是咁的,我同女神做咗鄰居

1001 回覆
204 Like 24 Dislike
樓主,你想人follow IG,最好留埋網址連結,現在的人超級懶。
快啲fol唔該
仆街原來擺錯Link
自膠
呢條先啱
https://www.instagram.com/maanyin05/
Lm
為了不再比她打,所以我主動牽起她的手來,

才繼續向前走。 不出數十秒,我們便已經到達了洞穴的另一邊,

亦即出口。

我捉著鋼梯向上排,

上到去後,我便打算轉身拉啊童一把,

怎料她已經自行握著鋼梯爬上來了,

差點忘記了她也是一個運動員, 可不是甚麼弱小女子。

「返得去啦。」剛出來的啊正說。

「肥強呢?」我問。

「佢L過到中間個段路咩,返咗去啦。」魚蛋說。

「哦,咁好啦,我地過去搵返Suki啦。」我說。

於是我們便沿著山路走回去,幸好這裏都算是香港的景點,

所以指示尚算清晰, 我們按著路牌走便順利回到去了。

「咦,肥強,你點解係度既?」我裝傻說。

「食屎啦你,個窿咁窄,點L樣過啫。」

「唉,一早就同咗你講㗎啦,又唔聽我講。」我搖了搖頭說。

「你明知自己肥就好似我咁,咪L落去啦。」Suki說。

「此言差矣,下面不知幾好玩。」我說。

「你咪聽佢講啊,佢就緊係好玩啦,係度嚇我。」啊童扁著嘴說。

「嘩!乜你咁過份㗎,走去嚇自己條女,今鋪真係唔抵幫,啊童我地唔好理佢,我地走!」Suki拖起原本應該屬於我,啊童的纖纖玉手,然後轉身下山。

「喂!還返個女朋友比我啊!」我朝她們大叫,卻慘遭無視。

「邊個叫你蝦佢呀?」Suki向我做個鬼臉。

「我蝦佢關你咩事啫。」我不服氣。

「哼,佢係我既好姊妹,理得你係佢邊個,總之我唔會比佢比人蝦!我話你知啊...如果你之後走去偷食被我知道咗既話,我切咗你條L啊。」Suki恐嚇我。

「嘩條女痴L咗線,我怕怕走先,你地慢慢。」我一想起空洞洞的下體就感到害怕。

「你咁講啫係你會偷食啦!你唔係諗住自己會偷食既話你駛乜驚啫。啊童!快啲分手啦,佢渣男嚟㗎原來。」Suki說。

「喂唔...」我百口莫辯。

「得啦你唔駛講啦,啊童唔好再成日痴住佢啦。」Suki繼續說。

「算啦唔好玩佢啦Suki,我地走啦。」啊童挽著Suki的手臂離去。

我無奈之下,只好和兄弟一起走,跟在她們後面。

我們一路走到了碼頭附近,朝著旅館走。

沿路我們途經一幅滿掛著鎖的牆,細看之下鎖上原來全是一對又一對戀人所寫上的情話。

此時前面的兩位女生停了下來,

短暫交談了一下後,啊童便轉身看著我。

想也不用想,她自然是想掛一個上去。

「啊言呀~不如我地都買把鎖,寫啲野跟住掛上去吖。」

果不其然...

「好啊!」作為一個愛錫女朋友的人,當然不會拒絕她的要求,

於是我便跟她走進了售賣許願鎖的店舖中。

「你想要咩色啊?」我問。

「粉紅色?」

「好啊,你諗定寫乜野上去啦,我去俾錢先。」

「唔!」啊童愉快地點了一下頭。

待我符完錢後,我們便拿著筆,看著那把鎖發呆。

「點呀?你諗到寫咩上去未啊?」我問。

「未呀。」啊童苦惱地搖了搖頭。

「唓,仲以為你有咩想寫上去,原來未諗到既。」我說。

「一係...我地乜野都唔好寫上去吖。」啊童提議。

「吓?俾咁多錢買把鎖,但係乜都唔寫上去?」我不解地問。

「係呀,因為我地對彼此既愛係唔可以用言語去形容㗎嘛,係未?」啊童笑了一笑。

「你幾時學咗我講埋晒呢啲肉麻野㗎?」我笑著問。

「咩學呀?我真心㗎。」啊童一臉認真地說,當然,這句也是在模仿著我。

「係啦係啦,咁我地剩係寫個日期上去,做個紀念好冇?」

「好啊。」

「我寫個日子同月份,你寫個年份上去啦。」啊童聽罷點一點頭。

於是便由我寫了日子跟月份,

而她則在接過筆後,在鎖上寫上年份。

「好!搞掂!掛去邊啊?」我問。

「個度。」啊童伸手一指,指著右上角。

「點解要掛個到?」

「因為個度最少人搞,我唔想比其他人掂到我地把鎖!」啊童像個小孩子般,不準他人碰到自己的玩具。

「好啊,你鍾意啦。」我順她意把鎖掛在那裏。

跪求大家Follow我既IG: MaanYin05
終於追哂,感覺樓主本來打算sad end而家慢慢改緊,不過真係好有真人真事feel,加油。不過作為大學生,雖然呢幾年仲有得玩,不過真係同中學無得比,係回不去的歲月,好好珍惜,唔好以後後悔,真係遇到阿童記住去馬利申:有fol ig
多謝你既支持
以下內容小心劇透
我們之後便租了幾輛單車,沿著海邊一路踩,

而令我出奇的是, Suki竟然懂得如何踏單車,

這對於一個不太喜歡運動的港女來說, 何謂是一個奇蹟。

而啊童就當然懂得如何踏,

不用我操心,男生們就更不用說,

好像不要命般,速度快得令人擔心。

「嚟,我地嚟比賽,睇吓邊個最先去到個盡頭。」魚蛋說。

理所當然地,我們男生全都參加這個比賽...

「好啊,驚你啊?」Suki竟然會參加這個比賽!?

作為一個男生,我有捍衛男性尊嚴的義務,

不容Suki勝出是我的目標, 正當我磨拳擦掌,

已經準備好要大展身手時...

「喂不如你唔好參加啦,好似好危險咁喎。」啊童欲阻止我參加。

「吓,有幾危險啊?Suki都參加啦。」

「我唔想你受傷呀...」啊童扁著嘴,用她那水汪汪的雙眼看著我。

她的這個樣子,實在是我見猶憐,

不忍心拒絕她的請求,心頓時軟了下來。

「唉好啦好啦,咁我陪你啦。」我作出妥協。

「喂,我唔玩啦,你地比啦。」我對他們說。

「吓點解啊?咁好玩既野你都唔玩?」Suki愣然地問,想必她沒有想過我會不參加。

「屌,你個好姊妹唔俾我玩啊。」

「佢話唔俾你就唔玩啦?唉,你真係廢到爆,咁驚女朋友。」Suki說。

「你估我想㗎咩,一陣被佢打就唔好啦。」我先捉著啊童的雙手,之後才說出這番話,以免她聽到後有所不滿,我可不想再受皮肉之苦。

但正所謂道高一尺,魔高一丈,

我話畢時已經感受到啊童眼神上的轉變,

奈何我實在是太年輕,沒有防範到她會用腳踢我。

「你!講!乜!野!啊!」她一腳大力踢過來。

被她這樣一踢,失了平衡的我從車上跌了下來。

「咔嚓」Suki不知何時拿出電話,拍下了這一幕。

「喂!又影!?」

「比賽宜家開始!走Luuuu~」Suki秒速逃離現場。

其餘人則緊跟在她後面。

「起身啦廢柴。」啊童走過來扶起我。

之後我們便慢慢踩過去終點處會合他們。

我們一路踩,直到中午要吃午餐才停下來。

求其進了間餐廳吃完飯後,我們便回到旅館執拾物品準備退房。

「唉,兩日一夜咁就玩完,後日又要返學啦屌。」Suki說。

「有得玩兩日你仲想點啫,唉講真我都幾期待返學。」我說。

「你會期待返學!?」啊正問。

「有得見到女朋友,佢又坐我隔離,想傾計就傾計,不知幾開心。」我滿懷期望地說。

「你地仲得閒傾計既?快啲啦,趕唔切班船啦!」啊童說。

在啊童的催促下,我們加快手腳,幾分鐘內便執拾好所以物品。

「跑啊!趕唔切啦!」啊童對著正氣喘如牛的Suki說。

我看一看手錶,一分鐘,只剩一分鐘。

我們全速向前跑,離遠看到那艘船已經泊好在碼頭,

乘客逐一上船,於是我們唯有加快腳步。

「屌。」我坐在碼頭旁邊的長椅,

看著正駛離的船,脫口而出說了一隻完美表達出的內心心情的字。

「咁都無辦法㗎啦,等多半個鐘囉唯有。」啊童說。

我們那天就這樣呆坐在長椅,等了半小時,才成功上船。

推啊
係我問題定點 Suki做咩唱k之後仲話同個男仔出去既 定我睇錯
唔係你問題,樓主講過之後會再講
「鈴鈴鈴」鬧鐘響起,把正熟睡的我吵醒。

今天是星期一,是全香港學生及打工仔的惡夢,

但對我來說,卻是我期待已久的一天。

因為...我終於可以牽著啊童的手上學,牽著啊童的手上課,

甚至偷偷地在學校...嘻嘻...

仆你個街你估我唔知你班友諗咩呀?

諗太多啦你地,我只係想係學校到錫下佢咋,

絕對...係絕對冇諗過你地期待緊既野。

在啊童家門外等待她時,

我腦裏思考著待會見到周叔叔應該如何做,

應不應該告訴他我已經成為了你女兒的男朋友?

抑或應該裝作無事?

「咔嚓」大門緩緩打開,把我的思緒切斷了。

「早晨。」我立即對我未來外父打招呼。

「早晨啊啊言,考試成績點呀?」他問。

「哦,有啊童日日幫我補習,所以成績好咗呀。」

「有冇收返錢啊?」他轉身問啊童。

「吓...冇喎。」啊童呆了一呆,想必是沒料到周叔叔會問這個問題。

「我宜家比返錢吖。」我立即把錢包拿出來。

「嘿,講下笑咋嘛,駛唔駛咁驚啊?我個樣有咁惡咩?」他掛上笑容。

「喂呀,乜你地啲男人一個二個成日都做埋晒呢無聊野㗎,好煩啊。」啊童說。

「男人係咁㗎啦。」我跟周叔叔相視一笑。

「行啦,再唔行就遲到㗎啦。」啊童決定不再糾纏於這個話題上。

跟周叔叔分別後,我便牽起啊童的手,

跟她走回學校。

「你打唔打算比你老豆知我地拍緊拖㗎?」我問。

「呢啲野...順其自然啦。你呢?你打唔打算比Auntie知我地拍緊拖?」啊童反過來問我。

「我啊?未諗啊,同你一樣啦可能,順其自然,到佢發現既時候先再算。」我說。

「喂,放手啦,差唔多到學校,一陣被老師同啲同學見到就唔好啦。」啊童說。

「哦...」縱然心中萬般不想放開啊童,但理智告訴我她說的話是對的,所以我唯有百般不捨地鬆手。

「嚟啦唔好咁啦,成世流流長,有排你拖啦。」

可能是我臉上的表情已經把我心底的說話一字不漏地寫了出來,

又或者是啊童實在太了解我,所以啊童在我放開手後立即安慰我。

「你跟我嚟吖。」已站在校門外的我靈機一動。

我帶著啊童走到學校的後樓梯,

因為那裏基本上是沒有人會行的,

所以在那裏,我就能光明正大地拖著啊童的手上去課室,

不用怕比人看到。

走到一半時,

啊童已經猜到我內心的想法,

「咁都比你諗到,都係拖少一陣啫。」啊童搖了搖頭說。

「喂大佬,幾好拖啊你隻手,又軟又滑,我恨咗拖你隻手恨咗半年啦,宜家終於拖到唔係唔拖多啲下嘛。」我說。

「你真係冇變過,又始至終都仲係咁鍾意抽我水。」

「咩抽抽聲咁難聽啫,掂下女朋友都唔得咩?如果我有一日唔掂你你就驚啦。」已經到達後樓梯的我一把握住啊童的手對她說。

「行啦咸濕佬。」啊童沒好氣地說。

平安夜但係會熱得濟着熱褲
Do not quote please
講真
今年平安夜凍咩???
之前同個女仔frd聖誕節個段時間出街
佢都係熱褲t shirt
言言我唔得啦
塵塵你可唔可以唔好咁肉麻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞