我和鄰居大姐姐的故事(9)

1001 回覆
572 Like 8 Dislike
你踢寫得好好睇 好有嗰種熱血同係現場嘅感覺 加油 但寫長啲會更好
今個禮拜冇加更
快d推爆個post
真係有名你叫馬拉閪
又想知睇 但又唔想劇透自己
可以睇左先 無咩劇透太多
推推推
其實依家咁有熱誠踢波 點解會到中四嗰下唔踢呢 發生咩事呢
Push
Pish
有啲忙唔得閒覆留言,更新先,請見諒
一百九十六

嗚…

好痛…

呢個時候我隱約見到球證衝過黎比左張黃牌馬拉仔13號,但都平息唔到我地隊友即怒火!空曠既球場都響起香港隊支持者既陣陣噓聲!

「喂屌你老母,踢波定踢人架!」聽把聲應該係阿必…

「@×##+%£@%♤|■○#」唔知啲馬拉話up緊乜鳩…

不過我都訓左響度做唔到啲咩…亦都唔係睇得太清楚雙方球員發生緊乜撚野事,只係見到黃色球衣既馬拉仔同紅色衫既隊友們似乎響度推撞。

頂,真係好撚痛…

「喂,阿熙,你有冇事呀?」係隊長豪歌。

呢個時候軍醫都入左。

「嘩,成個鞋釘印喎,咁都淨係黃牌?正路都一定係紅喇。熙仔你冇事吖嘛?」軍醫問,一路噴緊啲止痛噴霧。

首先係好那,但之後既感覺好返啲了。

「好返啲喇。」

「好彩你大脾夠厚肉都係皮外傷,如果唔係真係腳都踢跛你呀。」軍醫問:「你起唔起得身?仲可唔可繼續比賽?」

我企一企起身,傷口都仲係好痛,但過多陣應該會好返啲,於是我答:「冇問題呀。」

軍醫向劉sir做出一個ok既手勢。

「喂你地一陣小心啲呀。」軍醫提醒我:「個13號入黎唔係踢波,係踢人架。我隨隊睇好多比賽真係見唔少呢啲人。」

「知喇。」

「佢響度試探緊個球證。」軍醫道:「如果啱啱果下都淨係得黃牌,咁即係球證呢場波既執法算鬆,佢會繼續犯。」

「我唔撚驚。」

「總之…」軍醫拍拍我膊頭:「小心啲同比心機。」

*

我起返身之後,兩隊既推撞都平息左,不過阿必就係因為同個13號嘈而食左張黃牌。

我地響離禁區稍遠大概二十五六碼左右拎到個罰球。

「等我黎射鳩佢老母。」阿必接過個波。

我地其他人當然唔會有異議。

畢竟阿必既死球處理真係成個派○咁,呢個距離既罰球對佢黎講應該都幾好射。

但唔知係咪啱啱既爭執令到佢心浮氣躁,所以呢球射門佢偏離左目標。

「啊!!!」阿必抱頭大聲咆哮,應該係覺得自己呢球處理得太差!

冇撚計。

之後比賽繼續。

軍醫講得啱,馬來西亞換個13號入黎其實唔係踢波,係踢人。

的確,條友拎左張黃牌,係收儉左小小,但佢多左好多小動作,小犯規,係咁毛手毛腳,得閒就用唔太起眼既動作將我地啲球員撞跌或者踢跌。

「喂,你踢波定踢人呀?」阿必比個13號搞到非常燥底,呢次比個13號犯完規之後忍唔住出手推左佢一下。

真係好輕力。

「啊!」個13號好誇張咁成個向後跌低,響地下碌黎碌去,仲好大聲咁叫撚左出黎!

唔知仲以為阿必識如來神掌!

其他馬拉仔見狀走埋去推鳩阿必!全場又黎一陣陣噓聲!

屌你吖!推阿必!?

我見狀即刻衝埋去幫拖:「你班撚樣踢我都未撚同你地計呀!」

「@×##+%£@%♤|■○#!!!」

「你講乜撚呀屌你老母!」

其他球員陸續加入推撞,最後雙方隊長同埋球證旁證都分開晒所有人。

咇!咇!

「你地唔分開我我實打撚死條撚樣!」比張楓拉住既阿必仲喃喃自語。

呢個時候球證急急腳咁行過黎…

仆街喇,不祥既預感…

球證響佢個衫袋度拎左張黃牌出黎…然後對住每個參與衝突既球員,不論紅衫定黃衫都出示黃牌…

包括我。

仲有阿必。

阿必呆左一下,都未黎得切反應,球證已經由佢既褲袋入面拎另一張牌出黎。

紅牌。

反而仲瀨響地下訓左響度扮撚晒野既馬拉13號就因為全程都響地下腆下碌下咁冇參加過衝突,所以牌都冇一張。

「喂,你有冇搞錯呀,紅牌?」阿必指撚住馬拉仔13號:「條撚樣插水喎!」

「喂屌鳩你個死…」我話都未講完,就比隊長豪歌從後拉住掩埋我個口。

老老豆豆,我響球場上其實不嬲都好冷靜,但今次真係失晒控,對住條仆街13號真係好想打柒佢。

屌啊,個13號仲對住我地掩住面偷笑!成個巴○斯基斯咁!

我再想衝埋去。

「熙,冷靜!」豪歌扯住我:「係咪連你都想出埋場!?」

另一邊既阿必都比張楓同盧棍一左一右咁拉開左。

球證望住阿必,指住更衣室。

豪歌呢個時候鬆開我,以隊長身份上前同球證理論。

不得要領。

下半場十二分鐘,香港隊既21號林必才被紅牌趕出場,我地需要十人應戰。

(待續)
等葉熙威施奈德上身踢柒個龍門
想睇傻熙完場簡東拿式飛踢
開拖啦反正球證吹得咁鬆
踢乜撚野波 直接隻秋啦
推推推推推推推推推推
冇得瞓醫院
Push
屌個13號老母
陰招對陰招
用咗幾日追完ocamp故 睇到呢個都live咗
賽後打鳩條撚樣啦
仲以為開拖打柒個球證,死黑哨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞