是咁的,我同女神做咗鄰居

1001 回覆
204 Like 24 Dislike
唔會
樓主放學啦
我滿臉驚愕地看著啊童,而啊童則紅著臉低頭。

一時間我們陷入了短暫的冷場,我裝作若無其事地繼續向前走,

但其實心底裏緊張得要命,手心不斷出汗。

天哪!原本我還幻想著可以在長州海邊拖著啊童,

是多麼的浪漫,

但如今我卻緊張得完全享受不了這一刻。

右手拖著啊童,而左手卻不自覺地在玩弄著自己的手指,

腦中一片空白,努力運行著,試圖想去說些話來打破這個冷場,

但嘴巴卻像上了螺絲一樣,任我怎努力也打不開,發不出聲音。

「你好緊張咩?」

過了一會,可能是因為我的手汗多得太緊要,

導致啊童忍不住開口問。

「又唔係既。」

「唔好諗住呃我喎,唔緊張隻手又點會濕得咁緊要啊?」

「好熱吖嘛。」我胡亂作個籍口去掩飾自己內心的緊張。

「咁唔好拖囉。」啊童聽罷甩開我的手。

「咁又唔好。」我笑著上前重新握緊啊童的手。

「宜家又夠膽拖住我既?」

「頭先都夠㗎,不過比你快我一步咁解之嘛。」

「喂大佬,你搞咁耐,我又已經比晒暗示你啦,你都仲係驚驚青青咁,剩係夠膽勾住我隻手指尾,等得你嚟我地都返到去啦。白都敢表你竟然唔敢拖手。」

「咩唔敢...」

「哈,我又影到多幅相啦,怕埋片添,頭先你地講既野已經全部比我紀錄低晒啦,哈哈。」Suki說。

「你又影!?」我說。

「喂,幫緊你啊仆街,我宜家唔影,你地遲啲想睇返以前啲相既時候,就會無相睇㗎啦。」

「想賺錢咋掛?」啊童說。

「賺你條仔錢啫,又唔係賺你。」

「真係服咗你,少少錢都賺。」我說。

「你咪當交學費囉,頭先如果唔係我推你埋去,你宜家邊有手仔拖啫。」

「咁又係,交少少錢,換嚟一隻任拖任摸唔嬲,白白滑滑既手,都幾抵玩。」我拿起啊童的手奸笑著說。

「死變態!」啊童立即抽開自己的手。

「嘻嘻,呢個變態佬會跟足你一世,走唔甩㗎啦你。」我說。

啊童聽到後舉高手打算打我,

奈何熟識她的我一早已經離開了她的攻擊範圍,

令她打了個空。

「哎喲,打我唔到喎~」已做好自殺準備的我對啊童說。

她抬起頭來看著我,面上盡是驚愕及不忿之情,

眼中流露出滿滿的殺意,

「咩打唔到啊!!!」啊童向我怒吼。

感受到危險迫近的我果斷拔腿朝旅館狂奔,啊童反應也不慢,

緊追在我後面。

試幻想一下,一個手上拿著一大束玫瑰花的女生,

追著一個還背著結他的男生, 畫面是何其滑稽?

「喂,你地去邊啊,我地去食野喎!」後面傳來Suki的呼喊聲。

當然,面對著殺生之禍,

我是顧不得那麼多,

況且若我現在回旅館我還可以順便放下沉甸甸的結他。

沿路上左右兩旁盡是幾層高的小屋,偶爾有居民騎著單車經過,

陣陣海鮮味還從小檔傳來,

孩子們在路上追逐嬉戲著,後面則是他們的母親呼喝著他們。

如此簡單的生活,一個能躲於城市化的魔爪,

一個真真正正富有香港味的地方, 正正是我所渴望的,

一個我渴望能跟啊童一起生活的地方。

不過,就現在來說,我唯一的願望是,

抵達旅館前不比啊童捉到, 要不然我會死得很慘。

跪求大家Follow我既IG: MaanYin05
唔好意思唔記得咗放上嚟
好正呀呀呀
但係一開始係咪就已經講咗個ending
唔是
原本係
宜家唔係
寫得幾好啊
不過覺得sad end味濃
多謝你
Sad End個方面就...
Push
Lm
為何回到旅館我就得救,皆因啊童並沒有男生房間的鎖匙,

所以我只要回到去關好門就成功保住自己的小命。

本身腳比啊童長的我,再加上之前苦練的體能,

我毫不費力便回到去旅館。

(啫係個旅館就得兩層,成棟野都係我地既,一開大門就有條樓梯,第一層就女仔房,第二層就男仔房,大門鎖匙個個有,所以我就算鎖咗大門都冇用。)

我打開大門,衝上房間,

拿出鎖匙,手緊張得震了起來,

好不容易對準了鎖匙孔,

那邊廂啊童已經打開大門,開始跑樓梯了。

「咯咯咯」啊童上樓梯時發出的腳步聲,彷彿在催促我快點躲進房間。

「喀」我終於打開到房門,我不加思索便一個閃身進入了房間中,

我立即回頭關門,但外面卻有一道力在抗衡著,

原本啊童已經抵達了我房門之外,

「放.我.入.嚟!」啊童的聲音從門外傳入我的耳朵中。

「好啊!」我突然鬆手,

隨便把結他放到床上,並轉身欲跑進廁所,

而啊童則因為我突然鬆手而失了失平衡,

幸好她及時抓著門柄,才不至於倒地。

原以為這一舉動能為我拖延了數秒,

奈何我實在是太低估啊童的身手, 她未還完全站起來,

便如豹子般向我撲過來,

結果我倆當然是雙雙倒地。

片刻之間,我便反應過來並嘗試向前爬行逃走,

但啊童卻死死抱著我不讓我走,

早已筋疲力盡的我唯有放棄,乖乖接受命運。

「喂喂喂啊童,放返低啲花先啦好嘛,都幾貴下㗎。」

「哼。」她把花放到一旁。

「不如我地起返身先啦。」

「起?起咗我仲打到你既?頭先唔係好串嘴㗎咩?」啊童瞪大眼睛看著我。

「對唔住啊~小人知錯啦!係小人唔啱啊!請娘娘原諒我啦。」我哭著說。

「次次你都係咁講㗎啦,收嗲啦。」說罷啊童舉手作勢打下來,我立即抱頭並把自己捲成一團。

過了良久,我見身體還未感受到任何痛楚,

於是便稍為移開雙手,看一看啊童,

卻給我看到她在努力地忍著笑,手上拿著電話把我這奇特的姿勢拍下。

「呼...嚇死我,仲以為你真係打我。」我站起來說。

「攞隻手嚟!」啊童伸出自己的右手。

不敢違抗她命令的我只好乖乖把手伸出,

她一把捉著我的手,張口狠狠地咬下去。

「啊!!!」無盡的痛楚從手臂上傳來,令我忍不住大叫。

過了好幾秒,我的手臂終於重見天日,

只見一個清晰的牙齒印已經被刻在我比被咬的位置上。

「莫非...呢個就係屬於我地既愛的印記?」我繼續作死。

「愛你老母!」啊童大腳一伸,把我踢到跌回地上。

「嗄...我地嚟拯救你啦啊言!」人未到聲先至,啊正的聲音從出面樓梯傳出。

唔得...我唔可以比人睇到我比女朋友打到跌咗係地下到。

我爭扎著起身,

「呯!」大門比打開,隨即聽到一陣爆笑聲。

跪求大家Follow我既IG: MaanYin05
Push
好青春好想返去中學時期
我都好想返去
好彩聽日有得返
珍惜
樓主中學雞都寫到咁勁
請受小弟一拜
巴打係咪就快畢業啦? 有無個阿童喺你中學生涯出現過
有排
宜家先中四
其實都係得返年半就畢業
仲要因為仆街武肺搞到我少咗好多校園生活,波都冇得打
都唔知有生之年仲有冇得打多次學界
好L遺憾,係無一個啊童出現過係我中學生涯入面
好好珍惜校園生活 入到大學仲有4年玩 enjoy
我都好掛住嗰種無憂無慮嘅生活 盡情同friend玩 盡情溝女 一班friend一齊拼搏入大學 呢啲日子可一不再
利申:年紀有你double
珍惜緊
自己都覺得自己宜家呢種生活好幸福
日日返學同班Frd 9下9下嘻嘻哈哈又一日
諗起之後出嚟做野就想死
Lm
live! 新讀者留名
評已正
多謝支持
加油呀 樓主 無論出文定學業
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞