是咁的,我同女神做咗鄰居

1001 回覆
204 Like 24 Dislike
新讀者 add oil
老實講我寫既時候真係有諗過加呢句
多謝支持
短暫的休息過後,我便又重新回到場中。

由於是對手領先,所以將會繼續由他發球。

他繼續發長球,我按照教練所說的打出一個吊球,

強迫他跟我打網前。

對手上前輕輕一撥,只見羽毛球貼著網比擊過來了,

幸好我一早已回到中場等待,一見他放網便立即上前,

才不致於失分。

我把球大力一挑,

打到後場,令對手不得不向後移動,

消耗體力。

對手剛回到後場球就已經落地了,亦即代表我獲得了一分。

眼見這招湊效,於是我接下來那幾球也照辦煮碗,

盡量跟他打網前, 如此數回合後,我成功連取幾分。

可惜之後他好像猜到我的套路般,令這招失效。

任憑我再努力也拿不到一分,最終以廿一比十輸掉比賽。

我失望地走到網前與對手握一握手,然後就垂頭喪氣地走回去。

「唔好灰心啦,你已經做得好好㗎啦,對手始終大過你,勁過你都好正常,你本身都係越級挑戰,有呢個成績真係好唔錯。當然,你都仲有好多進步同改善既空間,但係最緊要你要調整返好個心態先。」教練拍一拍我背脊說。

「明白。我會㗎啦。」我說。

我回到自己的座位,啊童則在我身邊安慰我。

同一時間,第四場比賽亦都開始了,

雙方你來我往,戰況激烈,

能否勝出都是未知之數,要知道若這局輸了,

那我們就能執包袱走人。

若這局跟下局都贏了,我們就能進入總決賽,

所以這兩局都不可以輸掉。

「俾啲信心佢地啦,可能佢地會贏呢?」啊童安慰我。

「但如果佢地輸咗我就會成為千古罪人...」我苦笑著說。

「冇人會怪你㗎,大家都知你盡咗力㗎啦,係咪?」

「係啫,但係如果...我係話如果,我地入到總決賽,我好驚我會再輸多次,真係好L大壓力啊屌。」我苦惱地說。

「都係個句,驚嚟,都冇用㗎啦,係未?咁不如好好諗下頭先有咩做得唔好,一陣做返好佢好過啦,贏定輸呢啲野就交比個天,你要做既野就係盡自己能力去打好每一場波。」

「又講呢啲...吾日已經三省吾身㗎啦。」

「唉唔好咁頹啦你,最多俾你攬下喇,攬完就要努力下一場比賽㗎啦,知唔知。」 突然覺得好似有種阿媽湊住個仔既感覺。

既然啊童主動讓我攬,我自然是來者不拒。

我輕輕地抱著了啊童,把頭靠在她的肩膊上。

不久後,第四場比賽便也結束了,幸運地, 我方勝出了,

而第五場比賽也旋即開始。

由我們隊的隊長出戰。

(話說我好似冇講過我地隊球隊有三個隊長)

相信雙方選手也都十分緊張,因為他們也都背負著整隊的命運。

最後一場不久後便開始了,不難看出,

二人皆是拼了命去打這場比賽的, 所以分數很接近,

連我也暗暗為他捏一把冷汗。 我方剛拉開了一分,

對面就立即追平,發球權不斷交替。

跪求大家Follow我既IG: MaanYin05
幫推
有諗過就得
啫係就算冇加呢句都會有甜
終於Live, 樓主加油
多謝支持
樓主加油 每日等你出文
去到半場,分數是十一比十,我方領先。

一分鐘過後,他們再次踏上球場中。

雙方再苦戰了一輪,直到最後出現了廿一比二十的局面,

Deuce 我方只要再取多一分,我們就能取得進入總決賽的資格。

我可無法想像場上兩人的壓力。

最後一球,由我方發球,

開了個短球,對手把球挑後,

隊長立即後退,狠狠地殺下去,

對手反應也不俗,竟然把球接住了,

輕輕把球打過網,隊長立即飛身上前,

在球落地前成功把球挑後,

但卻令到他整個人趴在地上,他立即從地上站起來。

而那邊廂對手則打出一個高遠球,剛站起來的隊長也不理甚麼步法了,

直直往後場奔,在球落到他腰那個位置是揮拍平抽回去,

只見那球輕輕擦過了網,沿著另一邊的網落下,

這次對手打算再次放網, 無奈羽毛球是貼著網落下的,

因為空間所限,除非能垂直向上挑,

否則是沒有可能把球擊回。

我跟啊童緊張得從椅上站起來,全場屏息靜氣地看著這一球。

那球比對手向上一挑...

剛好落在網上,

然後向著對手那邊跌下。

「Yes!!!!!」我跟啊童興奮得抱著對方。

我們能晉身總決賽了!

身邊一片歡呼聲,我們均跑出去抱著隊長,

而隊長則依然保持體育精神,先與對手握手,

才來跟我們慶祝。

9叫,歡呼了一番後,

我們便回到自己看台上的座位,等待著總決賽的來臨。

當然,少不免要比教練訓話,

逐個逐個點名說做得不足及可以改善的地方,

因為大家都知道剛才只是險勝,所以我們都很專心地聆聽教練所說的話。

「好,我地一個鐘之後就會比賽,呢段時間你地可以去猜下波,或者休息下,總之四十五分鐘後返到嚟就得。」教練說。

正當我準備回到座位好好休息一下時,教練卻把我跟其中一位隊長叫了過去。

內容大致是要隊長趁這段時間幫我練習接殺,於是我便又再次踏足那片空地練波,

分別是這次不是啊童跟我練,而是隊長。

論殺球,隊長的殺球比起啊童的更快更急速,

甚至比剛才那位對手更快,

所以對我而言,是一個很好的練習機會。

唉,練波咁慘痛既野我都唔寫太多,費時你地又覺得悶。

雖然去到最後呢刻都唔會練到啲咩,

但至少有練過先吖,都好過冇。

練到咁上下我地就返去坐下,一陣間冇力比賽就唔好啦,

為咗報答隊長呢,所以我買咗支水動樂諗住請佢飲。

「嗱隊長,請你飲㗎,一陣加油。」我把水動樂遞給他。

「多謝晒喎,你都加油啦一陣,唔好怯,做返頭先練過既野出嚟,進攻既時候多啲變化就OK㗎啦。」隊長接過水動樂。

「係,知道。」

「喂,點解佢有我冇㗎?」原本正在看電話的啊童一見到我回來就立即問。

「唓,你又有份打咩,洗鬼飲水動樂咩,飲水都得啦你。」

「你講咩呀!話晒我頭先都有幫你練㗎喎,點解佢幫你練佢就有,我幫你練我就冇㗎,我頭先都有郁過出過汗㗎喎。」啊童說。

「你有出汗咩?唔覺喎。嗱,我就好熱愛追求真相既,你比我摸下睇吓你有冇出汗咪知囉。」說罷我便往她大腿襲去。

「哇非禮呀!死變態又求其搵啲籍口想非禮我?係出汗都唔係呢度出啦!」啊童立即躲開,害我撲了個空。

支持我的人有福了
文將會為你而出
Push
push
急!!!公眾人物應承擔更大的道德責任
https://lih.kg/2584291
有冇人可以入去幫下手
贏咗加兩更
幫推。
好猖狂,公然咁摸大脾,閃盲晒班單身狗
辯論幫唔到手,幫推呢邊
祝樓主贏到
「嘻,咁我唔摸下點知有冇出汗啫。」

「你成日摸我隻腳你唔悶㗎咩?」啊童為了不再被我襲擊,所以坐到了老遠。

「真係唔悶喎唔好意思,摸足一世都仲得,我勸你唔好反抗啦。定係...你想我摸你第二度?」我把目光從她的腿向上移。

「你兩個可唔可以收歛一下?大佬聽住你地講野好嘔心啊!」坐在我旁邊的毛毛不滿地說。

「哦Sor9ry囉,返屋企先玩囉。」於是我便閉上了口。

不久後,我們便再次踏上球場中,準備進行總決賽。

「照舊咁出場,今次都應該係你地幾個最後一場學界比賽㗎啦,努力啲打啦。」

因為會出場既人除咗我同一個中四之外,其餘既都係中五,

下年就考DSE所以唔會再打。

「伸隻手出嚟嗌返聲先啦。」其中一位隊長把手伸出。

我們於是都配合地把手伸出,疊在一起。

「加油!!!」大聲9叫絕對係每個入過校隊既人都會有既回憶。

第一場比賽是單打,贏了。

而第二場雙打卻反而輸了。

我又陷入咗同樣既局面,一勝一負,

我輸既話就要好似頭先咁靠後面既人發晒癲咁樣打,

我贏既話後面個幾個就可以冇咁大壓力。

屌,又係我。

問我緊唔緊張,反而又冇第一場既時候咁緊張喎,

不過個心都係跳得有啲快囉,

冇辦法啦,點都有少少緊張既。

「多啲變化,接唔到人地殺波就唔好俾機會佢殺波。」教練在我臨出去前對我說。

「知道,我會盡力打㗎啦。」我緊握著球拍走到球證面前等待他擲硬幣。

擲銀仔詳情唔講啦,總之結果就係我開波啦。

等我們雙方都走到場中準備好後,

我便拿起了球,作出正手發球的姿勢,

然後手腕發力,開出一個短球。

只見球平平的向前飛,剛剛好越過了網。

對手見狀便輕輕一揮,打出一個放網。

哈,正合我意,

放網我最叻~

如此我們再網前來回幾球,

互不相讓, 幾球過後我終於忍不住,

把球大力向對手的左後方死角位挑,

對手立即反應過來向左後退,

但由於他是右撇子,

所以他以反手把球擊回,

打出一個高遠球,為自己爭取時間。

在中場等候的我看見那球飛來,正是供我殺球的好機會,

我跳起,大力一揮,改變了球的速度及軌道。

但對手竟然能及時揮拍接住,把球再向上挑,

我見狀立即上前再次殺球,這次就算他反應再快也不可能接住。

果不其然,我成功奪得第一分。

總決賽既對手點解好似仲廢過頭先個個既?

場邊立即傳來一陣歡呼及拍手聲,

(題外話之前去打學界拍手拍到我手軟,仲要有次對面攞分我唔小心拍咗,柒到飛起)

我之後一連拿到五分,正當我氣勢如虹之時...

又停
「嘩屌。」我發球時力度控制不佳,導致球落了網,送了一分給對面。

之後一連幾球我也比他壓制著。

有時好得意,一攞到分就會接連攞到幾分,

唔知係咪真係氣勢問題。

我真係諗咗呢個問題好耐。

回到正題,對面開出一球長球,

我同樣回以一球高遠球,

可是我打得太大力,導致那球出了界。

屌,又送多分俾人。

輸了幾球後,我又重新奪回發球權(啫係我攞到分),

如此你來我往,我一直處於領先狀態,

但他也追得很緊。

直到半場時,分數是十一比九。

我回到場邊,接過啊童遞給我的水樽,

快速地喝了一口水。

「Keep住呢個狀態,繼續領先就OK,好似頭先咁打就得,唔好諗太多野,相信你自己,做得好好,有做到我叫你做既野,盡力打埋佢!如果可以既話就試下打多啲死角位,最緊要係要守住你啲分,唔好俾對手過到你。」教練對我說。

「嗄...知道。」我喘著氣回應。

「加油。」隊長也走過來對我說。

「喂,唔準輸呀你!」啊童用手捏了我的臉一下。

「得啦得啦,唔會輸㗎我。」我也捏了她的臉一下,向她回禮。

「喂!邊個俾你搣我塊面呀?」啊童叉著腰問。

我向她做個鬼臉然後走回場中。

換邊後,我們繼續苦戰,但我依然保持著領先地位。

直到去二十比十八的時候,我一連比對手取得兩分,

他成功扳平了分數。

意味著我在快要勝出時,給了對手一個反勝的機會。

比賽進入刁時的階段,緊張的感覺再次襲來。

呼吸不自覺地加速,腦中再次變得一片空白,

原本想好的戰術又或對策任我再努力回想也想不起來,

心亂得很。

對手發了個長球,我立即後退,

打出一個吊球,希望能在網前取分,

怎料我力度不對,打了落網,

明明勝利就在眼前,

我卻三度把它送走。

對手只差一分就能取下第三局。

繼續由對手發球,他這次照樣是開長球,

我決定轉用一個較為保守的打法,打出一個高遠球,

一直在中場等候的對手向後走幾步就輕鬆把我的高遠球給化解了,

更向我回以一球吊球,我立即盡全力跑到前場,

勉強把球接了,

此時對手眼見我人在前場,於是再度打出一球高遠球,

我絕望地看向後場,任我跑得再快也不可能接到。

球...落下了。

同時間,司線員(即係睇下有冇出界既人)高舉雙手,

示意球出界了。

「Yes!!!」我的隊友們歡呼。

分數再次變成一樣,發球權亦落在我手上。

更新了,推。
我唔知我會唔會因為打咗呢段野而比人拉
但係我都好希望大家可以去我IG睇一睇我最新個Post,
唔擺過嚟係因為呢到冇得Del
https://www.instagram.com/maanyin05/
00後嘅真係越嚟越多垃圾港豬同新香港人
真係慶幸你仲係清醒嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞