑道。

「係咩…」

「咁你肯應承我未?」秋兒姐姐再問:「對人冇意思就儘量唔好要人地啲野喇,好唔好?」

「好。」

「同埋下次你唔駛坐響等我等咁耐喇。」秋兒姐姐微笑道:「如果唔係阿必佢陪足你咁耐,你都等到好辛苦喇。」

「唔辛苦架。」

我黎既工作係視察妳既工作環境,點會辛苦呢?

所以我續道:「我要黎視察妳既工作環境架嘛。」

秋兒姐姐噗哧一笑,問:「咁你覺得我既工作環境點呀?」

「唔…」我認真思考左一下:「妳啲同事好似對妳都幾好…」

係啲男同事同男經理成日借啲意出黎同妳傾計囉,不過呢句點講得出口?

「你就係因為想睇我做野所以係咁出黎問拎水?」果然秋兒姐姐一眼就睇穿左我。

「我係要確保妳既安全!」唔知點解我又理直氣壯咁回答。

「係,係,係。」秋兒姐姐又微笑道:「咁我安唔安全?」

「安全!」除左比狗公s圍既時候…

「講真架,你唔駛由朝坐響度等我收工…你都辛苦。」

「哦…」有啲失望添。

「不過你可以黎接我收工既。」秋兒姐姐又微笑道。

「真係?」都好,至少可以接秋兒姐姐收工!

頓了一頓,我又試探性咁問:「咁我可唔可以要求多妳一樣野?」

「咩事?」

「妳可唔可以…」我深呼吸一啖:「都唔好亂咁識男仔?」

(待續)
熙哥咁快有主權意識
睇到呢度突然覺得個故好似會悲劇收場...
帽事既,邊有咁易食到仔丫
Push
佢仲以為自己係諗住保護家姐咋
咁快feel到?
呢樣真
山區巴
綠茶巴
即係真係?
之前ocanp 故好似有話阿熙同秋兒有誤會發生
快出故牙
我冇咁講過呀
Gay巴
毛巴
一百九十三

我果陣都唔知呢啲其實都算係想宣示主權,只係我由心唔想秋兒姐姐會識男仔。

就好似社長果陣咁。

聽到我呢個咁古怪既請求,秋兒姐姐先係俏面一紅,然後再啞然失笑地道:「我幾時有亂咁識過男仔?」

「冇呀。」

「咁你又叫我唔好亂咁識男仔?」秋兒姐姐笑道。

不過佢既笑容由莞然一笑開始變左做甜笑。

「我…我…擔心妳比人呃啫!」我開始語無倫次。

「好喇。」秋兒姐姐甜笑道:「熙熙都開始識關心人了。」

係關心妳啫。

「好喇,咁我應承你喇。」秋兒姐姐笑道。

本來我以為秋兒姐姐應承我呢樣野我會好開心,但唔知點解我內心有把聲同我講:「你憑咩要秋兒姐姐應承你?你自己又做過啲咩對唔住秋兒姐姐既事?」

罪惡感…

秋兒姐姐呢個時候拉起我隻手:「快啲去買餸先喇!」

呢一拉,又將我帶返現實。

「好!一陣我幫妳拎住啲餸!」我地兩姐弟又溫溫馨馨咁去街市買餸了。

*

之後既日子其實都冇乜特別。

港青一個星期練兩次波,有時練完我都會join埋佢地一齊食lunch,之後再去搵文叔佢地踢波踢到秋兒姐姐收工就去接佢放工。

不得不說,秋兒姐姐真係keep到佢既承諾。

我響接佢收工既時候唔止一次聽到佢啲男同事甚至男經理約佢收工去行街食飯,而秋兒姐姐總係微笑又溫柔咁婉轉拒絕:「唔去喇,我要去買餸煮飯比我細佬食呀。」

聽到秋兒姐姐咁重視我當然非常開心,但另一方面我又覺得自己唔值得佢對我咁好。

我背後其實都好污糟…

尤其是最近我又開始同返Kitty姐姐鬼混…枉秋兒姐姐仲當我係佢既好細佬…

我真係無恥之極。

*

講起Kitty姐姐,由於我開始放暑假既關係,條姣婆又冇工返冇地方去,所以好多時我響唔駛練波既日子趁住秋兒姐姐要返工既日子,走上去Kitty姐姐屋企同佢瘋狂做愛。

就好似要彌補返之前果半年既真空一樣。

而且而家中學生都放暑假,大人們就仲要返工,所以除非係星期六、日,如果唔係都唔愁冇地方扑野。

Kitty姐姐屋企就係我地交合最佳既場所。

阿必有時都會奇怪我唔去跟波,通常我都係鳩答佢:「我去麥○勞坐,你黎唔黎?」

佢通常都會答:「咪嘞,今日要踢波,有時間先再去陪你坐。」

當然除左做愛之外,我地間中都會去唱K睇戲食飯。

不過真係好間中囉。

唔知點解Kitty姐姐真係好鍾意唱K。

*

暑假除左扑野同踢波之外,當然唔少得朋友之間既聚會喇。

自從Betty返左黎之後,淇淇都想搵個機會約大家出黎聚下舊。

結果有一晚我地就約左出黎打邊爐。

其實相比咁多人一齊聚舊,我比較有興趣同Betty響床上面聚舊多啲。

我真係有諗過今年暑假有冇機會可以扑Betty一鑊黎個另類聚舊。

不過一齊出黎打邊爐果晚,我發覺呢個可能性真係唔高。

因為今年Betty既男朋友Andrew同佢一齊返左香港,打邊爐聚會呢位Andrew都有出席。

呢位Andrew其實都幾靚仔,但同陳日朗唔同,佢比我既感覺係由頭到尾都好照顧Betty,對另外三個女仔就好似一啲興趣都冇咁。

暖男既感覺。

Andrew參加聚會既原因其實都好似只係因為想照顧Betty,而唔係想識下Betty響香港既朋友。

即使阿必係咁撩佢傾計佢都只係禮貌性咁回應。

我唔排除係因為阿必太戇鳩所以搞到人地唔撚想理佢。

上年Betty肯同我做既原因都係因為佢性飢渴啫,今次男朋友都一齊返黎,我相信再有得同佢扑野既機會不大。

再講,Betty已經冇再好似上年咁不經意咁望過黎我度。

我諗我會將呢個signal解釋為我地既關係已經結束左。

都好正常既,成年過左去,我基本上都冇乜諗起過佢,我相信佢都係一鳩樣。

除非你話佢因為男朋友響度所以刻意唔望過黎既啫。

但以我認識既Betty既性格黎講,佢唔似可以扮得咁自然囉。

不過講落又怪,雖然Andrew好無微不至咁成個暖男咁照顧Betty,但佢對住男朋友都係成個冰山美人咁,同上年旺角之行對我既態度完全唔同。

不過,話唔定得返佢地兩個人既時候,Betty又會變返小鳥依人咁呢?

(待續)
有文未先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞