是咁的,我同女神做咗鄰居

1001 回覆
204 Like 24 Dislike
到咗第二日,亦即係星期六,我起身之後就Send個Whatsapp關心下佢,

費時佢一陣間又話咩我唔關心佢啊,唔擺佢係第一位啊,唔理佢啊,剩係顧住打機呀。

咁就唔好啦。

我:點呀你,今日有冇好啲?

我看一看時間,現在還只是九點,亦難怪啊童不能秒回我。

(題外話平時我Whatsapp啊童通常啊童唔駛十秒就睇到再輸入中。)

相信啊童現在還在床上發著美夢。

咁早起身做咩?打機囉!

緊係要趁啊童未起身未會搵我之前打下機先啦,

一陣佢醒咗覺得悶要我陪佢吹水我又冇得打機㗎啦,所以而家有得打好打啦。

直到十一時,我才收到啊童的回覆。

童:啱啱起身量咗體溫,退咗燒啦,不過我都仲係有啲攰,可能係因為食咗啲藥啦。

我:咁就好啦,覺得攰就瞓多陣啦。

童:你下晝得唔得閒?我想出去行下。

我:哦,你唔攰就得啦,我就全日都得閒嘅。

童:咁好啦,到時再約你啦,反正你喺隔離,唔洗五分鐘就出到門口㗎啦。

我:Ok啦。

既然啊童下晝約咗我,咁我呢段時間就唔過去打擾佢啦。

咁呢段時間做咩好呢?試又考完啦,學界又打完...咁就一於...

繼續打機!

男人係咁㗎啦,打機對男人嚟講好重要㗎,啲人成日話要搵個會同你一齊打機嘅女朋友,

我做到㗎,啊童會同我打Overcook㗎,不過我唔會好鍾意玩Overcook咁解囉。

有時同兄弟玩個種感覺係唔同啲嘅,嗰種默契,一齊出生入死既經歷,

係女人俾唔到我嘅感覺。

又講得太遠,總之嗰個星期六我好難得可以打機打足成個上晝。

食完飯之後,緊係繼續打啦,反正我都冇其他嘢做㗎啦。

「叮」大約到了四時左右,啊童終於找我了。

童:打完機未?我想出去行下。

我:你又知我打緊機?我隨時行得㗎啦,而家換衫。

童:你除咗打機仲有咩做吖,當我傻㗎咩,我冇搵你你咪一樣喺度打緊機。

我:係啦係啦,比你估中晒啦,總之我會將你放第一位,咁就得啦。

童:擺我喺第一位就唔該你快啲放低部電話,然後去換衫,出門等。

我:小人遵命。

我於是速速更衣,以最快的速度走出大門。

只見一早已在門外等我的啊童繼續她一貫的穿衣風格,一見T shirt加條熱褲,

精神明顯較昨日好。

「精神咗喎。」我牽起她的手說。

「退咗燒個人係精神啲嘅,不過啲藥都仲係搞到我好似周身唔聚財咁囉。」啊童把頭靠在我的膊頭上借力。

跪求大家Follow我既IG: MaanYin05
更新了,推。
用咗半日live咗
live jor
多謝支持
多謝屍嫣BB支持
之後我們便在街上隨意遊蕩,反正我們出街的原意也只是陪啊童走走。

「入去睇下筆吖。」途經一家文具鋪時,啊童拉著我的手走進去。

我當然沒有異議,只要她想逛我就會陪她。

啊童在放筆的架前,不斷試用不同的筆,

在供我們試筆的紙上畫公仔。

「有冇咁好玩呀?你就快畫到人地啲筆冇哂墨啦。」我沒好氣地看著她畫畫。

「邊有喎,人地支筆咁多墨,我都係畫兩筆啫。」啊童扁了扁嘴說。

「畫多兩畫就冇哂㗎啦,仲要畫得咁樣衰。」

「你!話!咩!話!邊忽樣衰,勁靚囉好冇?」

「真係唔好意思喎,完全睇唔明你畫緊咩,有冇興趣同我解釋一下先,呢個係咩嚟?」我指著紙上其中一個由她畫的「畸形」人。

「食屎啦你,咁都睇唔出,咪米奇老鼠囉。」啊童笑著推了我一下。

「原來係抽象派大師,失敬失敬。」我雙手抱拳。

「你嚟試下畫吖,咁多嗲...明明我畫得超靚囉好唔好。」啊童強行把筆塞進我的手中,示意我畫一次米奇老鼠。

「畫咪畫囉驚你呀?」我自信地在紙上揮筆。

不出一分鐘,我就畫完了,而就在我停筆那一刻,我開始後悔剛剛這樣嘲笑啊童,

原因無他,原來真係好L難畫㗎仆街!!!

我以為米奇老鼠就咁勾畫返個外形出嚟就得,點知剩係呢一步我都做唔到,

唉,鬼叫自己畫畫無天份個視藝老師又廢咩。

「嘩真係好~靚呀,原來你都係抽象派嚟㗎?睇嚟你嘅畫風應該資歷深遠過我好多喎,失敬失敬,呢幅簡直係垃...吖唔係,係Masterpeice呀~」啊童火力全開,不斷恥笑著我。

「收皮啦屌你,明明你嗰隻嘢就唔好得去邊。」

「你盲㗎?乜嘢叫『我個隻嘢』呀,係好可愛又得意嘅米.奇.老.鼠.呀。你嗰隻就真係唔知乜嘢嚟啦,痴埋一舊咁,連呢個係頭定身我都睇唔出呀!」

「一係咁,我擺上IG,叫人投票!我啲Follower嘅眼睛係雪亮嘅!到時睇下邊個靚啲囉。」

「好呀,擺咪擺囉,驚你呀?」啊童向我做出一個鬼臉。

「唔得,剩係你擺咪唔公平囉,我都要擺,同埋唔準寫明係邊個畫,咁樣佢地先至會可以公正持~平去作出決定。」

「無所謂,反正最後一定係我多啲人投。」我胸有成竹的說。

「哼,睇下到時係邊~個輸?」

我倆拍下紙上的畫,再各自放上IG Story,待啊童上傳了後,我立即按進去然後投自己一票。

「喂呀,乜你咁奸茅㗎!」啊童大力扭我耳仔。

「咩奸茅呀?我係真心覺得自己畫得好啲,得唔得吖?」

「食屎啦你,等我又去你嗰度投返自己一票先。」

「咦...冇嘅?」

「嘻...唔好意思,我Set咗唔俾你睇到呢個Story,所以你係投唔到票㗎!哈哈哈!」我仰天大笑。

啊童大力一腳踢過來。

「痴線你病都咁大力嘅?」

「你廢咋虧佬。」

「你講咩呀?信唔信我將你就地正法吖嗱?」

係咪樓主親身經歷?記得之前ig 投過票
其實我係寫完呢一章之後幾日先至搞嗰個投票,所以兩者係冇關係
只係咁啱個日有做同樣既野所以先擺上去投票。
Btw個日唔係投我個啲仆街我係度統一講一次頂你個肺
我要文!
「我就唔信你夠膽喺度做!嚟吖,你咪嚟囉,做咩唔過嚟呀?唔敢呀?呵,我實在係太太太了解你啦。」啊童睜大自己的雙眼注視著我。

「哼!我唔係唔夠膽,只係我身為一個奉公守法嘅好公民,我係唔會做出違法嘅事㗎!」

「講咁多嘢咪又係唔夠膽,都話你廢㗎啦。」啊童說。

「我認我廢呀,咁點吖?」

啊童沒好氣地搖了搖頭,然後我們便離開了那間文具店。

我們之後又繼續在街上游盪,只要有興趣的店舖也會進去逛一下。

去到大約六時,我們便沿著海旁走回家。

「如果你話日日都可以咁行你話幾好吖。」啊童說。

「唓,你日日都可以咁行㗎啦,睇你肯唔肯㗎啫。」

「我意思係同你呀!」

「呢點就有啲難度喎,你知啦,我個人就比較懶嘅,日日都要我咁行嘅話咁咪會攰L死我囉。你都係想有我喺度啫,嚟我屋企打下Overcook咪算囉,再唔係同你出去行街買嘢我都OK㗎。」

「趁有得行好陪我行啦,遲啲想行都冇得你行呀。」

「傻嘅,我Google過你個夜盲症,你至少都要去到五六十歲視力先至會完全衰退,即係變盲,仲要個前題係病情惡化得快咋喎,如果你好彩啲嘅話最多都係視力衰退,應該唔會去到全盲咁慘既。你個『遲啲』冇返十年八載應該都唔會發生,所以我地都仲有時間。」

「緊係唔係...啦。」啊童語氣間帶點失落地說。

「緊咩唔係啫,日日咁行呢,我就應該唔得同冇時間嘅,但係每個星期都陪你咁行都仲OK既,不過去到夏天就盡量唔好啦...怕熱呀哈哈。」

「我唔係呢個意思呀。」啊童急道。

「咁請問係咩意思呢?小弟願洗耳恭聽。」

「啫係我...嘖唉...呃...」

「講啦,咁猶豫做乜啫。除非係啲對我唔...哦!你偷食!你背住我去搵第二個。」我笑說。

啊童反了反白眼,然後拉著我的手在一張長椅上坐下。

「搞咩呀你?唔係返屋企咩?」我不解地問。

「你有冇咁蠢呀,難得出到嚟,緊係要睇埋個日落先㗎啦。」啊童說。

「哦,原來有人想睇橙海,隨你啦咁,反正我又冇嘢做嘅,陪你喺度睇下都冇所謂。」

於是我們便坐在長椅上,靜靜看著那片夕陽美景。

隨著太陽朝地球的另一邊移動,海由原本的藍色,慢慢被照耀成金色,最後再回歸根本,變回黑色。

直至到太陽完全落下,天空隨了西邊還有一點點的餘輝外,抬頭就只見一片漆黑。

「走啦。」我站起身準備回家。

「等等先...我...有啲嘢想同你講。」啊童拉住我不讓我離去。

好想有個為我著短褲嘅女朋友
我要求低啲
我剩係想要個女朋友
中學好易溝啦,過16歲夠哂秤。
青春嘅肉體,無化妝嘅美貌,無計算嘅愛情。

利申A0
之前唔係有條女約你去迪士尼咩
去馬
唔夠膽
去啦屌唔好驚
好少事咋!我都係到23歲先出pool
「乜你咁多嘢講㗎,好肚餓呀我,我想返屋企食飯呀。」我說。

「你...坐返低先啦,好快就講完㗎啦。」啊童皺了一皺眉頭。

見她不肯放手,我唯有乖乖坐下。

「唉,你講啦。」此時的我只想盡快讓她說完她想說的話,然後回家。

「我...」啊童合上雙眼,深吸一口氣,然後說

「遲啲會去英國讀書。」她平靜地說出。

從未想過啊童會說出這樣一個壞消息,毫無心理準備的我,在那一刻徹底呆住了。

「你...你...你講笑咋下嘛?唔好嚇我喎。」縱然我心底裏知道啊童不是在說謊,她也沒有理由用這件事來開玩笑,但當時的我,腦裏仍存在著那一點點,一點點的盼望,盼望啊童下一句是笑著對我說玩你咋傻仔。

我換來的...卻是她那微微搖頭的動作。

我臉上的笑容一下子僵住,這消息...不是我不相信,而是我不敢去相信。

明知她說的是事實,而事實就是她即將要到英國讀書,可我就是不相信,

不停向自己洗腦,欺騙自己她只是在開玩笑。

我雙手蓋著自己半張臉,再狠狠地呼出口氣,強迫自己接受現實,

即使我不想接受。

那心情地切換實在是太過快...由喜變悲就只是那短短...短短十秒之事。

更甚是我完全沒有任何心理準備,啊童就連這消息是好是壞也未曾跟我說。

腦中...變得一片空白,已經是運行不到的狀態,我直直地站在啊童面前,久未發一語,發怔看著啊童。

「對唔住呀。」啊童哽咽著說。

聽到啊童這一句,我再也忍不住,早已在眼眶內打轉的淚水,如決堤般傾瀉而出。

我向前張開手,一把抱著啊童,任憑眼淚一滴一滴的落在了她的衣服上。

此刻的我...甚麼也不願去想,只想鎖住時間,不讓時間流逝,不願拉近我要與啊童分別的日子。

但即使我再想把時間暫停,即使我再不想啊童離去,

我也無力阻止這兩件事發生。

啊童自然也忍不住,伏在我肩膊上抽泣著,雙手緊緊地箍著我。

其實我一早就應該要察覺得到,至少昨天她問我那些問題時我就應該要猜到她問問題的原因。

「真係好...對唔住...」啊童哭著說。

「傻妹嚟嘅,你都冇做錯到,不過你下次可唔可以俾個心理準備我先。」我說個笑話嘗試令氣氛輕鬆一點。

「對唔住...其實我應該要早啲同你講...甚至根本唔應該應承同你拍拖...」明顯地,氣氛並沒有變得輕鬆,反而令啊童哭得更大聲。

唉,你問我傷唔傷心,咁一定傷心同無力感好重㗎,我可以點啫,身為一個男朋友,個女朋友喺面前攬住自己喊緊,唔通自己又一齊繼續喊落去咩?

再傷心都好,我都要堅持住,企返起身安慰咗個女朋友先㗎啦。

有文就要推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞