是咁的,我同女神做咗鄰居

1001 回覆
204 Like 24 Dislike
童童
衰野又呢啲位停
100正評淨值了
「喂!」聽到啊童呼喚的我止住動作。

我爸爸今晚唔返嚟屋企,得我一個人呀
女正唔正 係唔係係單獨 係既話就咪撚同frd 出街
你個frd對你有冇意思先
叫個frd同個女仔去迪士尼,你留係屋企出文
約埋個frd一齊去迪士尼 三人行
樓主一定好靚仔
去迪士尼搵靈感
係都搵多條女

其實同佢去過
純粹覺得去迪迪尼好晒錢
有意思嘅咪去囉
冇意思咪會覺得晒錢
做咩都晒錢㗎啦 睇下同邊個做㗎姐
仲有唔好扮野呀 文呀
唔好意思考完試去咗打波
未返到屋企
羽毛球?
籃球
學校羽毛球隊未恢復練習
應該呢一世都打唔到多一次學界比賽
仲以為你同童童打羽毛球唔出文
「做咩呀?」我問。

「我Daddy話俾利是你呀,你過嚟吖。」

「哦。」我於是又折返過去啊童家。

「嗱啊言,呢度係利是,祝你學業進步啊吓。」周叔叔把利是遞給我。

「多謝周叔叔,祝你身體健康,出入平安。」我接過利是。

「唔,多謝你係學校到幫我睇住個女。」

「我先唔駛佢睇住啊!」啊童立即反駁。

「點都好啦,希望你地兩個可以繼續一齊行落去,互相睇住對方啦。好啦,都唔早啦,你返過去啦。」周叔叔說。

「Bye Bye 周叔叔。」

「Bye Bye。」他回應。

之後既日子都冇咩特別,返學溫書無限Loop,

每一日都係咁過,星期五就打下波,然後星期六就由啊童同我練波。

偶然出去拍下拖啊,放學去吓海旁到睇日落啊,

明明呢啲野好似普普通通,冇乜特別咁,

但係一有啊童既陪伴成件事就唔同晒,

同佢駁下嘴,比佢打下,嘻嘻哈哈又一日。

都幾開心吖。 時間跳到三月廿七,

啫係我學界決賽個一日。

打你個肺我起身既時間仲要早過平日返學既起身時間。

不過都冇辦法啦,要比賽吖嘛,

八點前要去到...

啊童緊係會跟住我去啦,

話曬佢都係我半個教練吖嘛。

與啊童會合後,我們便一起出發前往比賽場地,

彩虹道體育館。

我們坐上地鐵,啊童急不及待立即找位置坐下睡覺,

這行為好像已成了她出門的指定動作,

「你琴晚好夜瞓咩?點解你好似成日都咁攰咁既?明明你返學既時候都唔係咁㗎?」我終於忍不住問。

「返學要早起吖嘛,咁咪早瞓囉,難得今日星期六放假,所以琴晚咪夜啲瞓囉。」啊童連眼睛也懶得張開。

「放假啫,但係你都要去打學界㗎嘛。」

「錯!係陪~你去打學界,唔係我去打,我係出於好心咋!我明明今日應該可以瞓到好~晏㗎嘛。」

「唓,咁之前啲星期六點解你又可以咁精神咁同我練波?」

「咁個時知道第二日要做運動咁咪早啲瞓囉,今日我齋睇咋嘛,所以琴晚咪煲劇煲到成點幾囉。唉呀你唔好阻住我瞓覺啦。」啊童說罷便真的閉上了嘴巴不再出聲。

不出一小時,我們便抵達了那體育館,

沿著樓梯走上去。

「嘩嘩嘩!好過份喎啊言,公然拖住女朋友嚟放閃。」不知從那裏冒出來的毛毛說。

「咦,你又係度既?」

「乜野意思啊你?我唔係正選啫,但係我話晒都係後備嚟㗎嘛,緊係要嚟啦。唔止我啊,隊長佢地都係後面啊,望到晒你呢個咁過份既行為...嗚...隻眼盲咗。」

我向後一望,果真見到全隊男A隊員連教練都在後面看著我,

我嚇得立即鬆開原本牽著啊童的手。

「我去廁所先。」啊童連忙離開現場。

好過份...

啊童竟然拋低我一個面對呢班人。

跪求大家Follow我既IG: MaanYin05
我都唔知你地琴日咁緊張做咩
啊言純粹係攞利是咋
打羽毛球都唔夠仲要打人個肺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞