是咁的,我同女神做咗鄰居

1001 回覆
204 Like 24 Dislike
十二歲起不再共女生玩
靠幻想左手起晒繭
問問老母怎會垃圾都生
沒有樣子 命注定難

唏呀唏呀唏呀唏 唏呀唏呀唏呀唏
單身狗 肥窮柒毒多感慨
盡快自宮 無意衰夠兩代

唏呀唏呀唏呀唏呀唏
能拍拖邊個想轉基
過去做人太孤獨 開始對狗打飛機
唏呀唏呀唏呀唏呀唏
甜蜜這種快樂離地
聖誕或元旦倒數中 人生多傷悲

樓豬姼點會明
https://lih.kg/971375
推推
「嗱我當你應承㗎啦!係你話想同我結婚㗎,之後唔好反口。」我搭著她膊頭說。

「屌你識唔識㗎你,即刻求埋婚啦on9。」Suki說。

「吓...乜都冇準備喎我。」我呆了呆。

「唉呀你唔好聽佢講啦,幫我影相好過啦。」啊童把電話遞給我。

「係係係,小人遵命。」我連忙接過電話。

「影靚啲呀知唔知?」啊童說。

「得啦得啦,Suki教咗我㗎嘛,而家識點影㗎啦,你過去啦。」我說。

於是我又為啊童拍了無數張相,今次我學乖了,她每轉一個姿勢我就在不同角度拍幾張, 包保她一定滿意。

「唔...幾好幾好。」啊童檢視著我剛才為她拍的照片。

「咪就係咁咋嘛,我都唔明你頭先係沙灘有咩困難。嚟啦,我地一齊影一張。」啊童在看完所有相後說。

「好呀。」我把手機交給Suki,然後牽著她的手出去。

我們在那藍白色三角形教堂前相擁著對方,

然後待Suki按下快門。

「喂你地轉個特別啲既姿勢啦,唉一係咁啦,啊言你孭起啊童吖。」

「又好啫。」我在啊童面前蹲下好讓啊童能騎上來。

「嘩屌。」啊童突然跳了上來,害我差點失平衡。

「上次咪講咗唔好突然跳上嚟囉小姐!你估你係小朋友咩!我又差啲失平衡啦,你係咪想Suki影到我地兩個跌落地既畫面呀?」

「對唔住囉。」啊童吐了吐舌。

半年前羽毛球訓練後我孭啊童回家時所發生的事重演了一次。

「嚟,三...二...一!」

「咔嚓」 估下我下一句講咩?

無L錯,呢張相又係箱入面其中一幅相。

之後就到Suki影啦,佢地兩個又一齊影下咁啦。

影完大家都唔想再行,

於是我地搵咗間Cafe坐低涼下冷氣。

等到夠鐘就坐船走人。

老實講,原來愉景灣都幾L悶,

平時碌IG見到其他人去就以為好特別,

可能...對於男仔嚟講係悶咗啲既,但係啲女仔就玩(影)得好開心囉。

返返出去都已經差唔多五點。 但係你覺得我地會就咁結束呢一日咩?

答案係唔會,因為啊童同Suki返到去中環見到個摩天輪之後話好想坐下,

咁我地咪又要陪佢地一齊坐囉。 就當係陪啊童喺佢臨走之前睇多幾次香港既夜景。

啊童就如小孩般,拉著我的手,興奮地走進了摩天輪中坐下。

由於我們總人數是七人,再加上沒有人排隊,所以我們可以獨佔一個車廂。

「香港原來真係好靚。」我在高處看著維港,有感而發。

「我都係第一次係呢個角度望香港,估唔到咁樣望個感覺係唔同啲㗎喎,同平時係海旁望既唔同。」啊童靠在窗邊俯瞰著。

「我諗我真係接受唔到離開香港...啫係我唔想有一日去海旁既時候再見唔到呢個景。」

「我都唔捨得個景㗎,雖則話對咗十幾年,但就係唔會睇厭,好奇怪。」

「有時我都好佩服你,有勇氣選擇離開呢度,比著我應該真係會唔捨得。」

「咁有時離開屋企外闖下都未嘗唔係一件壞事吖,只要我仲記得自己既身份。」

「唔記得會點?」

「咁呢度就唔再係我屋企。」

「有咩問題。」

「問題呢度原本就係屬於我地,而家我只係因為想去讀書而去第二度,如果我唔記得咗自己身份,咁呢度就唔再屬於我,香港亦會慢慢變得唔一樣。」

「乜你講野咁高深㗎,反正我就唔會走既,忘唔忘記都唔關我事啦,住係度仲點會唔屬於我。」

「會繼續屬於你,不過唔係同一樣野咁解。」

跪求大家Follow我既IG: MaanYin05
睇番篇文中和下
唉,一晚追哂,無文睇喇(btw寫得幾好)
多謝支持
lm 好好睇
希望good end
多謝支持
文呢?
「會繼續屬於你,不過唔係同一樣野咁解。」

今日呢篇好沉重,睇完真係好sad
係摩天輪到攞緊落嚟,聽日就有
呢幾篇係因為最近有個識咗八年嘅Frd要移民,於是決定寫埋落去
言言
諗起王家衛
「如果有多張機票,你會唔會同我一齊走?」
「無所謂,你想去邊咪去邊囉」

其實係移民呢方面我嘅諗法同故事入面既啊言係exact7ly一模一樣
或者應該話我係照住自己嚟寫啊言嘅諗法
唔捨得香港同呢度嘅人
我明白,明明呢度係香港人嘅地方,本應身土不二。
但係而家講緊係滅絕危機。如果中共好似你咁諗,死守井岡山,一早就被國民黨消滅咗。

存人失地,起碼仲有機會。
存地失人,只會人地皆失。

如果言巴你有得走都好走啦。
留係香港。遲啲連寫作嘅自由都無。上年先有單BL小說作者被中國拉咗坐十年。
我明我明
身邊個個都係咁同我講
但就係唔願走唔願離開
係咪就係阿童
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞