是咁的,我同女神做咗鄰居

1001 回覆
204 Like 24 Dislike
更新了,助推
留名
毋忘六四
勿忘六四
「唉,調位啦調位啦。」我開始執拾物品,然後走過去自己要坐的位置。

我在自己的新坐位坐下,旁邊就是我的新同學Michelle,一坐下來就已經不停問我事情。

「喂,你同個個咩周樂童係咪真係拍緊拖啫,見你地成日痴都好埋喎。」她問。

我為了不再比罰及見家長,所以基本上我對外都是說啊童只是自己一個好親密的朋友,

而並非女朋友。

「真係唔係?但係你兩個成日都痴到好埋喎,朋友會拖.手.㗎咩?」

唔係掛?咁都比佢見到?

「你面都青晒喎,嘻,啫係你兩個真係拍緊拖啦。」

「唔係。」我能做的只有否認。

「我唔信!」

「Suki!攞隻手嚟!」我對前方的Suki說。

一直聽到我們對話內容的Suki自然猜到我想做甚麼,

於是她出乎意料之外地配合,

真的乖乖拿出她的手來,我輕輕握下去,

對著Michelle搖了一搖示意,然後再鬆開手。

「嗱,邊個話朋友唔會拖手啊?」

「佢有咩好啫?講靚我仲靚過佢啦?我又聰明又靚女個人性格又好,不如你揀我吖。」Michelle對我說。

痴L線條女原來真係無得救。

「我揀咗你,你都係當我係兵仔啫,唔好癲啦。」說完這句話後,任她再問任何問題我都不再回答。

千辛萬苦上完頭兩堂,響起的鐘聲無疑是從水深火熱之中拯救了我,

一下課我就立即走過去啊童那邊向她哭訴這一個多小時中我所經歷了的事。

「嗚啊...好L煩啊條女。」

「唓,咁咋,見你頭先個樣仲以為你比條女非禮同性侵。」啊正說。

「屌,你點明吖,你試下同佢坐吖仆街。」

「咁起碼你前面仲有個Suki吖嘛,係未?仲可以玩拖手遊戲添~」啊童臉色一轉。

「冤枉啊大人~係條女見到我地返學既時候拖手,我為咗證明自己同朋友都會拖手,所以先至,好好好短暫咁掂咗Suki隻手一下咋,我冇諗衰野㗎。唔信你問Suki啦。」我連忙向她解釋。

「哼,今次就放過你,唔好俾我見到有下次,如果唔係...我打L死你呀!」

「係係係,唔會唔會,所以我幾時都話我女朋友好開明既。」

等我刷下鞋先~

之後那數十天,我每天都要忍受著Michelle無止境的疲勞轟炸,

而且啊童不在我身邊的日子。

直到放新年假前一天,我終於忍受不住,

在上西史堂時,

(即係八婆禮教既堂)

找了個方法與啊童交流。

我拿出一張廢紙及筆來,

在紙上寫上「我好悶啊」四字,

然後將它摺成紙飛機,

再趁八婆禮在轉身寫字上黑板時,

偷偷地把它飛過去啊童那邊, 只見紙飛機穩穩地降落在啊童的桌上,

而啊童好似比紙飛機嚇了一嚇,

之後再看向我,反了反白眼。

我向她示意叫她寫幾隻字上去。

她想了一想後拿出筆來,動筆寫了幾隻字後,

又趁八婆禮不為意, 把紙飛機飛回我這裏。

其他同學看到我們這樣玩也不以為意,

並沒有告發我們,反正上堂玩紙飛機對中學生來說只是家常便飯。

跪求大家Follow我既IG: MaanYin05
助推
push
如是者一來一回,成為了我們在西史相隔遠距離的獨有溝通方式,

主要是因為西史堂上與不上分別不大,所以啊童才願意跟我這樣玩,

換轉是其他堂,啊童一定會在我的紙飛機上寫著「專心上堂」四隻字,

然後還給我。

好不容易到了小息,我終於能跟啊童用一個較正常的方式交流。

「啊童,我好掛住你呀~」我走過去時打開雙手打算抱著啊童。

「係呀言言,我都好掛住你呀~」她張開手等待著我的到來。

「死開啦。」怎料我倆快要碰上時,啊童卻大力推開我,然後向我做個鬼臉。

「哎唷~有人比自己女朋友推開咗喎。」Suki說。

「唉...我都唔知點解會有個咁痴身又幼稚既男朋友。」

「嗚...我都唔知點解我個女朋友咁冷酷無情㗎。」我裝哭說。

「屌...我都唔知點解我個靚仔完全對我冇心動過㗎。」Suki嘆了口氣說。

「妖...我都唔知點解我連女都冇㗎。」啊正說。

「啱呀,點解我地都冇另一半吖?有女個啲人起咪可恥先?」Suki問。

「係!」魚蛋說。

「咁要點做啊?」Suki繼續問。

「Con 9佢!!!」Marcus說。

「做啦咁!」Suki說。

「我地玩啲新野吖不如。」魚蛋提議。

「嗱,真係唔好,唔好搞我,我係無辜既,有咩新野都唔好試。」我極力勸阻他們,卻慘遭他們無視。

「兄弟們,撳住佢係張櫈到。」

「喂...等陣先!我做錯咗啲乜野啊?我講咗一句咋喎,唔好啊!唔好啊!痴線!!!」

只見啊童配合地讓出坐位,而他們則合力地把我按在椅上,

啊童跟Suki站到一旁吃花生。

「邊有女朋友好似你咁㗎?你個男朋友就快死你竟然唔理不特止...仲要幫班想殺佢既人,你有冇人性㗎...啊童!!!」我向啊童說。

「邊個叫你成日蝦我~個日唔係抱我抱得好開心㗎咩?叫極你你都唔放返我落嚟。」啊童向我做個鬼臉。

「廢話少講,宜家行刑,肥強,識做啦。」魚蛋對肥強說。

只見肥強奸笑著走到我正前方,然後轉身,向後一跳。

「屌...好L重啊你。」我的嘴幾乎是貼著肥強的背部。

「未完,到我!」魚蛋也跳了上來。 承受著超過百五公斤重量的我差點被壓死。

「鈴」響起的鐘聲再次從水深火熱之中拯救了我。

他們一聽到鐘聲就若無其事地回到自己的坐位中,

可憐我雙腿還在麻痺當中。

「啊童,幫下手...扶一扶我起身先。」我半死地向啊童求救。

啊童聽到後便走過來伸手扶我,我猶如找到救命稻草般,

立即握緊她的手, 她之後便運力拉起我,

怎料拉到一半時卻突然鬆手,累我跌倒在她的坐位上,

她倆則在咯咯笑著。

「究竟...究竟我做錯咗啲乜野...連個女朋友都要蝦我。」我欲哭無淚。

「冇㗎啦,由你鍾意我個刻開始,你就注定咗呢一世都要比我食住,唔準反抗,除非你話分手啦,如果唔係,你就要做好成世比我蝦兼冇得反抗既覺悟㗎啦。」啊童再次伸手拉起我。

「比你蝦我又冇乜所謂既,有冇興趣下個小息由你代替佢地坐落嚟我到啊?」我在她耳邊問。

她聽完後滿面通紅,然後大力打了我一下,

「冇興趣呀死變態!」

Live 左
正如之前所說,這天是放新年假前的最後一個上學日,

而恰好這天是星期五,

所以,當其他人正開開心心相約出街遊玩時,

我跟啊童還要去羽毛球隊的訓練, 簡直是慘無人道!!!

憑乜L野人地可以去玩,

而我就只可以on99咁攞住塊球拍同女朋友打波...

女朋友?

係喎...差啲唔記得咗我係同啊童去打添,

咁就是但啦,

當係拍拖既活動啦~

那天放學後,我跟啊童背著沉重的書包,

以及羽毛球拍,

(仲係啊童送比我做聖誕禮物個塊,啊童送既真係特別好用。)

一起走過去羽毛球場。

一如以往,我倆趁其他隊員還未到齊,

立即霸佔著其中一個球場猜波。

「點解...明明其他人有得去玩...點解我地要嚟呢度練波...我都好想去玩啊!!!」啊童把全身的不忿,灌注進這記殺球當中。

「唔緊要啦,最重要係同邊個人去做呢啲事吖嘛,你睇下,宜家你最愛既男朋友就係你隔離,仲唔夠開心咩?」

「啫係唔係話打波唔好,但係我想同你做多啲唔同啲既野,唔好再係啲我地已經做咗差唔多半年既野咁囉。」

「小姐言下之意,莫非係叫我諗諗新年有咩做?」

我心中一驚,真係唔想再諗,

諗完四次點樣表白,

點樣氹返佢諗咗兩次,

幾乎所有腦細胞都已經陣亡晒。

「又唔係剩係叫你諗既,大家一齊諗下啦。」啊童口中態度雖然放軟,但殺球力度依舊不減。

「嘩屌。」走避不及的我比羽毛球打中。

「唉,做咩要避呢?試下接吖嘛。」啊童說。

不久後,便到了四時正,所有人也來齊了。

講解完今天概會練甚麼後,教練便解散我們,

唯獨將所有男A成員留下,

(即係有份打學界個啲)

「好啦,相信大家都知點解我要留低你地,原因係之前既小組賽我地贏晒,首名出線,嚟緊三月廿七就會係決賽啦。咁因為之前隊長受傷到宜家仲未完全好返,同埋耐冇打技術應該都生疏晒,所以啊言你要繼續做正選,大家呢段時間加緊練習,如無意外我地會加場比你地練波。有冇問題?」教練問。

「冇!」

「好,解散,啊言叫埋周樂童過嚟。」 聽罷我便走去把啊童叫過來。

「做咩呀又?打緊比賽㗎嘛。」啊童不滿地問。

「我點知啫,教練叫我叫你過嚟,咁我咪照做囉。」我說。

話未說完,我們便已經到了教練面前。

「啊言佢上次比你訓練完之後好成功咁贏咗場比賽,所以我地就入到決賽啦,好明顯,上次啊言只係贏對手一個馬鼻,但係我地今次既對手係一定勁過上次個場個啲,所以我想麻煩你繼續幫佢訓練,因為佢始終宜家係越級打A grade,本身已經係處於劣勢,要加緊訓練先至會有勝算,唔該晒你。」教練對啊童說。

「冇問題,包係我身上。」啊童對教練說。

「咦~咦,啊童我突然諗到我地新年有咩做啦。」待教練離開後,我跟啊童說。

「練波吖嘛。」啊童自然猜到我的想法。

「冇錯啦!恭喜你有得同全世界最好既男仔兼男朋友練波,期間你係可以捉住佢隻手教佢正確動作,攬下佢甚至錫下佢以示鼓勵,機會難得,好好珍惜。」我笑嘻嘻的說。

「有冇得打你㗎?」

「視乎你打既位置同力度。」

「例如?」

「你係允許輕輕力咁打佢既臀部同臀部前啲既位置,但係注意一定要輕力,如果唔係後果不堪設想。」

「有幾不堪設想?」啊童忍著笑問。

「輕則要返屋企休息,重則變陳奕迅(有冇人唔知佢經歷過啲咩?唔知既自己Google)甚至不育,影響你一生既幸福。」

「你諗得太~多啦!係唔會影響到我㗎!死變態!個啲位我係點都唔會打㗎,你...你死心啦!」

「喂喂喂喂喂...咁你又唔好講到咁盡...宜家唔會啫,大個你就後悔㗎啦。」

「食屎啦你,信唔信我報警拉咗你個咸濕佬吖嗱?」

「咁又唔好,下年先啦下年先啦。」

「下你老母!」

時間來到一天後,難得放假,當然要好好睡個夠才對得住自己。

於是我難得地,睡到去早上九點。

係,「瞓個夠」都只係可以瞓到去九點,

因為... 仲駛問既!

咪又係啊童囉。

我老母又開門比佢入嚟,

跟住佢就自己走入我間房。

「起身啦!」她一邊「搣」我的面珠躉一邊在我耳邊輕聲說。

正在發美夢的我被她嚇了一嚇,我慢慢地睜開眼,

映入眼簾的,正是啊童那百看不厭的美貌,

臉上掛著迷人的微笑。

「做咩呀...咁早叫我起身,比我瞓多陣先啦。」我不願起床。

「你係咪唔記得咗你就快要打學界總決賽啦,快啲起身練波啦!」

「晏晝先練都得啦。」

「唔得呀!晏晝我地出街拍下拖啦~」

「唉好啦好啦。」口裏雖這樣說,但沉重的眼皮卻不爭氣地重新合上。

「呀!!!!!」當我重新開眼時,我的手臂已經多了一道牙齒印。

「醒未!」

「醒...醒啦。」比她這樣咬一咬,任我之前再攰也好,也變得精神起來了。

「咁就乖啦。」她甜甜一笑,然後蜻蜓點水式地親了我嘴一下,令我完全清醒。

「宜家即刻起...你出去先啦。」我說。

「唔得,為咗唔俾你瞓返,我要攞走你張被!」

「喂唔...」未待我說完,她已經一把抽走了我的被。

如果你是一名身體健康的男士,想必猜到之後發生的事。

如果你係一個女仔,咁就算啦,千祈唔好去Google。

「呀!!!死變態!」她立即把被還給我,然後秒速離開我張床。

明明係佢自己衰多手,宜家搞到好似錯既係我咁樣,

豈有此理!

我整理好衣服,立即下床,

打算向啊童解釋清楚。

「衰仔!你搞咩嚟呀?你對人地啊童做咗啲咩啊!」老媽以媲美保特的速度衝進來。

「冇啊,關我鬼事咩。」我立即為自己辯護。

「啊童!Auntie撐你㗎,唔怕同Auntie講。」

「真係唔關佢事既。係我問題啫。」

「死仔包...唔好搞到人地個女啊!」她說完這句後便離去。

房間內再次只留下我跟啊童。

「嗱叫咗你㗎啦,係都要抽走我張被,仲有仲有,咩死變態啫,生理反應嚟㗎大佬,我控制唔到㗎喎,再講,如果有一日冇發生呢個反應你就驚啦。」

「咁...咁你係變態吖嘛,同埋喎...我又冇...我點知啫...」啊童越說越細聲。

「同你講樣野吖,個日你咪拖住我隻手既...唔知係緊張定點啦...下面好似都有少少感覺咁,嘻嘻。」

「你果然係變態嚟㗎!得啦,我以後唔會再拖你隻手㗎啦。」

「喂喂喂,咁又唔好,我地唔好再講呢啲衰野啦。去練波係咪呀?我宜家去梳洗,之後就去啦,你等我一陣啦好冇?」

「唔。」

相信大家都唔會有興趣睇我講練波㗎啦,

總之你地要知道我比啊童地獄式訓練咗個幾鐘,

不斷練接殺同殺波,練到好L攰就得啦。

「咁晏晝你想去邊到拍拖啊?」回程時我問啊童,

當然,啊童又點會唔拖我隻手吖,

頭先咁口硬,宜家咪一樣係拖到實一實。

「我想去...花市!」

「呵,原來你一早已經諗定,咁我地返屋企沖完涼之後就出發啦好冇?」我問。

「好啊!」

推推推
回家快速地洗澡後,我便又準備出去了。

「去邊啊你又?」老媽問。

「去年宵。」

「同啊童呀?」薑果然還是老的辣,對於老媽能夠猜中我是跟啊童出去這點,我表示十分佩服。

「你又知?」

「估都估到啦,好女仔嚟㗎人地,好好珍惜啊。」簡直是耐人尋味...此話耐人尋味至極,

究竟她是猜到我們已經是男女朋友關係,

抑或單純猜到我是跟啊童出街。

「珍惜緊珍惜緊,唔講住,我再唔出去一陣佢又嬲我就唔好啦。」說完我們走出了門口。

「珍惜緊...咩意思啊啊仔?返嚟答埋我條問題先啊死仔!」奈何未待她說完我已經關了門。

我走過去啊童門口,按一下門鐘。 不出數秒,

周叔叔便前來開門。

「嚟搵啊童啊?」他問。

「係呀,佢約咗我出街啊。」

「哦,但係頭先佢唔係已經同完你去打羽毛球啦咩?」

「係呀,咁佢話想出我冇理由拒絕佢㗎嘛。」

「佢仲沖緊涼啊,你入嚟坐下先啦。」

我坐在沙發上,打量著她家的盆栽,

嘗試尋找之前我送給她的玫瑰。

「搵緊啲玫瑰啊?」周叔叔問。

「個傻女,個日去完長州返到嚟就即刻攞個花樽出嚟裝住啲玫瑰,仲成日眼定定咁望住啲玫瑰發呆自己係度傻笑,唔駛問啲玫瑰都係你送㗎啦,睇嚟你成功咗啦喎。」他笑著對我說。

「世事都比你看透了,係呀,你個女終於接受咗我做咗我女朋友,好感動。」我笑言,反正他也早已明言支持我們拍拖。

「喂!你講咩呀!!!」此時剛沖完涼的啊童穿著睡衣撲出來。

「冇呀,冇講咩呀。」我立即否認。

「你仲話冇!?我聽到晒啦,我唔係話咗順其自然㗎咩?」

「喂大佬,你去完長州之後攞住扎玫瑰返嚟,係人都估到啦係咪啊。」

「冇理由㗎,佢估到點會唔問我啫。」她看向周叔叔那裏。

「啊女,你唔好真係當老豆傻先得㗎,我係見你都大個女啦,唔洗我樣樣都管,所以先唔問你啫。」

「嗱,啫係唔關我事啦。話事話,啲玫瑰呢?」我問。

「傻佬,擺咗咁耐,咩花都謝晒啦,一早扔咗啦我。」

「係㗎咩...哈哈,我仲以為可以放好耐添。你快啲去換衫啦,又話想去年宵~」

「係喎,差啲比你搞到唔記得添。」說罷她便回房間更衣。

不出數秒,她便穿著一件衛衣連同一條緊身牛仔褲出來,

把她修長的美腿展現出來。

由於周叔叔就在我旁邊,

所以我都不敢多言,免得留下壞印象。

「行啦。」啊童把我從沙發拉起身。

「Bye Bye 啦周叔叔。」

「喂啊言,你可唔可以順便幫我買啲桃花返嚟,唔該晒。」周叔叔對我說。

「哦,好吖,冇問題。」說罷我們便離去了。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞