我和鄰居大姐姐的故事(9)

1001 回覆
572 Like 8 Dislike
葉熙威
呢個世界邊有咁多ff丫
葉熙威
文呢
12點之前冇既就再加
有拖無欠啦
300正皮了!
一陣5點半要起身返工

快d出啦
Push
推呀,你啲文好好睇,每日精神食糧!
加油,俾心機!
期待你繼續加更!
聽晚
越睇越心噏 點解熙仔要咁對秋兒姐姐 仲要一而再再而三咁係咁搵其他囡
而家都已經咁多條女 遲啲又Cathy, etc....
難道真係隔離飯香?

btw 樓主加油
一次追追曬一個月,樓主加速
好彩秋兒唔洗返學姐
秋兒咁鬧Jessica
應該唔會再比煦同佢補習
Lm
唔知秋兒點罵呢
「唉…你都幾固執。」Jessica拗我唔過,嘆左口氣道:「你唔驚醉左發開口夢亂講野既話,又或者亂咁發酒瘋既…就去雪櫃拎黎飲喇。」

有冇自爆到Kitty Betty 啲大戰
可能剩係講左好掛住秋兒好驚秋兒擔心
自爆咗但秋兒扮唔知 直到熙仔肯自首
Jessica: 快點來鬧(3)我(p)
咁忍得
真心女人係得
係囉 女人記性好好 一有咩拗撬就拎返10年前嘅嘢慢慢數到今朝咁 千其唔好得罪女人
利申 成日都係咁
一百八十

見到秋兒姐姐既關心又堅定既眼神,我打從心底感到無限既歉意、內疚、罪惡感…

佢同老豆響我唔見左既時候不知幾咁擔心我,但係我就響度飲醉左…

但最令我內疚既…

係我仲啪埋Jessica…

明明我話過為左唔好再令自己對秋兒姐姐既罪惡感同內疚感增加,所以就算我幾想去扑野都一定要忍住…

而家…

前功盡棄了…

罷了罷了…

忍得咁辛苦做乜?

「熙熙?」秋兒姐姐見我粒聲唔出,於是叫一叫我。

「對唔住…」呢個係我發自內心、最真誠既道歉。

表面上係因為我今次飲醉左玩失蹤而道歉(當然呢個都係其中一個原因喇),但實際上我更加係為自己搞左Jessica而講…

當然秋兒姐姐唔會知道喇。

應該。

我諗Jessica應該冇講出黎呱。

秋兒姐姐聽我道歉之後微微一笑,道:「你知道唔啱就好。」頓了一頓,又道:「嘉嘉同我講晒喇,其實你都係幫佢趕走個男仔,之後想開解下佢啫,只不過用既方法錯左,你應該勸佢唔好飲酒,而唔係同佢飲埋一份。」

我點點頭。

我又諗起我模模糊糊中Jessica比秋兒姐姐好惡咁鬧…但我又唔敢問…

「熙熙真係越黎越大個仔,識得去主動開解人,係一件好事。」然後頓了一頓,續道:「但係下次唔好一個人上去女仔屋企喇,咁樣好容易會惹人誤會架。你地兩個仲要飲到咁醉,好易做錯事架,到時候…對個女仔又好、對你都好,都隨時會好麻煩。」

秋兒姐姐講得好隱晦,唔知佢期唔期我get到,但我已經唔係青頭仔,自然明白做錯事係指咩。

所以我點點頭答應。

遺憾既係…其實我已經做錯左事。

由中一果陣同Kitty姐姐扑野開始,我已經做錯左。

唯一做啱既可能係我冇中出到Jessica。

真係?

「好喇,冇事喇。」秋兒姐姐見我冇出聲,於是好溫柔咁摸一摸我頭頂:「我同你講呢啲唔係想鬧你,只係想你第二日唔會再做錯。」

「嗯。」我而家咁既心情係因為我唔知應該點面對秋兒姐姐…

“咕…咕…”

係我個肚…

發出左打鼓聲…

我同秋兒姐姐互相對望左一眼,然後互相啞然失笑。

「你肚餓?」秋兒姐姐笑道。

“咕…咕…”

個肚又響添。

「係…」我都有啲唔係幾好意思…

講起黎,原來我由尋日午餐之後除左酒之外都冇野落過肚,只不過由飲醉酒開始實在發生得太多事,搞到唔係個肚打鼓我都唔覺得自己肚餓…

不過…而家咁提一提醒我之後…我又真係好肚餓…

「你去疏洗下先喇。」秋兒姐姐笑道:「之後我同你落去食早餐?」

「好!」我隨即跳落床。

「一講到食你啲手腳快到。」秋兒姐姐微笑道:「你隻為食豬。」

「哈哈。」

行左幾步之後我突然間發現到一樣野。

「嘉嘉呢?」我問。

「嘉嘉返左學喇。」秋兒姐姐既回答令我大吃一驚。

我以為佢今日都繼續借醉堅持逃學。

「佢返到學咩?」我問。

「人地酒量好過你,梗係冇事可以返到學喇。」秋兒姐姐答道。

其實我唔係指佢飲醉酒返唔到學…而係…佢面對到阿邦社長咩?

「但…佢肯返學?」

「我尋晚同佢傾左好耐,我明白佢點解咁唔想返學。我冇拍過拖係唔知失戀可以有幾痛苦,但我同佢講,呢個係人生必經既階段,要重新起步就只有靠自己。最起碼要返左學試下去面對,而我會隨時歡迎佢黎搵我開解佢、陪佢。」秋兒姐姐一臉認真地道。

傾左咁耐?咁我尋晚見到秋兒姐姐好惡咁鬧Jessica係咪我飲醉左發緊夢?

「哈,佢竟然會聽妳講。」我諗都好多人勸過佢?

「你都有功勞架。」秋兒姐姐笑道:「唔係你,我都搵唔到機會同佢傾喇,而且你又陪佢飲酒開解左佢,如果唔係我邊有咁易說服到佢?」

「嗯…」

「好彩佢酒量好過你咋。」秋兒姐姐從後走過黎我面前拍一拍我頭頂:「至少佢會睇住你唔會比你亂黎!」

我呆左。

「講笑咋,你做咩呆左咁。」秋兒姐姐眯起雙眼望住我,道:「定你真係對嘉嘉做過啲咩黎?」

(待續)
唔好意思,星期六日都係唔得閒所以回唔到大家既留言住

大家enjoy加更
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞