是咁的,我同女神做咗鄰居

1001 回覆
204 Like 24 Dislike
「認真答我。」啊童一面正經地說。

「吓,咁認真既你突然間,我都話咯,無論點我都會繼續愛你,就算我見唔到你,你唔再係我身邊,發生咩事都好,我都會繼續愛你。」我亦正色道。

「你覺得咩係愛呀咁?」 嘩啊童啲問題越嚟越難答既...

「我對你既感覺。」好彩我轉數快啫...嘻。

啊童聽到後甜甜一笑,甜得快要融化我心窩。

「成日都口花花。」

「痴線,咩口花花,真心換絕情!」

「你可唔可以應承我呢一生一世都剩係愛我一個。」

「唔得...我仲要愛埋我地第時個BB。」

「除咗個BB之外呢咁,嗱我冇話應承你會同你生㗎,我係話如果咋。除咗個BB之外你係唔係剩係愛我一個。」

「係呀係呀,咁驚做咩啫,係咪發燒會搞到個人冇安全感㗎。你放心喎,我女朋友咁~正,唔愛你愛邊個喎。」我篤一篤她的臉頰。

「勾手指尾吖。」啊童把她的尾指伸出。

「駛唔駛呀...」話雖如此,但我仍然配合地把尾指伸出勾著她的尾指。

「嗱,勾過手指尾㗎我地,你唔準唔愛我呀。」啊童說。

「得啦得啦,都話唔會咯,以後都剩係愛你一個,都唔明你今日搞乜,其實你係咪燒壞咗個腦,講埋晒啲奇奇怪怪既野,好心你啦,可唔可以比啲信心我呀,我似係啲咁既人咩?我不知幾專一,至少都中出咗先至飛你啦。」

「你講乜野呀!又講衰野...」啊童不滿地說。

「唔講唔講,總之我都係想帶出無論點都唔會離開你,OK啦?放心啦?」

「唔...」啊童滿意地點一點頭,

「唔好再亂諗嘢啦你,無論點我都會喺你身邊陪住係同愛你。講夠嘢啦你,快啲瞓覺啦。」害怕比她繼續追問下去的我說。

「講故仔比我聽!」

「傻㗎你,咁大個人都仲要聽故仔先瞓得著。」

「你歧視呀?邊個話大個就唔可以有臨瞓前聽故仔既習慣㗎?」

「得得得,怕咗你,乜你發燒都咁串咁惡㗎!想聽咩題材既故事呀你?」我問。

「是但啦,你決定。」

「嗱你話㗎。喺好耐好耐以前,有個人眼前有條魚同熊掌,但係佢剩係可以揀一樣,於是佢就講『魚係我想要既野,熊掌都係我想要既野。如果兩樣野我唔可以要哂既話,咁我唯有...』」

「咩故事嚟㗎,好悶呀,有冇啲得意啲既故事呀?」啊童不滿地說。

「嘻,就係悶先好,包你瞓著。反正你而家聽定先都冇壞既,下年你都要學㗎啦。」我說。

「下年點會要學呢啲嘢呀?」啊童不解地問。

「咩呀,十二篇範文喎,考DSE一定要學㗎喎。」我說。

「唔想聽呀,你講過另一啲得意啲既故仔,唔好再講咩範文啦。」

跪求大家Follow我既IG: MaanYin05
「唉好啦好啦,又係你話咩故仔都得㗎嘛,咁我咪講範文囉。而家轉講第二啲故仔啦。」我說。

「唔準講悶嘅故仔㗎,如果你再講悶嘅故仔我好返一定打死你。」

「得啦得啦,包唔悶啦。」我說。

「吖,我諗到可以講咩故仔啦。話說喺好耐好耐之前,有個好L靚仔又有型嘅男仔喺佢間房度同佢個Frd打個機喎。突然之間,佢屋企嘅門鐘響起咗,佢於是就一邊走出去一邊講粗口啦,因為阻住佢打機吖嘛,但係當佢一打開門,佢既怒火比嚇到全消,因為佢見到一個兇神惡殺既女仔企咗係出面,佢有一刻諗過係咪黑社會嚟尋仇,好彩佢之後先發現個女仔原來係無惡意,仲要明明已經中三都仲成個小朋友細路女咁樣,成日都要人氹,又為食,日日都話要食甜品,一日到黑就係食同瞓,成隻豬...」

「我邊有呀!」啊童嘟嚷著。

「都冇話係你,我有講過個個女仔係你咩?無吖嘛,好有趣㗎呢個故仔,乖乖地聽埋落去啦。」 想不到理由去反駁的啊童只好乖乖合上嘴巴,繼續聽我加油添醋地說我和她之間的故事。

說了差不多一個多小時後,我終於把故事說完。

「嗱,講完個故仔啦我,快啲瞓覺啦你。」我說。

「唔濟呀,你跟本就借啲意,兜個圈嚟話我嘅。」

「痴線,我點會話你啫,你係我最愛嘅女朋友嚟㗎嘛,仲要係女神,點會有缺點喎。」

「食屎啦你,咁都唔係話我,一係...你唱首歌比我聽我就比你走。」啊童說。

「小姐,而家我好樂意陪你呀,問題係你要休息吖嘛,咩比我走啫,係你要瞓覺呀。」我說。

「是但啦,總之你正正經經唱首歌比我聽啦。」啊童說。

「嗱我唱㗎啦,你聽完真係要瞓,知唔知?」我問。

「得啦得啦,快啲唱啦。」

「咳。」我清一清喉嚨。

「1914年,世界天變,第一次世界大戰...」

「喂呀,又乜野嚟㗎,好難聽呀。」我還未唱完第三句便比啊童打斷了。

「搞錯呀,又冇聽過呀你?歷史A歌喎,之前歷史考試有六成都係靠佢咋。」我說。

「唔要聽呢啲呀我...有冇啲真係好好好正常,認認真真既歌呀?」

「唉又要轉歌..好啦好啦,見係你。月光光~照地堂...」

這次啊童終於沒有再打斷我了,雖然她的表情告訴我她並不太想聽這首歌,

但應該是不願再跟我爭辯,所以才沒再出聲。

我於是便順利唱完整首歌。

「嗱真係要瞓啦,我聽日再搵你啦。」說罷我便為她整理好被子。

「唔...Bye bye啦。」啊童扁著嘴說。

「唉,攬住佢瞓啦你,當係攬住我啦下,有咩野就打俾我啦,我隨時都可以過嚟。」我把她放在床尾,之前在年宵市場買的豬公仔遞給她讓她抱著。

啊童接過那隻公仔,果真照我說話抱著它。

「休息下啦,希望你快啲好。」我摸一摸她的頭說。

「嗯...」

說罷我便離開啊童的房間,準備回到自己家。

「走啦?」婆婆問。

「係呀,啊童瞓緊覺我費事阻住佢休息吖嘛。」

「哦,唔該哂你照顧啊童喎。」

「應該嘅應該嘅,咁我走先啦婆婆。」我說。

「好吖,Bye Bye啦。」

「Bye bye。」我打開大門,回去隔壁家中。

你問我返到過去有咩做?

「啊正!打唔打機呀?我擺脫咗啊童嘅控制啦,終於有一日我可以打機啦!!!」我在Discord問啊正。

「嘩咁大件事冇人講嘅?你地分咗手呀?」同在Discord的Marcus問。

「屌你,佢病咗而家瞓緊覺呀on9,唔得閒再迫我溫書,快啦,係咪打㗎?」

「打打打,緊係打啦,好耐冇同你打過機啦,成日都重色輕友,唔理我地。」啊正說。

「你估我想㗎咩,佢一嚟到我屋企就霸住我個位,然後再收走我部電話。點打機啫?一陣講多兩句佢又嬲我就唔好啦。」我說。

「你覺得佢咁煩咁你不如分手啦,分咗手佢唔理你你咪可以日日同我地打機囉。」

「咁又唔得喎,我係鍾意比佢管呀~你吹咩?」

「你真係麻L煩,快啲打返鋪先啦。」啊正說。

嗚呀...好耐冇試過晏晝打機啦,好開心呀!!!

吃過晚飯後,我便循例打給啊童關心一下她的狀況。

「喂?」

「點呀你?」我問。

「都係咁啦...食咗藥好攰呀,啱啱食完飯,而家喺梳發坐一陣就返房瞓覺啦。」單憑聲音就已經能感受到啊童有多疲累。

「咁呀好啦,唔阻你休息啦我,你坐一陣消化完就返去瞓啦。」我對啊童說。

「打機就打機啦你,扮哂嘢話咩唔阻我休息。」

「你點可以咁睇我㗎,我似係啲只顧打機唔理女朋友嘅人咩?」

「似呀,你根本就係。」

「吖你真係,發燒都仲咁串,我絕對唔係想去打機所以先打算收你線,我係真心想你休息㗎。」

無錯我係講緊大話,我真係好想去打機。

「你呃我唔到㗎,你根本就係寧願打機都唔理我!」

「痴線唔好亂諗嘢啦你,我真係唔係打緊機。」

「你而家緊係唔係打緊機啦,你收咗我線之後先打吖嘛。」

「我保證我收咗線之後都唔打機,咁得未?」

反正佢都唔會知我係咪打緊機,正所謂承諾係用嚟打破㗎嘛。

「Big Brother is watching you。」

「big乜7brother吖,得啦,我一陣諗住睇書,唔好再講落去啦,阻住你休息就唔好啦。」

「你小心啲呀我話你知,拜拜。」啊童Cut了線。

嘿嘿,講真啊童又點會知我係咪打緊機吖,佢一Cut線我緊係即刻去搵啊正問佢仲打唔打啦。

「喂,我又打得機啦~打唔打呀,好難得有一日可以打咁耐機。」

「打,緊係打啦。」

啊正一口答應。

我都唔明啊童點解會覺得自己可以知道我有冇打機,明明佢就冇可能知。

「開排位打啦,打返鋪雙排先。」啊正說。

「嚟吖,等你帶我上分呀。」我磨拳擦掌興奮地說。

遊戲不久後便開始了,我很快便找回手感,贏了第一局,

但第二局剛開始不久,我的電話便響起了。

我一看來電顯示...

你地無L估錯,打嚟既正正就係啊童。

「啊童打嚟,我聽一聽先,好快返嚟。」我對啊正說。

我之後立即將喇叭音量調到最細,(無錯雖然我打緊隻要聽聲既遊戲,但係我係懶得用耳機。)

然後再接過電話。

「喂?」我裝作沒事地接過電話。

「你唔會係打緊機㗎可~」啊童問。

「緊係唔係啦,我應承過你唔打㗎嘛,我而家喺度睇緊書呀,準備沖涼啦我,唔講住。」我隨便找個藉口打發啊童。

「不如唔好沖住陪我傾陣計先啦。」啊童像是猜得透我心思似的,死不讓我離去。

雖然去到之後諗返起我先知自己嗰時係幾咁on9,咁嘅理由都講得出,係人都知自己其實係打緊機啦。

「我都想呀,但係我再唔沖啊媽又鬧我㗎啦,我沖一沖涼好快啫,沖完即刻打俾你。」我說。

「咁好啦...你去沖啦。」啊童的態度突然一百八十度轉變,竟然容許我離去。

「嘻,幾時都話我女朋友最好人。」我說。

但啊童已經Cut了線。

見啊童主動Cut線,我也沒想太多,立即繼續打機。

「喂正哥返嚟啦我,繼續繼續,我地應該仲未輸㗎嘛?」

「未...就快啫,你而家跑過嚟都仲挽救得到今局嘅。」

「得得得,而家即刻嚟。」

過了一會,打到第四局時,我的電話突然響了一下。

我趁著空檔看了一下電話,看到那刻,我腦裏頓時出現了一隻很可愛的動物。

金翅仆街鳥。

童:打你嘅機啦,唔洗理我㗎啦。

我:我真係真係唔係打緊機,點解你唔信我啫?

童:又話好急住沖涼嘅?頭先咁急收線點解而家你覆到我㗎呢請問。

又被她擺了一道,我竟然忘記了這個問題,一見到她的訊息便不加思索地回覆了她。

我:我其實入去沖一沖身,所以好快出嚟,一出嚟就見到你嘅MSG啦,所以先覆到你咋。

童:咁請問你又點解釋呢一幅相?

她把一張相傳了過來。

我看到那張相後腦裏又又想起第二隻可愛的動物,玩撚猿。

四更齊晒
更新了,推。
推推推
推推推
push
推推推
有得陪女友,仲走去打機
如果佢病得咁辛苦,又唔想我走,我請假都會陪佢
實不相暪,嗰張相就係我偷食嘅證明,只不過小三係Rainbow six咁解(即係我打緊嘅遊戲)。

圖入面係啊童同啊正嘅對話。

童:啊言係咪同你打緊機呀?

正:哦係呀,佢同我打緊吖嘛,你有事搵佢?

童:無嘢啦,唔該你

仆街仔出賣我!?

「仆你個街,做咩出賣我呀你?」我怒問啊正。

「咩出賣你呀?打緊機點出賣你呀大佬?」啊正不解地問。

「仲話冇?做咩同啊童講我地打緊機呀...我俾你累死啦!」

「挑,你又冇話唔講得,點知啫,佢問我我咪講囉。」

「唉,而家佢實嬲死我呀。」

「做咩呀,打下機點會嬲死你啊?」

「打下機原本就唔會嘅,只係第一我呃話自己喺度睇緊書,第二佢會覺得我顧住打機唔理佢。唔講住啦,我過去跪玻璃先啦。」

「喂...喂,咁仲打唔打㗎你?」啊正急忙問。

「緊係唔打啦,而家仲打我比人殺死都似呀。」我說。

「食屎啦你,我哋打緊排位㗎,你走我哋會跌排㗎!」

「跌就跌啦大佬,再唔走手都分得啊。」我關掉Discord,穿著睡衣打開大門。

「你去邊啊啊仔?你著住睡衣喎,你換衫先啦。」老媽愕然地看著我。

「唔得閒呀,Bye Bye。」我以最快的速度走到去隔壁再按下門鐘。

幾秒後,周叔叔便打開了大門。

他上下打量著我,想必是在思考為何女兒的男朋友會穿著睡衣在這時間按下他家的門鐘。

「Errr,我搵啊童。」

「啊童瞓緊覺喎,你不如聽日先搵佢?」周叔叔說。

「唔好意思,我真係有好好好重要嘅嘢要搵佢,同埋佢一分鐘前都仲Whatsapp緊我,應該仲未瞓著嘅。」

「咁呀...好啦。」幸好周叔叔肯讓我進去找啊童。

我立即衝進啊童的房間,看見正趴在床上的啊童,她驚訝地看著站在門口的我。

我關上房門後,不加思索便在她床邊跪了下來。

男兒膝下有黃金?Sor9ry未L聽過,喺女朋友面前黃金不值一提。

「做咩呀你,你唔係打機打得好開心㗎咩?」她斜眼看著我,面無表情地說。

「啊童...對唔住呀...我只係...」

「只係唔小心開咗電腦再唔小心開埋個遊戲,你係咪想咁講?」

「唔係唔係,今次真係我錯,我下次唔會呃你㗎啦,你原諒我啦好冇?」

她看著我不發一語,而我則越來越擔心,上次她生氣的畫面如今還歷歷在在目。

「嚟啦嚟啦,原諒我啦,我講完個大話之後自己都好後悔㗎。」

「最多我以後都唔打機...errr唔再沖涼,對唔住呀啊童,令你病咗都要勞氣。」

有文了

我相信今日全部香港人都冇心情
勿忘初心
LM
多謝支持
好好睇
樓主加油 睇到啲中學回憶返晒黎 好青澀
中學真係人生最開心既日子 成班frd嘻嘻哈哈 同大學or做野同事完全唔同

樓主要好好享受

今日同班Frd去圖書館開電腦睇NBA好開心
「傻佬,邊有可能以後唔沖涼呀,唔沖涼成個人咪臭哂囉。」啊童忍不住笑了出聲。

「一定係我太太太後悔,所以一時之間講錯嘢啦,好對唔住呀啊童。」我以哭腔跟啊童說。

「打緊機嘅時候又唔見你後悔?又唔見你突然自我感動,唔打機打俾我?」

「我...我好耐冇打過啦...所以頭先先忍唔住打咗陣,咁我見你好似唔想我打咁,咁於是我咪呃你囉...我剩係諗住打一鋪...一鋪㗎咋,我諗住打完嗰鋪就打俾你㗎啦。」

「到你得閒打俾我嘅時候我都瞓L咗囉,要你嚟做咩啫。」

「所以我而家咪即刻過嚟搵你囉,其實我真係好仆街嘅,個女朋友病緊自己就走咗去打機,仲要唔理個女朋友,我應承你,真係冇下次,我真係唔會再犯呢個錯,你俾個機會我吖。」

「哼,如果再有下次咁點呀?」

一聽到啊童這樣說,我心中立即大喜。

「我自閹再自斷雙手!」我興奮地說。

所以幾時都話啊童真係唔同啲,你睇下佢幾易氹?

「又話要生仔?你閹咗點生仔呀?」啊童問。

「邊個話我閹自己呀?我意思係用自己隻手閹同我打機條友咋,你咁問...係咪好期待同我...」

「唔係呀!!!係你話想生咋!」啊童臉上露出笑容。

「我唔再犯呢個錯咪唔會要自閹囉,我應承以後都將你放喺第一位,打機呀其他嘢擺第二位,你有咩事我剩係理你先。」我攬著她說。

「好攰呀我,咪阻住我瞓覺啦你,死返過去打機啦。」啊童笑著把我推開。

「嗱你話㗎,我真係過去打機㗎啦,你唔洗我陪你吖嘛?」我再三確認,免得剛定下的承諾,不夠五分鐘便要實行。

「得啦,今次我批准你打機。」

「嘻,我女朋友真係開明。」

「咁我走㗎啦。」我說。

「走啦走啦。」啊童揮了揮手說。

我於是便為啊童關上房門,再跟周叔叔道別後便回到家中。

「喂兄弟,I am Back!」我重新打開Discord,對啊正說。

「咁快嘅?你氹返佢啦?」

「洗乜講,我仲同佢傾掂數,所以而家我係攞正牌打機嘅!我地又可以開多鋪新㗎啦。」我對他說。

「開乜鬼吖,你都比人Ban咗啦,過多半個鐘先返嚟再打就差唔多。」啊正說。

「咦...係喎...」我打開R6,看見遊戲禁止我在這半個小時內再遊玩的告示。

「咁...半個鐘之後我再搵你啦。」我關掉Discord。

那晚,啊童的確沒有再找我,最後上線時間也停留了在她傳圖片給我的時候,

應該是真的睡著了,所以我也放心打機。

直到上床前,我便跟她說了句晚安,之後倒頭便睡。

終於live到
多謝支持
更新了,推。
終於追到live好好睇啊
多謝讚賞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞