是咁的,我同女神做咗鄰居

1001 回覆
204 Like 24 Dislike

樓豬表白方式咁青春
我都想係咁樣展開個故事。

熱到衫領滲透汗印 熱到板塊爆發地震

熱到海市蜃樓融雪 很吸引

熱到躲進冷氣槽裡 藏身 不堪燒滾

焗到呼氣也覺難過 焗到鬱結也會傳播

焗到街裡人人行過 也推我

就會想去約你與我 跳出悶熱唱飲歌

今晚節目很多 能共你痛快渡過

又開始唱歌啦我,總之呢個世界有咩事都好,唱首歌啊童就一定唔會嬲我。

雖然佢好似唔係好想聽咁,不過是但,總之我要分散佢注意力!

「食完啦我,落去未呀?」啊童放下碟叉。

「吓...我仲唱緊喎。」我愕然地說。

「你落去先繼續唱飽佢,而家陪咗我落去先,我要繼續燒嘢食呀。」啊童伸出手來要我扶著她。

「你...唔想聽我唱歌咩?」我猶豫地說。

「Sor9ry,食嘢吸引啲。」

我呆在原地...我從沒想過,原來自己歌聲在她心中的地位...已經及不上美食了...

「哦...好吖,我執返啲嘢先。」我把結他放回袋中,然後便與她一起下去了。

嗚...點解會咁㗎...正常應該係佢好Enjoy咁係一個好浪漫既氣氛底下聽完我唱歌,然後好開心咁走過嚟錫我一啖,讚下我先係㗎嘛。

不過算,諗諗下佢食唔出啲魚蛋燶咗都已經達到我最初既目的。

回到去後我就繼續打籃球,不同的是這次是與其他人一起打全場鬥波,比剛才毒自射球又是另一種感覺。

過了大約半小時,我們回到有蓋操場休息。

我大口大口地把水喝下去,坐在啊童旁邊喘氣。

「喂,不如你教我打籃球吖。」啊童原本打算拍一拍我膊頭,但一看到我那充滿汗水的衣服時,她就把動作給止住了。

「咦,你有興趣呀?好呀好呀,我終於有樣嘢可以教你啦。」

「呼!去打波!」啊童站起來伸了個懶腰。

「我地去最近有蓋操場嗰個場吖,呢個場夠光,你應該睇到嘢。」我拾起在地上的籃球。

「好呀。」啊童一奔一跳地走過去。

「好!打籃球好簡單㗎啫,第一唔好走步,啫係唔好攞住粒波行多過兩步,第二就係將個籃球用你既方法扔入個籃到,係咁多。」我把籃球傳給啊童。

「嘩!」啊童一個閃身,完美的避開了籃球。

「做咩9呀你?玩閃避球呀?你要接住粒波㗎嘛。」我跑過去把球拾回。

「嗱,今次你接實喇。」我以彈地的方式把球再一次傳給啊童。

這次啊童終於學乖,把球穩穩地接住了。

「跟住你試下將個波扔返俾我吖。」我張開雙手做好接球的準備。

啊童聽罷把球拋回給我。

「好好呀!跟住就試下射波,你睇我示範一次。」我把球射進籃框中。

「得啦,俾粒波我。」啊童自信的說。

「唰」穿針。

我屌唔係嘛,啊童真係咁勁咩,第一次玩就穿針?

雖則話佢射波個姿勢同大部份女仔一樣都係推粒波出去,但係又真係俾佢入到喎。

「Yeah!入咗!」啊童手舞足蹈的說。
推推
阿童已經係見聞色霸氣
盲住穿針
推推推
「勁喎。」我由心而發。

「哼,實乜講,我喎,周樂童喎。」她自豪的指著自己說。

「係囉,你喎,我女朋友喎。」我捏了一捏她的臉頰。

「死開啦!」我又一次比啊童推開。

「既然你連波都入埋喇,咁要唔要打返場比賽?總之得兩條規矩,第一條係唔好走步,第二條係入波就有分,其他嗰啲複雜既規矩就由佢。」我說。

「好呀,驚你呀?輸咗點先?」

「我輸咗就心太軟,你輸咗冇懲罰,打三分,ok?」我走過去把球拾起再交給啊童,

「你開先。」 啊童接過球後,二話不說便再次起手射球,無奈幸運之神今次並不幫她,球揼釘彈出。

「哎呀。」啊童不忿地說。

「駛唔駛咁急呀,到我喇喎。」我拿著球來到發球線。

待啊童準備好後,我便開始進攻。

我慢慢一步一步向前推進,然後突然變速,

輕鬆越過了啊童的防線,上籃取得一分。

「呵,一比零呀。」我刻意在說「零」字是加重語氣,再比出「零」的手勢。

「唔得,再嚟一次,我唔信你今次會過到我。」 我聳了聳肩,再一次拿著球走到發球線前。

這次我轉用背打方式進攻,比我輕又不夠我大力的啊童自然比我迫得節節後退。

差不多到了禁區時,我便轉身跳起射球。

「唰」球再次進了。

「你頭先話...話唔信咩話?」

「唔公平呀!我都唔夠你大力,你咁樣好奸茅呀。」啊童打了我背脊一下。

「咁你想點吖?」

「我要搵幫手!」啊童說。

「搵邊個?」

「Suki啦緊係。」啊童說罷便跑回有蓋操場,過了一會後便拉著Suki出來。

「咁L熱,又會出汗,唔好啦啊童!」Suki不情不願地走出來。

「唔得!我一定要贏佢!總之你扔到個波入去就係。」

「唉好啦好啦,見係你咋!」Suki說。

「當讓你地,比你地開波先。」我把波拋給啊童。

「接實呀Suki。」啊童把波傳給Suki。

我立即跑過去防守Suki,怎料卻比人緊緊抱著,動彈不得。

「嘻,你又冇話唔攬得人。」在我身後的啊童死死地攬著我,而我則困難地一步一步往前走。

「快啲射波呀Suki!」 只見Suki拿著球跑到籃底下,然後向上一拋,球又進了。

「Yeah!」啊童立即放開我,跑到Suki那裏跟她拍手。

我沒好氣地看著她們慶祝,我開始後悔剛才只定了兩條規矩...

「快啲開波啦。」我說。

「做咩呀?等唔切輸呀?」啊童施施然地走到發球線。

她再次把球傳給Suki,

而我...嘿嘿,決定先發制人,

立即以柔道把啊童摔在地上,

然後再跑到Suki前把球強行搶過來,再自己鏟籃取得最後一分。

跪求大家Follow我既IG: MaanYin05
文來了
推推推推
-6啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞