是咁的,我同女神做咗鄰居

1001 回覆
204 Like 24 Dislike
終於追到進度
不過諗起我喺佢哋年紀 如果真係拍拖都唔會第一刻諗扑嘢
啊言同啊童都冇諗起㗎,諗起個個係Suki咋嘛
而Suki係一個痴痴地線既女仔,所以佢會咁講好正常。
追到live
冇食到學生妹係一大遺憾
多謝支持
待我們處理完所有雜務之後,我們便正式開始遊玩。

在長州吃特色小食,租單車踩去不同地方,

一路遊山玩水,少不免要為女生們拍照。

直到五點左右,差不多日落的時候,我們便去了沙灘。

當然,這是我表白計劃中的第一步,

我還特地上網搜尋今天的日落時間。

「嘩!影相影相!」啊童一見到海灘就發了狂似的往海直奔。

「嚟,一,二,三。」作為一個專業的準男友,我一早已經預備定電話, 準備好隨時替她拍照。

「喂,我今日特登準備咗個遊戲嚟沙灘度玩㗎,你唔好影相住先啦,我地玩咗先啦。」Suki說。

「你會咁好死準備遊戲,咩遊戲嚟㗎?」我裝作不知情地問。

「哦,呢個遊戲係我小學既時候去旅行同同學玩既遊戲嚟既,升咗中之後冇乜玩過,咁我又想玩下,又見難得今日天時地利人和,咪諗住玩下囉。」

「點玩㗎?」果然成功吸引到啊童走過來問。

「好簡單,全部人,隨咗主持人,即係我之外,大家都要蒙住隻眼,然後我會比啲武器你地,你地就要鬥快打中對手,一比人打中就要離場,留到係場上面既最後一個人就係贏家。」Suki說。

「嚟吖,打人我最叻,輸硬啊你地。」啊童說。

「宜家我先派咗眼罩比你地先。」Suki從袋中拿出幾個眼罩。

我們逐一帶上眼罩,然後Suki就分派「武器」給我們,我比分派到的是學校的課本。

「喂!點解我分到既野係支原子筆嚟㗎?點打人啊?」Marcus問。

「冇錯!呢個遊戲好玩既地方就係唔知會比分到咩武器,好似你咁就有啲唔好彩啦。同埋,如果你地走得太遠既話我係會叫返你地返嚟既,所以自動自覺唔好走太遠唔該。」Suki說。

「冇問題既話宜家開始!」Suki繼續說。

我開始四處揮動我手上的教科書,但卻總是打不到人,

於是我便停了下來,細心聆聽周遭的聲音,

不出數秒,我就聽到右邊傳來聲音,

我旋即一記反手打過去,

「啊!」魚蛋慘叫一聲,看來我成功了。

「啊!」但過了幾秒後,卻輪到我比硬物打中,

左手傳來陣陣痛楚。

「Yes!」我左邊傳來啊童的歡呼聲。

「嘩痴線,你個樣咩野嚟㗎,咁痛既。」我脫下眼罩問。

「唔知係聖經定字典,嘻嘻。」

「痴線Suki,你俾本咁L厚既字典啊童,好L痛啊!」我對Suki說。

「咁先好玩㗎嘛,嘻嘻。」

不久後,這鋪便結束了,啊正取得勝利,

因為他得到了全埸最長的武器,我的背包。

「好,我地繼續,大家比返啲武器我。」Suki說。

「等等,我有啲急尿,你地玩住先,我去個廁所,好快返。」我說。

呢個係第二步。

跪求大家Follow我既IG: MaanYin05
更新了,幫推。
終於追到live
樓主加油啊
LM
多謝上面兩位支持
說罷我一路飛奔回旅館,幸好我們刻意在離旅館不遠的位置玩,

所以我跑了幾分鐘,就已經回到去。

我衝上屬於男生的那間房,

開...咦,

仆街啦,

唔記得咗鎖匙唔係我到添。

我冇理由宜家咁柒咁走返去同佢地講我冇帶鎖匙㗎嘛,

唉冇辦法啦,唯有打俾啊正叫佢過嚟啦。

不久後,啊正便帶著鎖匙過來拯救我了。

「呼,你同佢地講咗咩籍口啊?」等待他開門時我問。

「冇啊,我話自己都有啲急尿囉,放心啦周樂童冇懷疑喎,佢地宜家應該係繼續玩緊。」

「吱呀」陳舊的大門比我推開。

我立即衝進去,拿起色澤鮮艷的玫瑰花,

以及我那陪伴著我經歷了生生死死,風風雨雨的結他。

「走得!」我說。

「咁我同Suki講話我地嚟緊。」啊正說。

雖然原本沒有預料過要啊正過來,

但現在有多一個人幫手好像也不錯。

不久後,我們便回到那金黃色的沙灘。

我向Suki揮了揮手,示意我們已經準備好。

Suki向我點了點頭,然後咳了一聲,

(我們一早已商量好的暗號。)

其他人一聽到暗號,便按照計劃除了眼罩,

並遠離啊童,

而不知情的啊童則還在傻傻地四處打空氣。

待我拿出結他,並且放好玫瑰花後,

Suki便走去啊童身邊,假借她離開了指定區域為由,

把她帶到我前方。

為了能讓她感到驚喜,

所以我直接開口唱第一句,

不彈前奏。 唉都係個句啦,

去聽歌先,

聽完先返嚟,

唔好嘥咗個故。

我想 追隨浪漫 與和平

「咦,啊言?」啊童聽到第一句後,便猜到是我在唱歌。

她取下自己的眼罩,臉上洋溢著笑容。

眾云紛說 你不聽

依然信奉 我熱情

我想 天涯浪蕩 更感性

在恬靜海角 去跟你

疏離世俗 與繁榮

跟我淡薄富貴 艱辛都高興

就以談戀愛 來成全二人使命

願我可一生一世共你度過。

虔誠地廝守 都會傳奇

沒有呼天 不會叫地

那套殉情記

怎淒美 難及享福的甜味

虔誠地相戀 哪需要

大眾鋪張 招人妒忌

小口兩子已很美

我想 一同日日 看夕陽

就這樣簡樸 再給我 輕然吻在 你臉龐

願我們可以簡簡單單地過日子。

一切盡在心底 竟比喧嘩更矜貴

若這是真愛 我敢對天來發誓

虔誠地廝守 都會傳奇

沒有呼天 不會叫地

那套殉情記 怎淒美

難及享福的甜味 虔誠地相戀

哪需要 大眾鋪張

招人妒忌 小口兩子已很美

我們就算 寒舍雙宿

陋舍雙棲 身世放低

衣著樸素 就算不修邊幅

若我愛你 你愛我

勝於一切 虔誠地廝守

都會傳奇

未算風光 都會細膩

來年白髮時 手牽手

慶祝金婚跟鑽禧 虔誠地廝守

要子孫 活到百歲

依然細味 我倆小口太優美

唱完後,我放下結他,

此時那橙黃的夕陽,

打在我們身上,

同樣被夕陽照耀著的沙子及海水,則閃閃發光,

那一片無盡的橙海,光芒乍長乍短,

波浪滔滔不息,打在沙子上,

上來又下去,連綿不絕的,

一浪推著一浪。

起於大海中央,比風帶領著,

止於陸地,能量消失殆盡時,

無力的退回海中。

好!以上我講既野純粹係展示下自己既地理知識,

同成個故係毫無關係既。

我單膝跪下,拿起玫瑰花。

「周樂童,你話過你鍾意大海,因為佢能夠襯托到其他事物既美。而係我心目中,你就同大海一樣,缺少咗你,我就會顯得單調。冇咗你,我諗我呢世都唔會夠勇氣係幾百人面前唱歌,冇咗你,我呢世都唔會贏到羽毛球比賽,我唔會嘗試去做好多我未嘗試過既野。我知自己好廢,讀書又廢,打波又廢,但係你比咗支持同鼓勵我,令到我成功做到啲以前做唔到既野。所以,我好希望,你可以比個機會我,用呢一世既時間,去報答返你,去照顧你,去同你一齊做啲未做過既野,我肯為你做任何事。希望你以後都可以做我既大海,由你繼續去襯托出我既美。我愛你,周樂童。」我深吸一口氣後說出。

原本我仲以為自己唔會緊張,結果我當時係緊張到聲都震埋。

我高舉著玫瑰花,但啊童卻遲遲未接過它...

push
Live快啲答應啦周樂童
又係呢啲位停
新讀者 希望唔好係sad end
多謝支持
推下先
紙言就每日朝早十點出
呢度就應該每日兩點到,因為我要放學返到屋企先出到
Lm
眼見啊童遲遲未接過花朵,亦未發一言,

我心中越發不安,

過去三次表白失敗的畫面此刻在我腦中揮之不去。

時間變得異常的慢,每一秒對我而言都是煎熬,

聽著海浪的拍打聲,心裏不斷在問自己到底啊童為何說話。

「喂!」過了幾秒後,啊童開口。

「做咩仲唔答我啊?」我不加思索,衝口而出。

「噗,傻佬,你剩係講咗你對我既感受,係咪爭咁啲野呢?」啊童笑著問。

「係喎係喎...周樂童,你可唔可以做我女朋友...」

「可以!」我話未說完,就比啊童打斷了。

我臉上綻放出笑容,一個集幸福,開心,滿足於一起的笑容。

終於,我終於得L咗啦仆你個街,

邊條粉腸成日話溝女好易㗎。

頂你個肺...有啲開心到想喊添...

唔得,我唔喊得。

係呢一刻,我內心有幾興奮,已經係難以用文字來形容,

一個你用咗半年時間去完成的目標,

我所花的功夫相信都唔駛我再多講,

單單係溫書呢一件事上面,我所付出的時間,

都已經比以前既我多出無限倍,

因為我以前係唔溫書既~ 她接過那束花,

然後再把我拉起來,一把抱著我。

「嘴佢!」想也不用想,這把聲音的主人,自然是Suki。

「嘴佢!嘴佢!嘴佢!」我的兄弟也跟著起鬨。

我看向他們,再看一看啊童,以眼神向她請求批准。

她想了一下,然後搖了搖頭,拒絕了我的請求。

唉,雖然唔錫得我係有啲失望既,不過我都尊重佢既,

可能佢唔想係咁多人面...

她笑了一笑,然後將頭伸前,

吻了我一下。

「唔...」呢個係我比佢突如其來咁封住咗個嘴所發出既聲音。

「咔擦。」我的右邊傳來相機聲。

「完美!仲靚過上次個張,有夕陽,有花,有錫錫畫面。友情價,一百蚊賣比你。」Suki檢視著剛才所拍的相。

「其他人,叫你地拍片有冇拍到,賺錢好機會啊嗱。」她繼續說。

「有,四個角度,電影級既拍攝技術。」Marcus說。

「Very Good。啊言啊童,宜家有個Package,只需要五百蚊,就可以買晒所以係我地手上既片同相。」Suki一副無良奸商的樣子。

「痴線,唔好理佢。」啊童說。

「緊係唔理啦,趁個太陽仲未落晒去,望多幾眼個太陽好過啦。」我搭著啊童的膊頭說。

「喂喂喂喂喂,你地諗下先,你地剩係會表一次白,啫係呢個世界上得呢輯相㗎咋喎,你地唔買,咁結既時候咪冇相用囉!」她繼續游說我們。

「有得講價㗎喎...」她說。

「十蚊!」我立即說。

「嘩,咁又唔好咁過份喎啊童,五十啦。」

「廿蚊!」

「四十五。」

「廿五。」

「唉是但啦,啊言你記得你仲爭我地餐飯㗎嘛。」Suki說。

「出Pool個餐吖嘛,得啦。」 最後,我就用廿五元向Suki購買了這些珍貴的相片,並收於箱中。

去到呢到,我發現個作者真係On9,

好地地仲咩要Set死咗箱入面有幾多張相啫,

所以我係到宣佈,箱入面既相其實係唔止十張㗎!

唔信你地去睇返第一章。

寫咗五個月,佢地終於係埋一齊啦,身為作者我都好感動,終於唔駛再比人屌我拖文啦,
呢啲咁開心既野大家係咪應該要好好慶祝下先?
至於點慶祝呢,其實我都好想加下更比大家睇下佢地之後係長州既經歷既,
但係好似冇乜動力咁樣喎,咁啱宜家IG都差唔多過百五Fol啦,
所以大家快啲去Follow我IG,一過百五Fol,我即刻加更!

益下你地,早十分鐘出
即刻去fol
見到你Luuu
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞