我和鄰居大姐姐的故事(9)

1001 回覆
572 Like 8 Dislike
當住先,容易啲討論
中出嘉嘉
Jessica同我一樣,都想為件事黎一個了結?

goodbye Q定點
Push
希望可以俾淇淇1個好結局,幾鍾意呢d純情角色
推推推推推推
今晚扑野夜唔夜?
一百八十三點五

(謝珮嘉視角)

我響洗手間洗一洗好自己既面,再望住鏡中既自己。

眼腫腫、一臉憔悴。

我究竟係幾時開始變到咁既呢?

副社長講得啱。

發生左咁多事,我係時候要振作起黎。

如果連自己都唔愛惜自己,仲邊會有人愛惜我?阿邦仲點會有可能返黎?

唔止講飲酒,仲包括用性愛黎麻醉自己…

我諗…

我要向余正熙道歉。

一諗到熙熙,我又開始有啲發熱…

唔得,我要趁自己仲理智、仲未對熙熙動真感情既時候完結左呢件事。

為自己、為熙熙,甚至為淇淇,咁既決定係最好既。

可能佢地真係未開始,但淇淇個傻妹應該係鍾意熙熙既,唔可以因為我既存在而破壞佢地。

只係…不過佢響性愛方面好熟手…希望佢唔係一個壞人…

不過佢對人咁溫柔,真係拍拖既話應該會係個好男友。

每個人都有過去架喇,唔好深究咁多了。

我再洗多次面冷靜自己,再拍一拍自己塊面,同自己講:「謝珮嘉,妳由今日開始要好好咁生活落去!」

洗完面之後,我返去課室,準備執埋書包就返屋企。

咦?

果個chok晒pose挨響4E門口既係…

熙熙?

啱喇。

我本身都想聽日搵佢,而家咁樣啱啱好。

*

我地大家都心知肚明大家想講咩,於是我提議好似幫熙熙補習果陣咁搵一間冇人用既班房,至少唔駛驚比人聽到我地既對話。

一路搵課室既同時,我亦都不自禁咁諗返起尋晚發生既事。

熙熙第二次醉左之後發生既事。

*

我求其著左件Tee,就留低熙熙響房,自己行出廳,戰戰兢兢咁拎起個電話,打比副社長…

嘟…嘟…

估唔到響唔夠兩下即刻有人接聽。

「喂!」電話入面傳黎既,係一把焦急既聲音。

我認得係副社長既。

「副社長…」我索左下鼻:「我係嘉嘉…」

「妳係…嘉嘉?」電話另一邊傳黎副社長驚奇既聲音。

「係…」

「咁夜打比我既?」副社長問。

「係…」我深呼吸一下,道:「我有啲野想同妳講。」

「唔好意思呀嘉嘉。」副社長儘量調整佢既語氣,去掩飾佢焦急既心情,只係唔太成功:「但我而家有啲事…唔係幾得閒…」

醜婦終需見家翁。

我再用力深呼吸一下,問道:「妳係咪搵緊熙熙?」

「下?」副社長好愕然,但旋即又問:「淇淇有問埋妳?」

「唔係。」我回答:「佢而家響我屋企,飲醉左酒。」

「下!」副社長再掩飾唔到佢焦急既語氣,同平時既佢完全係兩個人:「響妳屋企?」

「係…」

「點解架?發生左咩事?佢而家冇事吖嘛?」副社長連珠發砲。

睇黎副社長真係好關心熙熙…

於是我將我地所發生既事揀重點咁講左。

當然,有好多野(包括同熙熙做…)係冇講到,我只係話熙熙陪我傾心事,我要佢陪我飲酒,佢就醉到而家,而我都只係啱啱醒。

「妳比多次妳地址我,我而家即刻過黎。」副社長聽到熙熙冇事都稍為冷靜落黎。

*

我望住訓左響床上面眼睛半開合既熙熙,又好氣又好笑。

呢個熙熙,話要再飲多次醉酒,先唔會令一陣間黎既副社長起疑喎。

不過佢酒量真係好淺,飲左一罐已經醉左…

之後我再拍佢訓,就好似電視劇啲媽咪拍佢地啲小朋友訓咁。

其實又點會想像得到,呢個訓到成個小朋友咁既中二男仔,啱啱響床上面係咁勇猛既?

唉。

做正經野先。

我著返好衫褲,再幫熙熙蓋好被,再默默咁望住佢。

佢其實都真係好好人,至少今次係佢主動黎搵我…開解我…

從副社長既語氣去睇,佢真係好關心熙熙。曾經何時,阿邦對我都係咁著緊…

佢係由幾時開始…

一諗到呢度,眼淚又情不自禁咁不斷流出黎…

唔知過左幾耐,我聽到廳既大門傳來門鐘聲,於是我抹一抹掛響面上既眼淚,整理好心情,再起身行出廳開門。

我一打開門,副社長已經焦急咁衝入黎問:「熙熙呢?」

我指一指我房門:「佢仲未起身,我抱左佢入房,響我張床上面休息。」

副社長聽完之後鬆一口氣,再環視大廳地上面所有啤酒空罐皺起眉頭,之後好嚴厲用好重既語氣大聲講:「點解妳會比佢飲酒架?妳知唔知佢從來未飲過酒架?妳同佢都未成年架!仲要飲咁多飲到兩個都醉晒!」

我從來冇見過副社長咁惡,諗起呢幾個星期發生既事,由懷疑阿邦同穎琳一齊、到阿邦同我講分手,再到係咁飲酒飲到同自己既補習學生發生關係…

諗到呢度,啱啱好唔容易止住淚水又再缺堤而出…

好痛苦…

點解做人會咁痛苦?

我掩住面喊喊下跪埋響地上面…

而呢個時候…

有一雙溫暖既雙手,好溫柔咁攬住我…

好溫暖…

「對唔住…」副社長又回復返佢溫柔既聲音:「我一時都醒唔起,其實妳都受左好多委屈…」

聽到副社長溫柔既聲音,我痛哭得更犀利了…

「喊出黎會舒服啲架。」副社長輕輕拍我背脊:「呢幾日我都想搵妳傾下架喇,不過搵妳唔到…」

我繼續挨響副社長膊頭痛哭,淚水沾滿佢件衫。

喊左一陣,感覺舒服得多,我先抬頭望住副社長:「對唔住…」

今次副社長溫柔一笑,道:「我知妳失戀係好唔開心,但妳都要知道,其實仲有好多人關心妳架。」

我心入面就好似流過一陣暖流咁點點頭。

「如果妳願意既,我好樂意聽妳傾訴。」副社長柔聲地道。

聽到副社長咁講,我又忍唔住喊住咁講晒成件事出黎。

「嗯…我明白妳好痛苦,比一個自己咁愛既人背叛。」副社長溫柔地道:「不過妳比自己喊埋呢一次好喇。」再指一指地上面既空罐:「妳都放縱左自己咁耐,係時候要堅強振作,再一次企返起身。」

我點點頭。

搵左個可靠既人傾訴,心中雖然仲係痛苦,但已經輕鬆左唔少。

其實…

係好過飲醉既…

「係呢…」我醒起一事,問:「副社長妳知我…我…失戀既?」

「妳要多謝熙熙喇。」副社長微微一笑:「佢見妳失左戀好唔開心,所以同我講過,希望我可以開解下妳。」

估唔到…

呢個熙熙…都有咁溫柔既一面…

我啱啱…仲對一片好意開解我既佢出手…

真係好慚愧…

但…

啱啱又真係…好舒服…

好矛盾…

「唔駛咁既樣喎,下次妳要做返個大姐姐既好榜樣喇,好嗎?」副社長柔聲道。

「嗯。」

「黎喇,我幫妳手執好間屋先喇,妳一個人好難執架。」

「點可以再麻煩妳…」我非常唔好意思。

「唔麻煩。」副社長笑道。

「係呢,有關同熙熙補習果度…」

我決定了。

趁感情未深,要黎個了斷。

(待續)
都係唔得閒覆留言,但我有睇架
多謝大家支持
起勢咁同自己講要斬纜個啲通常都
又多一個沉船 痴線
法國淇淇變咗最強煙幕
今日係咪有加更?
今日嗰更咪係
今日 = 加咗更
葉熙威條撚應該係識轉彎,唔係點會條條女俾佢仆完都上哂癮
Push
「係呢,有關同熙熙補習果度…」

我決定了。

趁感情未深,要黎個了斷。

佢啲數學仲係未得,要同瘋狂再加操
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞