我和鄰居大姐姐的故事(9)

1001 回覆
572 Like 8 Dislike
印巴
熙熙找死咩
989巴
冇人撩佢冇野既
多謝支持
你地比面啫
毛巴
等你出文 快
正皮數量直線上升
一百七十九

「下?」Jessica對我既提議大吃一驚。

「唔係咩?」我問。

「但你啱啱先飲到醉晒再醒返咋喎…」Jessica疑問地望住我。

「咁我淨係諗到呢個方法…」我答佢:「我都覺得啲酒好撚苦,但妳有冇其他方法?」

「你就算訓唔著都好,正正經經咁扮訓唔得咩?」Jessica皺眉道。

其實唔係唔得…你估我真係好撚想飲酒咩?

只係…我諗我係想逃避。

我唔想響呢情況之下見到秋兒姐姐,我根本未準備好點面對佢…

又醉酒、又唔返屋企半日失左踪、又啪左Jessica…我可以點樣面對秋兒姐姐?

又點可以真係扮到訓著?

同埋…

最緊要又係唔撚駛錢…

「我訓唔著,一陣穿煲仲大件事…」咁呢個當然都係其中一個原因,但唔係最大原因…

「如果你醉到聽朝咁仲點返學?」Jessica皺眉問道。

「妳自己都唔返學喇。」我把心一橫反駁佢:「唔係妳日日逃學,我都唔會陷入呢個困局。」

呢句其實都幾無賴,尤其是我啱啱自己都爽完同埋係自己唔想返學。

果然,聽到我咁講,Jessica雙眼一紅。

「同埋妳諗下喎,扮訓同真係醉應該睇得出既。」我說服Jessica道:「我地應該認真啲咁扮足啲。」

同認真魔人講認真。

「唉…你都幾固執。」Jessica拗我唔過,嘆左口氣道:「你唔驚醉左發開口夢亂講野既話,又或者亂咁發酒瘋既…就去雪櫃拎黎飲喇。」

「驚閪咩!」

果陣既我,既任性又自私,做事不計後果…淨係顧住自己冇諗過會咁樣做會唔會令身邊既人惹上麻煩。

*

陽光映入我眼簾…

我個人仲係有啲迷迷糊糊…

點解好似有啲軟綿綿既野抹過我額頭既?

我響邊…?

我郁一郁個身,想訓得舒服啲…

「熙熙?你醒嗱?」一把熟悉既聲音響我耳旁響起。

秋兒姐姐?

我即刻睜開雙眼,秋兒姐姐真係坐左響我身邊,隻手揸住條條毛巾抹緊我額頭。

五月天氣唔止已經回暖,仲開始熱添,而家Jessica間房並冇開冷氣又冇風扇,只係開左窗,加上陽光曬入黎令室溫上升唔少,秋兒姐姐額角上、髮尾上都係滿滿既汗珠…

我勉力撐起身,拍一拍自己個頭,意圖令自己清醒小小,道:「秋兒姐姐…?妳響度既?」

呢下唔係扮野而真係自然反應黎,因為我真係再飲醉多次酒,所以對尋晚酒醒之後再發生既事霎時之間唔係好有印象。

「你係咪好唔舒服?」秋兒姐姐關心地問:「不如你再攤低抖多陣先喇。」

「哦…」我再次攤響張床上面…

唔係我張床…

「個頭好痛哩?」秋兒姐姐拍一拍我個頭:「係咪抵你吖!飲酒飲到咁醉。」語氣之中有種責備既意味。

我開始慢慢記返起咩事喇。

我就黎飲醉既時候,Jessica好似氹小朋友訓咁拍我訓覺…

或者因為今次佢咁冷靜,所以我同佢冇再錯多次…我反而真係好似小朋友咁比佢拍到訓著左。

屌,好撚醜怪。

要補充既只有響我真係醉到訓著之前,Jessica衝出廳開門比秋兒姐姐,然後好似隱約聽到秋兒姐姐鬧Jessica…

我應該係人生有史以黎第一次聽到秋兒姐姐咁惡咁鬧人…

但因為果陣我已經飲醉左酒,所以呢一幕究竟係咪幻覺呢?我自己都唔知。

「係咪好辛苦?」責備完我之後,秋兒姐姐始終都係關心我,又再次用毛巾幫我抹下額頭。

「嗯…」其實又唔係真係想像中咁辛苦。

或者係因為我酒量淺,飲得果小小已經不醒人事,對身體既影響唔大?

「呀!而家幾點?」我突然醒起我應該係要返學。

不過尋晚決定飲醉既時候我都預左今日會「被逼」請病假。

「十點幾喇。」秋兒姐姐道:「叔叔已經打左去幫你請病假。」

呀,講起老豆…佢咪好嬲?

「係喎…」我試探性地問:「老豆係咪好嬲…」我越講越低下頭…

秋兒姐姐望住我好一陣,先至道:「嬲就梗係有…但更加多既,係擔心同關心。」

「…」我繼續低下頭。

我個人就係咁,乜都淨係識得顧住自己,唔會理身邊既人會幾擔心、或者為其他人帶黎幾多既麻煩。

「仲有…我既心情…我對你既擔心…都係一樣。」秋兒姐姐道。

聽到呢句,我霍地抬起頭。

四目相投。

秋兒姐姐講完之後面色微紅,但眼神中一片堅定。

我…令到人生中最重要既兩個人都咁擔心。

(待續)
樓主唔該出多幾篇平息民怨
比小小時間我,有拖無欠
我多謝你地就真喇,咁多正皮係我原動力

訓少啲都寫多啲
小心身體呀大佬 一陣你瞓低咗就有排都無文睇
多謝即是巴暫時都頂得順
新po推
點解好似有啲軟綿綿既野抹過我額頭既?

我仲以為係秋兒對奶
見你咁辛苦就畀返個負皮等你可以瞓返多啲
秋兒真係好愛你架,熙仔
錯重點系列:秋兒鬧柒ca姐
已經300
啱啱追晒三個故
如果唔係ff
咁樓主只可能係 梁建威
你諗吓
除非有錢賺 或者賺夠 或者轉死性
樓豬係 熙熙 嘅可能係零
可能係合體呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞