是咁的,我同女神做咗鄰居

1001 回覆
204 Like 24 Dislike
故嚟咋屌
你要記住我呢個係假嘅
葉開巴個個先係真ok?
唔好搞亂
why not both

文?
「算,我地都係停止咗呢個話題去,我完全唔明你講緊乜。」 啊童笑了一笑,「點都好啦,總之要記住自己既身份,咁就夠啦。」

「你男朋友。」我回答。

「你鍾意乜都好,總之要搵到自己既身份同記住佢。」啊童聳了聳肩。

車廂圍著中心點轉圈,

來回數遍,有趣的是,

即使我們轉完一圈又再次回到同樣的位置,

但那景色卻不盡相同,天變得越來越暗,

相對的是對岸大廈的燈越來越亮,

海上滿是廣告的倒影。

此刻的我看著站在玻璃窗前,滿臉興奮之情的女孩,

很美,尤其是得到了美景的襯托,

顯得她更是秀麗,

我腦裏再次泛起了心動的感覺,我確切的感受得到那久違的感覺,

是初次見面時所帶給我那震撼的感覺,

我這才驚覺,原來我已很久,

沒有好好認真細看啊童。

由我第一眼看到她開始,我就深深的被這個女孩吸引著,

她所散發著的氣質, 是其他女性無法比擬的。

追追趕趕 高高低低 深呼吸然後與你執手相隨

我身後突然傳來音樂聲,打斷了我的思路。

「做乜9呀你?」我緩緩看向後方,視線落在Suki的電話上。

「咩做乜9呀?播歌囉,咁浪漫既環境點可以唔播歌?」

「咁有趣嘅你?你知呢首唔係走去播黃秋生既版本咁有型?」

「你唔係想聽單春唱下話?黃秋生先正,聽歌啦屌你。」

甜蜜中不再畏高 可這樣跟你蕩來蕩去

無畏無懼 天荒地老流連在摩天輪

在高處凝望世界流動

失落之處仍然會笑著哭

人間的跌盪 默默迎送

當生命似流連在摩天輪

幸福處隨時吻到星空

驚慄之處仍能與你互擁

彷彿遊戲之中 忘掉輕重

追追趕趕 高高低低

驚險的程度叫畏高者昏迷

憑甚麼不怕跌低

多僥倖跟你共同面對

時間流逝 東歪西倒

忽高忽低

心驚與膽戰去建立這親厚關係

沿途就算意外脫軌

多得你 陪我搖曳

天荒地老流連在摩天輪

在高處凝望世界流動

失落之處仍然會笑著哭

人間的跌盪 默默迎送

當生命似流連在摩天輪

幸福處隨時吻到星空

驚慄之處仍能與你互擁

彷彿遊戲之中 忘掉輕重

老實講,佢係唱得幾正嘅,

不過唔係好啱Feel囉,

隊完草癲癲地既情況聽會好啲囉我覺得。

首歌播完,我地都差唔多要落返地。

「喂,不如我地影返幅相吖?」Suki提議。

「而家?呢度?落地啦喎。」魚蛋問。

「所以咪要快囉on9,仲問。」

「咔嚓」未待我們準備好,Suki已經把我們最崩壞的樣子拍下。

「Suki!!!我啲頭髮好亂呀!你做乜咁快影呀?」啊童還在整理自己的頭髮。

「嘻,落去Luuu~」她從車廂中輕輕一跳,跳到平台上。

「嘩,你地Feel唔feel到個地好似震咗一下咁呀?」Marcus問。

「我Feel到呀,唉Suki,好心你啦,要做個負責任既市民,咁樣跳一跳,隨時影響座野既結構,搞到成座摩天輪冧落嚟就唔好啦。」我說。

「咩呀!你唔話佢,佢行多幾步,地震都似呀。」Suki指著肥強。

「話又唔係咁講喎,就咁睇我都分唔出你肥啲定佢肥啲。」啊正說。

「屌你老味我邊L到肥呀,隻眼有事就去驗眼啦柒頭。」她對我們全部人舉起兩隻中指。

「唔肥唔肥,咪聽佢地亂嗡啦。」啊童上前挽著Suki的手臂。

「哼,本小姐今日就唔同你地計。」

跪求大家Follow我既IG: MaanYin05
文來了
言言
木各巴
原本聽日我話要休息所以唔出
但係IG過350fol
所以聽日加一更
啫係一二都有文
星期三小弟生日
我估你地都唔會咁殘忍要我生日出文㗎啦
所以星期三停一日
星期四就回復正常
生日快樂啊樓豬
推推
星期三啊
我知
預祝啫
9up

多謝多謝
搭完摩天輪後我便跟啊童一起回家了。

「叮」我的電話彈出通知。

Mr Wong:各位同學,嚟緊個星期五晚就係我地BBQ既日子啦,五點鐘係學校集合。隨咗班會成員之外,希望大家都可以幫手買下嘢,多謝大家既幫忙。

係度容許我解釋一下發生咩事,我地學校每班每年都會係學校既操場到BBQ一次,

日子就自己班決定,

不過一定要係星期五晚。

咁每班都要交三個日子上去,

之後再抽籤決定其中一個,

通常大家都揀十二月至三月,因為夠涼,

而我地點解會揀四月呢?

因為我地班遲交呀DLLM,

啲期比人搶晒,結果咪搞到要大熱天時嚟燒野食囉。

你問有幾熱?

無嘅,我check過天文店,

最熱都係廿八度啫…諗起都覺得熱呀!

我屌,究竟係邊條L樣遲交份表呀!!!

唔好意思其實就係我,如果大家仲記得既話其實我係男班長嚟。

不過呢個唔係重點,重點係我真係唔係好想個日燒嘢食。

「咦係喎,我地嚟緊個星期五燒嘢食喎。」啊童看了看自己的電話。

「唉諗起都覺得熱呀,我睇過個日個天氣呀,熱L到仆街呀!」我激動地說。

「咁你咪唔好燒囉,又冇人迫你燒嘅。」

「但係交咗錢啦嘛,又冇理由唔燒㗎嘛,好似好傻仔咁。」

「你真係麻煩。」啊童反了反白眼。

「Sorry囉,咁真係好熱吖嘛。」

「唔知係邊個遲交份表呢可~」

「超,一時唔記得咋嘛,你估我想㗎咩?」

「果然你真係唔可信,諗住比啲野你做啦,點知你就遲交。」

「Sor囉,下次唔會。」

「唉算,你諗下我地負責買咩好過啦。」

「買啲簡單啲既野?」

「例如呢?」

「幫手買下手套呀餐具呀個啲咪算。」

「唉咁一係你買手套我買叉喇。」

「好呀,我覆㗎啦。」我說。

「好呀。」

咁我地就輕鬆搞掂咗一個問題,

買完啲嘢,求L其燒幾塊包填飽咗個肚,

出去打波睇下夜景算,

我有冇講過我間學校睇到夜景?

之後班會其他成員各自講低自己會負責買啲咩,

有啲熱心既同學都會主動出聲幫手買野。

基本上呢個每年一度既燒野食環節係每班既大事,

除咗旅行之外,呢個就係我地少有既班際活動,

所以大家都好重視。

買套?用個日先買啦。

到咗第二日,我都想啊童出去拍拖,

尤其係知道咗自己同佢剩低可以相處既時間唔多,

不過好可惜比佢一下拒絕咗,因為佢話要同Suki出街。

我屌,重友輕色。

咁無辦法啦,我又唔想痴住佢地出街,

費事淪為佢地既啊四。 所以我全日都係度打機。

係文啊
路過幫推一下
多謝
臨訓推一下
推推推
追緊2個故 2個都sad end 咁
「嘟嘟嘟」正當我打機打到緊張關頭時,我的電話突然響起。

「邊L個呀...」我不滿地嘟嚷著。

我看了一眼來電顯示,又是啊童。

無奈之下我只好犧牲今場比賽,接過電話。

「喂。」我盡量壓抑著自己內心焦急之情。

「點呀,又打緊機呀?」

「呃...係呀,做咩呀?」

「無,因為Suki同係班會嚟㗎嘛,咁所以我地諗住聽日早啲約埋一齊去買野,你嚟唔嚟吖?」

「哦,好呀,我叫埋啊正佢地吖。」

「咁你繼續打機啦,我覆返Suki先。」她說完便掛了線。

我呆了一呆,沒想到她這次竟會這麼快便掛線。

不安的我立即傳訊息給啊童。

我:對唔住我我唔打機啦。

童:你傻咗呀?我都冇嬲你,你咪繼續打囉,打完好去約啊正佢地啦。

我頓時放下心頭大石。

我:多謝女朋友大人!!!

原來只是自己想多了...

有時都覺得自己比啊童搞到痴痴地線好敏感。

我於是便繼續打機,之後再傳訊息約兄弟們。

反正五點才集合,我們要買的東西也不多,

所以我便約了他們五點等。

此時我突然想到一個免費獲得手套的方法。

呵,我真是太聰明。

時間一跳,就到了第二天三時半,

此刻的我早已換完衫,準備好出門口。

會合啊童後,我們便直接前往學校附近的商場等候其餘人。

「係呢,你應該仲未試過夜晚留係學校㗎可,我同你講,我地學校夜晚望出去,係超超超靚,仲可以望到個個唔知幻乜7濕9香江。」等待時我興奮地跟啊童說。

「真係㗎~你就好啦,之前試過兩次夜晚留係學校,好似好靚咁呀!」啊童一臉期待地說。

「咪住先,你唔係有夜盲㗎咩?」我心生疑問。

「我係睇到光既地方既,即係個度著燈我會睇到,但係佢周圍就會係漆黑一片囉,所以我睇既唔係夜景,係好多好多盞燈,不過都一樣靚既。」啊童向我解釋。

「原來係咁,咦...佢地嚟啦喎。」我看著正步進商場的啊正及他身後的兄弟們說。

過不了多久,Suki也到了。

「喂各位各位,一陣就好熱既,你地唔會真係諗住燒㗎嘛。」我問他們。

「屌你件垃圾,走去怕熱,我就真係會燒既。」Suki說。

「我都會燒㗎。」啊童說。

「你地呢?」我把希望投放到兄弟們身上。

「緊係唔會燒啦on9,熱死人呀大佬。」魚蛋說。

其他人也一一附和。

「嗱咁得喇,啊童同Suki你兩個自己去買野,我地去食返個KFC加攞手套先。」

「痴線㗎你地,冇時間㗎嗱,仲食野。」啊童說。

「你就痴線,手套駛乜買㗎啫,攞咪有囉,你都係要膠手套攞嘢食咋嘛,我地係去完成自己既任務,加食野,ok?」

「算,你地自己搞掂,我唔理你地,總之一陣我要有手套用。」啊童說完後便拉著Suki離去。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞