我和鄰居大姐姐的故事(9)

1001 回覆
572 Like 8 Dislike
其實係嘉嘉?因為嘉嘉太好屌食過翻沉味
浪費都要一齊先有意義
忍者大師
唔好講事實出嚟
以前賤,而家改邪...

已經係威佬了
飛得
算喇,佢唔敢架,敢既話就唔有呢個自傳故喇
一齊住真係分分秒秒都一齊架
蝙蝠俠個師父都係跟鄭海欣學野
我係葉開葉開
其實結咗婚之後d weekend係各自各去玩 返屋企探四大長老 定二人世界多?
威仔都真係變佬了
毛巴
唔會咁少野就飛喇
佢係個賢良淑德既好女人
一百八十三

淇淇同條含撚仔陳日朗行返去2A課室之後,我再望返阿必同八婆儀果邊。

頂,果然。

呢兩條友仲嘈緊。

「…妳會咁嬲係因為冇人肯拖妳隻手妳妒忌淇淇咋嘛!」

「咩呀!本小姐不知幾受歡迎!」

「受歡迎?妳果班果堆書蟲呀?」

「梗係唔係喇!我要搵人拖我隻手既,大把高大又靚仔既男仔排隊爭住要拖呀!」

「靚仔會拖妳?」阿必嘲笑八婆儀:「球星熙都唔會拖妳喇!」然後轉向我笑道:「可?」

「咩呀?我都唔稀罕比阿熙拖!」八婆儀怒道:「你估我係…」突然見到我望住,硬生生將之後果句吞左落肚。

我都冇佢地咁好氣,向八婆儀道:「淇淇走左喇。」

「哦。」八婆儀應左我一下,再向阿必道:「死人頭,我就去搵男仔黎拖比你睇!」

「嗱,校工陳伯唔算架…」話都未講完已經比八婆儀一巴打落佢膊頭度。

啪!

都幾大聲。

「嘩…妳個死八婆…」

「死人必,我唔理你喇!」八婆儀氣沖沖咁向2A班房走返過去。

毫無存在感既鄭海欣都緩緩咁跟埋上去。

臨走前好關心咁望左我一眼,但同我對望完之後又好怕醜咁即刻低下頭。

我則向佢笑一笑。

不過佢已經dup低左頭,應該乜鳩都睇唔到。

目送佢地離開之後,我向阿必道:「你地先啱啱和好,但成日鬥咀呢樣野真係完全冇變過咁。」

「睬過你,我幾時同佢和好過!」阿必一臉嫌棄。

話雖如此,但之前果幾個月佢地兩個基本上係零交流、當大家透明,到而家又再嘈嘈鬧鬧咁,仲唔係和好咩?

不過阿必要咀硬就由得佢喇。

「係喇係喇,必哥,你點話點好喇。」我說道。

「呢樣野關乎我既貞操,唔可以咁求其架知唔知?」

屌你老母。

仲係一樣咁戇鳩。

「一陣八婆儀拖住陳日朗條撚樣黎見你呀。」唔知如果真係咁到時阿必會唔會後悔自己對八婆儀咁差?

但又話說回頭,我真係唔覺阿必好似淇淇所講咁鍾意八婆儀。

「我先唔驚!」阿必突然擺出個自信滿滿既樣,道:「佢呢幾日都少左裙埋陳日朗度喇。反而你驚唔驚條陳日朗搶走淇淇呀,條仆街好撚主動喎。」

「驚春咩?」我啞然失笑。

「嗱,你睇你喇。」

「喂,撇喇!」我突然見到彈彈妹響樓梯上緊黎,趁佢未見到我即刻匿埋先!

*

放學。

我有樣野想做。

我行去4E班房門口,又係咁啱撞到果個女同學。

冇錯,我想去搵Jessica,當係為尋日既事做個了結。

唔等我開口,女同學已經問:「又係搵謝珮嘉?」

「下?係呀…」

「你都幾有毅力喎。」女同學道:「佢今日有返學呀,不過去左洗手間,你不如響度等陣先喇。」

「是旦喇。」我雖然唔係幾願意,但都企撚左響門口等Jessica。

我挨住響門口,其中都引來一啲奇怪既目光,畢竟我只係一個中二生,上黎中四既課室仲要企響門口都幾引人注目。

終於,我見到認真魔人既身影。

Jessica見到係我,感覺好似有啲驚奇咁:「熙熙?」

「見到我好出奇?」我問。

「唔係,唔係。」Jessica笑了笑,絲毫唔覺佢為左尋晚既事尷尬,只係雙眼仍然浮腫,或者佢尋晚都仲有為左阿邦社長而喊吧:「我以為你今日會請成日假添。」

「我應承左秋兒姐姐下晝會返學嘛。」

「原來係咁。」Jessica點一點頭:「係呢,咁你黎搵我咩事?」頓了一頓又道:「不過你今日唔黎搵我,我諗我聽日都會去搵你。」

哦?

莫非…

Jessica同我一樣,都想為件事黎一個了結?

「聽日…黎搵我?」我問。

「係呀。」

我同Jessica對望左一陣。

我先開口:「黎搵我做咩?」

Jessica望住我,道:「我諗…同你今日搵我既理由差唔多。」

「尋日件事?」

Jessica點點頭。

「嗯…」我都估到架喇…

「呢度講野唔方便…」Jessica提議:「不如我地搵個地方再傾?」

「好。」

(待續)
車匙ca食過返尋味
搵個靜啲嘅地方做乜嘢
「呢度講野唔方便…」Jessica提議:「不如我地搵個地方再?」

尋晚中出今朝已經有咗BB
推推推
葉開威葉開煕
原來威仔個名有兩個葉開既原因係咁
盲生 你突破華點啦
已經估到

嘉嘉要求做sp

淫熙同意
推推推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞