是咁的,我同女神做咗鄰居

1001 回覆
204 Like 24 Dislike
多謝
笑得最大聲的,當然是Suki。

「你一個大男人,竟然比啊童打到跌在係地下到,真係失敗。睇嚟我地都救你唔到㗎啦,啊童你打完未啊?去食野啦好冇?」Suki問。

「好啊!食乜野啊?」啊童的態度一百八十度轉變。

「BBQ啦緊係,宜家天氣涼涼地咁,BBQ就最好㗎啦。」Suki說。

「咁行啦。」

「喂...有冇人扶我起身啊。」

我像球員一樣,舉高手等待隊友來把自己拉起身,

奈何無人配合,

兄弟們一聽到去吃BBQ便走了出去,

完全沒有理會過我,迅間房內就只剩下啊童跟我二人。

「喂啊童,話晒我都係你男朋友吖,打完我之後拉返我起身都得掛。」我看著正打算離去的啊童說。

「真係麻煩。」啊童不情不願地走過來拉起我,

我順手牽著她的手,與她一同走去去燒烤場。

直到此時我才真的可以好好放鬆,

享受著這跟啊童拖手並肩而行的時光。

佢隻手...凍凍地...又滑...軟綿綿咁...真係...好L正呀!

「好!今餐啊言請!」到達目的地後,Suki興奮地說。

「唉得啦得啦。」我說。

由於那裏是採自助形式,所以只要付了錢,

就可以任吃任飲。

「屌你識唔識㗎,主動問下啊童想食乜野幫佢燒啦,溝到人之後就唔洗做啊?你On9㗎?」無錯,我又比Suki罵。

「得得得!」

「啊童,你想食乜野啊?」我問啊童。

「唔洗你幫我燒啦,我自己燒得啦。」啊童揮手示意我不用幫她。

「嗱,聽到未呀?」我對Suki說。

「原來你真係唔識㗎喎屌!女仔係口不對心㗎嘛,口講話唔洗啫,但係你都可以幫佢燒啲佢鍾意食既野㗎嘛,你唔會連佢鍾意食咩你都唔知掛?」Suki反了反白眼後問。

「食唔食腸仔啊?」我問啊童。

我問完後,空氣突然安靜了幾秒,

之後前方迅速傳來一陣大笑聲。

「唔食啊!!!」啊童紅著臉說。

「嘩~咁急呀啊言,做咗幾個鐘情侶就已經想做呢一步啦,唉,所以話呢,後生仔唔好咁心急啦。」Suki扮作大人說。

「喂!你地諗咗去邊啊,我唔係呢個意思啊喂,你地聽我解釋先,我意思係食物個隻啊,唔係你地諗個啲野啊。」意識到自己說錯了話的我立即補救。

「係呀,我地都係講緊食物個隻啊,你以為我地講緊邊隻啊?」Marcus扮作天真無邪地說。

他說完這句後,原本已經平復了心情的兄弟們又再開始笑起來。

「唉怕咗你地,成班友都痴9線㗎。」

那一晚,我們一直燒到那間店關門我們才回去。

因為已經很晚,而且長州不是市區,

所以只有幾盞街燈,對我們來說都勉強夠用,

但對啊童來說,眼前的卻是一片漆黑,

沿路上她都緊緊摟著我,生怕一個不小心就走失。

我作為一個稱職的男友,自然有責任保護好她,

所以我都有搭著她的膊頭,至少能給予她安全感。

跪求大家Follow我既IG: MaanYin05
推推推
回到去後,我們便各自回到自己房間中沖涼梳洗,

但...一大堆中學生難得出去過夜,你認為會就這樣完結嗎?

答案是不會,大約十一點左右,

她們便來了我們的房間, 例牌會玩真心話大冒險等遊戲。

「啊言,你揀真心話定大冒險?」魚蛋問。

「真心話。」

「唔得,你已經揀咗真心話兩次啦,所以你剩係可以揀大冒險。」啊正說。

「咁你問嚟做...」

「你理L得我,好,我地要你做既野好簡單,見唔見到你呢到有塊薯片?」他隨便從那一座零食山中拿出一塊薯片。

一股不安感在我心中油然而生,

「你,咬住呢一邊,然後餵周樂童食咗塊薯片去。」果然比我猜中了,

上次我們這樣玩的下場我還歷歷在目,我可不想再經歷多次。

我看向啊童,以眼神詢問啊童願不願再這樣玩多一次,

只見啊童點了點頭,

走過來一把搶走啊正手上的薯片,

然後強行塞入我的口中,

再快速地張開嘴把薯片咬走,

速度快得連我們反應的時間也沒有。

「呃...咁快既...」啊正看向早已在我身後準備的Marcus說。

「哈,On9仔,諗住再用同一招嚟玩我啊?」我問。

「噫...算,我地繼續。」 玩了大約一個小時以後,

我們又再圍起來一起Jam歌,

由我負責彈結他,而他們就負責唱,

一直唱到兩點多才睡覺。

但睡不夠四小時,我就比啊童叫醒了。

「做咩啊...」還未睡醒的我半睜開眼問。

「陪我去睇日出吖。」為免嘈醒其他人,所以啊童壓低聲量說話。

「吓...好攰喎我,比我瞓多陣啦。」

「嚟啦嚟啦,我好想睇啊,陪女朋友唔係男朋友應該做㗎咩,又係你琴日話為咗我咩都肯做既。」啊童不斷搖動著我的身體。

「得,即刻起身。」一聽到女朋友三隻字,

我立即彈起身, 這三隻字彷彿為我注入了動力一般,

令我不再疲倦,變得精神抖擻。

「Yeah!咁你得就嚟敲我間房度門啦。」啊童輕輕親了我的臉頰一下,然後便轉身離去。

我摸著被親的位置發呆...這個難道就是...拍拖的感覺嗎!?

好幸福啊...我看著前方傻笑著。

過了一會,才回過神來,前去梳洗一下,

然後穿起衣服便走落去。 我敲了敲她們的房門,

啊童旋即從內走出來。

「行啦!」啊童興奮地挽著我的手臂。

於是我們便慢行到了沙灘,找了個位置坐下。

「呼!如果我地以後都可以咁樣過你話幾好呢~」我看著眼前的大海說。

「你頭先好似唔願起身咁喎,你確定你可以做到每日都咁做起身?」

「唓,我咪講過囉,為咗你,我咩都肯做。」我裝作深情地對她說。

「哼,口花花,不過如果真係可以每日都咁樣過又好似唔錯既。」啊童若有所思地說。

「我想~一同日日看夕陽~」我唱出小傳奇的歌詞。

啊童則把頭靠在我的肩上,靜靜地等待著晨曦。

因為我IG唔知點解又多咗50人fol,過咗200followers,
所以又加更啦我
少年,你太年輕了。你以為這個ig上真的有那麼多人追蹤你的檔案?其實都是我一個人fol的,不然我再換個acc fol你給你看。
洗你講?
我都知啦,一大堆分身AC
Sweet到
Lm
點解我要咁早入嚟
少年,你太年輕了。你以為這個連登上真的有那麼多人推po?其實都是我一個人推的,不然我再換個acc 推你給你看。
少年,你太年輕了。你以為這個ig上真的有那麼多人追蹤你的檔案?其實都是我一個人fol的,不然我再換個acc fol你給你看。
少年,你太年輕了。你以為這個連登上真的有那麼多人推po?其實都是我一個人推的,不然我再換個acc 推給你看。
Pushh
原來樓主係中學雞 我差唔多係樓主double嘅年紀
但睇呢篇嘢真係唔似咁細年紀就寫到 而樓主有照顧到入面寫嘅配角 唔係就咁湊人數

樓主我好明白你心情 當年sars都令我無咗好多返學時光
其實我覺得配角入面重要既人就係得Suki,毛毛同啊正,其他都可有可冇
基本上四兄弟個定位係一L樣,冇乜特色,呢個亦係我呢個故其中一個寫得唔好既地方
過了不知多久,我們終於看到第一線曙光,

只見太陽一點一點地升上來, 光芒則隨著它的升高而變得耀眼,

天色由黑變紫,再變成白色。

待太陽完全升起後,我們便回去了。

「點啊,滿唔滿足啊?」正打開房門的我問啊童。

「唔!」她用力地點了點頭,臉上的笑容任誰看到了也能感受到她的快樂。

「咁就好啦,不枉我咁早起身。呼,瞓多陣先。」我伸了伸懶腰,然後走進去房中。

一打開門,我就比五雙眼睛注視著。

「咦,你返嚟啦?」不知為何出現在男生房間的Suki說。

「點解你係度既?」我疑惑地問。

「冇,啱啱起身見啊童唔係間房到咪走過嚟睇吓佢係咪過咗嚟同你瞓囉,咁見你都唔係到就估到你兩個出咗去啦,原本諗住返過去㗎啦,點知你就咁啱係呢個時候返咗嚟。」Suki解釋。

「哦,咁你返過去啦,我諗住瞓多陣先。」我說。

「吓?你仲瞓?我地諗住出去㗎啦喎。」魚蛋說。

「咁早?你班死仔平時都唔係咁早起身㗎喎,唔好講笑啦,好攰呀我,比我瞓多陣先啦。」

「咩講笑啊?難得嚟到長州玩,我地諗住早啲出去食早餐跟住去張保仔洞喎。」啊正說。

「吓?真心咩,咁早?」這個消息對於一心打算睡多一會的我可謂是晴天霹靂。

「嚟啦,今晚你返到屋企咪瞓飽佢囉,宜家去咗玩先啦。」肥強說。

「咁呀...唉是但啦行啦。」我重拾起背包說。

「咁我落去叫埋啊童啦,大門等啦。」Suki說。

「好吖。」啊正回應她。

他們便開始執拾待會要用的物品,

然後我們便下了去大門,

而啊童跟Suki則一早已經在大門等候著我們。

我們先是去了一間很普通的茶記吃過早餐,

然後便出發前往張保仔洞。

「好彩宜家係冬天咋,如果係夏天實熱死。」我說。

「痴L線仲有幾耐先到啊,好攰呀!!!」Suki抱怨。

「就快啦,上埋山就係啦。」我說。

「又要上山!?」Suki大吃一驚。

「唉呀,唔好咁啦,最多我同你一齊行啦。」啊童一把甩開我的手,轉為挽著Suki。

又走了一段時間後,我們終於到了張保仔洞。

Suki一看到那漆黑而又狹窄的洞穴就立即拒絕進去,

而有夜視症的啊童則猶豫不決,

反之我們男生全都躍躍欲試,想進去探險。

「咁你入唔入去呀啊童?」我問。

「唔好入啦,入面又黑又窄,仲一定好污濁添,無謂辛苦自己啦,係度陪我算啦。」Suki極力游說著啊童留下。

「嚟啦啊童,最多我行你前面,就算有事都係我有事先,唔驚喎,同埋我部電話有電筒㗎嘛。」我說。

「咁啊...好啦,你記得唔好行咁快喎。」啊童說。

「好啊。」我回應。

「喂啊童你諗清楚啲...」

「收嗲啦,自己唔入去就企係出面等啦。」Marcus一句就收了Suki皮。

「你條仆...」

「算啦Suki,我地一陣返嚟搵你啦。」啊童成功制止了一場罵戰的發生。

Lm
我帶頭進去,啊童跟在我身後,

其餘人就在啊童後方,總之我們就是要包圍著啊童,

不讓她有走失以及受傷的可能性,

更重要的是,能給予她安全感。

我小心翼翼地踏著石頭一步一步走下去,

然後回頭扶著啊童下來, 待啊童都下來了後,

我便開始邁步向前,走進漆黑一遍的張保仔洞,

地上滿是碎石,稍一不慎可能便會滑倒,

此時我開啟電話上的電筒功能,

光芒從電話中射出,勉強夠我在這片不見五指的環境中看到四周。

「魚蛋落到嚟未?我開始行啦。」我轉頭問。

「落到啦佢,我宜家都準備落啦。」啊正說。

「Ok,咁我地開始行啦啊童。」我對啊童說。

「唔!」只見啊童用力地點了一下頭,手則緊緊抓著我的背囊。

「捉實我,小心地下既碎石,同埋如果我行得太快既話記得同我講。」

「得啦,你行啦。」

聽罷,我便真正開始朝著洞穴內部進發,

洞穴內隨了光線問題之外,

還有另一個問題需要刻服,那就是空間問題。

洞內的道路,越走越窄,

就如桃花源記中那漁人所走進的洞穴一般,

極為陝窄,

我跟啊童均要側著身子才能通過,

不禁令人懷疑自己是否真的能成功到達出口,

看見那平坦寬廣的桃花園。

「喂肥強,你可以返去先啦,前面好L窄你過唔到㗎啦。」我善意提醒肥強。

「收皮啦屌你。」卻換來肥強冷冷的一句。

過了那段極逼的路段後,洞穴又漸漸變回廣闊,

再前行多幾步就已經看到出口傳來那微弱的光。

秉持著不怕死這個生活態度的我,自然不會讓後面的幾人無驚無險地離開這個洞穴,

所以我決定要好好作死一番。

我先是不動聲色地突然關了電筒,

然後裝作不知情的告訴啊童電筒不知何故自己關了,

「吓...唔會掛,日光日白,應該係冇電啫。」單從聲音也能聽出啊童的害怕,但她仍故作鎮定地為這起事件找解釋。

「可能係啦,不過唔緊要啦,就快到出口㗎啦。」說罷我便放慢腳步向前行。

又向前走了幾米後,我突然停下,

「做咩呀?行啦。」現在啊童只想盡快離開這地。

「個度...你見唔見到個度...」我用震抖著的聲音對啊童說。

這麼一說,啊童心裏變得更為害怕,

「你...你睇到啲乜野啊。」啊童的雙手緊緊拉著我的手臂。

「嚟緊...啦, 嘩!!!!」我突然轉身大叫,嚇得啊童整個彈起。

「呀呀呀!!!!!」看不到發生了甚麼事的啊童雙手掩臉,放聲尖叫著,比我嚇得花容失色。

此時我再也忍不住,開始大笑起來,

過了一會,啊童才意識到她被我捉弄了。

「喂呀!你可唔可以唔好咁幼稚啊!」她雙手不停大力拍打著我的手臂。

笑得快要斷氣的我當然沒有理會她的責罵。

「男朋友喎...成日蝦我!我憎死你啊!!!」

雖然看不到她現在臉上的表情,但我相信她正鼓起泡腮,

單靠想像就已經覺得好笑。

「係啦係啦,出口係前面啦,我地宜家出去啦。」我說。

樓主寫到周樂童好正好pure好得意
師兄 下次唔好quote 文啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞