我和鄰居大姐姐的故事(9)

1001 回覆
572 Like 8 Dislike
佢覺得自己錯添
威仔再出軌比Jenny斬撚死
唔關我事架
都係果句我好專一的
非gay巴
胸部?
明既明既,唔好俾jenny睇到嘛
男人都係會犯咁嘅錯
ca姐
雖然過左好耐,但都仲係好掛住阿冰
葉開威你又掛唔掛
佢唔上連登睇唔到既
我冇呀
989巴
威仔都好耐冇見佢
毛巴
一百八十五

今次見完Jessica之後,我諗我地之後除左社務之外都唔會有啲咩接觸架喇。

而我除左社際足球之外都冇乜野參與,所以我同佢既關係算係劃上左句號。

之後,我帶住小小惆悵既心情響學校門口同淇淇會合,再為左淇淇請既雪糕,同佢一齊去附近果間麥○勞。

去到餐廳,淇淇買左枝雪糕比我就一齊搵位坐低,之後佢就即刻關心地問:「冇咩事吖嘛?」

「冇呀。」

「你知唔知我地尋日好擔心你呀。」淇淇關切地問。

「本來唔知,而家知。但點都好…多謝妳。」好似鳩up,但呢個係事實,唔係lunch時佢同阿必搵過我,我都唔會知佢地同埋秋兒姐姐為我付出左咁多。

尤其是淇淇同阿必。

真係係幾感動既。

淇淇面紅左一紅,笑道:「唔好咁喇,咁我地真係擔心你吖嘛。」頓了一頓,再關切地問:「熙熙…咁你會講返尋日發生咩事比我聽架呵?」

我頓了一頓,思考緊應該點回答呢個問題。

「唔緊要架,你唔想講可以唔講…」淇淇以為我唔想講,所以急忙補充左句:「只要…你唔係去做危險既事就可以了。」

「冇事…」我決定修飾小小再講出黎:「我有個朋友唔開心,去開解下佢啫。點知佢一講就冇停,結果去到好夜先聯絡返秋兒姐姐。」

淇淇猶豫左一下,先決定追問道:「係…咩朋友…?」

關妳撚事咩。

本來我係想咁答。

不過我地啱啱和好,佢地又起勢咁搵我,真係幾感動既,於是我只好答道:「妳都識架,而家個副社長Jessica。啱啱我都係去左搵佢,去左一間課室聽佢講埋小小心事。」

其實有一刻諗過講大話濛混過去,但諗深一層又唔係啲咩大不了既事情,只要唔好提扑鳩左Jessica就ok了。

我係咁諗的。

淇淇有啲愕然,道:「點解你會同副社長咁熟既?」

「熟其實就唔係好熟,不過佢有幫我補習嘛,所以咪識囉。」我答:「妳都應該有聽過佢同社長分左手既傳聞,佢應該都抑壓左好耐,咁啱響我面前爆左,咁我唔通唔理佢咩?所以咪陪佢陪到好夜囉。」

「哦…」淇淇個樣有啲落寞:「點解我好似咩都唔知咁既…你搵佢補習我又唔知…」

「妳果陣發我皮氣吖嘛!」我無奈地道:「妳連電話都冇個,點講妳知啫?」

淇淇俏面一紅,道:「我邊有發皮氣喎…同埋…同埋你唔識主動搵人架咩!成日要我主動搵你!」

「好喇好喇,我記得前幾日都應承過妳,咁我就打多啲比妳喇!」

「你係記得先好呀…」淇淇幽幽地道:「上次你去完台灣都冇打比我…」

哎呀,乜淇淇仲記住呀?

女人真係好撚小器!

「今晚妳等我電話喇!」我拍晒心口:「我今晚一定打比妳!」

「真係?」淇淇突然面露笑容,變臉變得快過啲四川大戲:「咁我今晚等你電話架喇!」

「係喇係喇。」

「之後都要架!」

「知喇知喇。」

「嘻嘻。」淇淇臉上既笑容越黎越燦爛。

乜有咁值得開心咩?

btw唔知點解我好似有種中伏既感覺…

不過,都係幾開心既。

之後我地兩個響愉快既氣氛下好開心咁傾計,淇淇既心情似乎變得好好。

食完雪糕之後我地仲行左陣街,淇淇先依依不捨咁返屋企。

我返到屋企就嗱嗱聲打比淇淇當交功課,點知佢又真係好多野講,到最後秋兒姐姐黎叫我開飯先收到線…

*

「秋兒姐姐。」食食下飯,我突然叫左秋兒姐姐一聲。

「唔?」

「多謝妳。」我諗起阿必同淇淇下晝時講既野:「多謝妳尋日咁擔心我、咁著緊我。」

「傻熙熙。」秋兒姐姐溫柔地笑道:「我擔心你好正常咋嘛。如果調返轉係我唔見左,你都會一樣咁擔心,係咪?」

「嗯…」

秋兒姐姐對我越好,我越有份罪惡感同內疚感油然而生…

明明已經應承左自己唔再亂黎…

明明已經決定要修心養性…

不過更矛盾既係…

我心底入面有個諗法…

就係既然我已經破左戒扑返野,咁繼續破落去都未嘗不可…

反正…

我已經連自己既補習老師都扑埋…

我自己又咁鍾意扑野…

不如…

就繼續落去吧…

(待續)
希望佢以後都唔上啦⋯⋯
葉熙威成魔喇,開始咩女都食喇
最勁嘅係,想食就有得食
碌鳩有大麻,屌過會上癮,加上靚仔有加乘,咩女都自己送上黎喇
佢只係做緊一個正常男人會做嘅嘢
不過更矛盾既係…

我心底入面有個諗法…

就係既然我已經破左戒扑返野,咁繼續破落去都未嘗不可…

反正…

我已經連自己既補習老師都扑埋…

我自己又咁鍾意扑野…

不如…

扑埋秋兒姐姐吧…

(待續)
已經連自己既補習老師都扑埋…

我自己又咁鍾意扑野…

不如…

就扑埋家姐啦
英雄所見樂瞳
大麻鳩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞