是咁的,我同女神做咗鄰居

1001 回覆
204 Like 24 Dislike
今日同人出街要遲啲先出到
囡囡?
係咪迪屎尼女
屌你地
男性朋友ok?
想幫樓豬寫故《她約我去迪士尼》
「你放心喎,我都冇怪你,呢件事你亦都冇錯。」我輕拍她的背脊安慰她。

其實我還未能完全消化到整件事,腦裏仍處於一片混亂無法運行的情況,

但現在首要目標是先安慰了啊童,其他事之後再說。

「我...根本唔應該開始同你拍拖,嗰陣時明知...明知自己好快就會走...我就應該拒絕你。而家...搞到你唔開心。」她越說就越哭得大聲。

「喂...都話我冇嘢咯,頭先有沙入眼咋,你睇我而家,有唔開心咩?」

「你...呃人。」她含糊不清的說。

「傻嘅,邊得閒呃你啫,我真係冇嘢喎。」又點會真係無嘢吖,你試下個女朋友無L端端同你講自己好快就會離開香港,真係心臟差啲都唔得。

「你仲話冇嘢...你睇下你塊面先啦。」啊童為我擦走臉上的眼淚。

「唉我真係OK喎,如果嗰樣嘢係你想去做既,咁我比你去做先至係愛你既表現嚟㗎嘛。同埋咩叫唔應該同我開始呀,到時我仲傷心過而家呀,最緊要係我地兩個有一齊留下過一啲開心回憶吖嘛,而啲回憶係帶唔走,一世都會留係我個腦入面。」

「我都係。」啊童聽罷後大力地點了一下頭。

「咁咪得囉,況且邊個話我地唔可以Long D㗎,再唔係我又過埋去英國同你一齊讀書囉。」

「但係我聽啲人講Long D好易散㗎喎。」啊童失落地說。

「啲人夠話中學生不應談戀愛㗎啦,我地咪一樣拍緊拖,駛乜理啲人講咩啫,未試過又點會知得唔得啫,係咪?」

「但係...」

「唔好但係啦,總之無論你係咪我身邊都好,無論我地相距幾遠都好,只要我地有心,我地一定可以繼續行落去,一世都唔會分開。唔好再諗啦,你越諗就只會越唔開心㗎咋,倒不如我地開開心心咁係你走之前經歷多啲嘢?我地一齊唔好再喊,笑住咁去面對,好冇?」

「嗯。」啊童破涕為笑。

「話說咁你幾時走。」我問出自己最關心的問題。

「應該暑假就會走,希望可以八月中或者尾先走啦,我想同你一齊耐啲。」啊童扁了扁嘴說。

「咁就等我地好好咁享受埋呢幾個月,盡情周圍去玩,總之玩盡佢!」我興奮地說。

「好呀。」啊童的臉上夾雜著淚水鼻涕,以及她那足以傾國傾城的笑容。

「咁...有冇興趣返屋企先?我有啲肚餓。」我笑說。

「你係咪真係冇嘢㗎,唔好死頂喎。」

「係呀,冇嘢呀,返去啦。」我主動撓著啊童的手。

「咁...好啦,你有嘢記得同我講呀,知唔知?」

「得啦得啦,會㗎啦。」

跪求大家Follow我既IG: MaanYin05
歡迎!
有咩好得過主角自己寫自己嘅故事
睇嚟樓主可以出一系列自傳,呢個第一步曲
樓主真係博屌
最多出文賠罪
加速加速
我拖著沉重的腳步回到家中,跟啊童道別後,

我打開自己家門。 我在漆黑中環視四周,

確保母親不在家,待我肯定了家中沒有人後,

我再也支撐不住,雙腿已經沒有氣力,

我頹然坐到地上,

剛剛忍住了的眼淚如今再次源源不絕的流出,

淚水快速地劃過我的臉,

一滴...兩滴...我任由淚水滴到地上,

身體無力地倚靠著大門, 緊抱著自己雙膝,

把頭埋在其中,雙眼早已紅腫,

不斷的哭泣甚至令到眼睛刺痛,

但即使眼睛再痛,也遠遠及不上我心中的痛。

以前從不相信心會痛這一說法,可我現在卻切切實實的感受到了。

雙手發狂似用指甲來回在頭皮上磨擦。

我崩潰的在地上痛哭,連站起的力氣也沒有。

如今我身邊沒有任何人,不用再活在他人眼光之下,

不用再戴上面具,不用再擔當安慰他人的角色,

可以放下自己在人前的身份,盡情地將自己的情緒發洩出來。

我一遍又一遍的回想起跟啊童經歷過的事,

把昨天跟啊童說的故事在心中再對自己說一次,

由初見至表白... 越想就越不捨她,

每天上學不能跟她一起上,不能見到她,

不能聽到她的笑聲, 不能瘋狂作死然後比她打,

不能...再過多幾個月,

一齊就已成過去,剩下來的所有事情,

就只能由我一個人去面對。

這樣的生活...還有甚麼意義,

太陽大海,任失其一也會讓整個畫面變得不完整,變得單調。

即使陽光再燦爛都好,也無處可投射,

即使大海一望無際,亦會因黯淡無光而變得不美麗。

我過得再開心也好,身邊卻沒有人能供我分享我的喜悅,

啊童過得再傷心也好,我卻不能及時再在她身邊借出自己的肩膊。

我打從心底相信分離並不可怕,只要二人仍愛對方,

那他們還能繼續走下去。

真正可怕的是,二人不能在對方身邊陪伴對方,

不能分擔樂與悲。 要及時行樂...

但我卻做不到,我控制不到自己不再去想啊童要離去的事實。

我曾經說過要笑著面對,要好好享受剩下來的日子,

要活在當下, 諷刺的是,

我自己也完成不了自己叫啊童做的目標。

一小時過去,我沒有吃過一口飯,即使我餓得快要死。

只默默地流淚,直到已經對哭泣的感覺盲目了。

「叮噹」聽到門鐘聲,我也不願動身去開門。

九成九只是送貨,反正他們見家中沒有人也會將貨物放在門外,開門與否也沒關係。

「叮噹」過了一會,門鐘再次響起,

我不耐煩的起身看一看貓眼。

站在出面的,竟是啊童?

我快速把臉上的眼淚擦乾,

然後擺出一副懶洋洋的姿態,慢慢打開門。

「咦...啊童?做咩呀?」我嘗試裝作若無其事,但聲音因為剛哭完而變得顫抖,好不容易才能發出聲音來。

「你係咪喊完嚟呀?」啊童細細打量著我的臉。
No sad end pls
支持樓主,會唔會加甜
中學生唔建議太甜 但少少是可以的
多謝支持
但應該唔會加甜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞