是咁的,我同女神做咗鄰居

1001 回覆
204 Like 24 Dislike
由於我們班房在五樓,所以我們也行了大約一分鐘才上到去。

在上到去後,我們才終於分開了緊拖著的手,

若無其事地回到自己的坐位上。

不久後,我們的班主任Mr Wong便進來了,

伴隨而來的,卻是一個壞消息。

「好啦各位同學,大家都坐咗係呢個位差唔多一個學期啦,為咗令大家可以識到多啲朋友,所以我地星期四我地就會調位㗎啦,宜家同定大家講,幫大家做定心理準備,好好珍惜同你宜家既前後左右一齊坐既時光啦。」

晴.天.霹.靂.

唔L係嘛...我咁L辛苦溝到啊童,

搞咗咁耐...都係想上堂既時候有得拖下手仔,

有得抽下水啫, 宜家先嚟調位!?

咁我拖條毛啊?計得無得傾喎。

我環視四周,先不論我不能跟啊童一起坐,

我更擔心的是,會是誰坐在我隔離,

要知道,在這班內,

想找一個正常人可是一件十分困難的事,

全班最正常能溝通到的人, 就是我身邊那幾個了。

我最害怕的是,要與某些八婆又或MK仔為鄰。

「唔係掛...我唔想啲奇怪既人坐喎,千祈唔好要我同啲污污濁濁既毒L坐。」Suki說。

看來也不只我一個對調位一事有意見。

「屌,咁我地之後咪冇得拖手仔上堂囉?」我對啊童說。

「痴線邊個話要同你上堂拖手啊。」

「想拖都冇辦法啦宜家,都就快調位咯。」我說。

「唉見你一廂情願諗住溝到我之後可以上堂拖手,點知宜家話要調位好似好慘咁,最多呢幾日都比你拖啦。」

「嗱你講㗎!」

「係啦係啦,應承咗你我就唔會反口。唉,唔知我會比人調去邊到呢,希望唔好同啲奇奇怪怪既人坐啦。」

「我都驚要同啲奇怪既人坐。」我只能寄望Mr Wong會安排我坐在兄弟隔離吧。

「算啦,擔心嚟都冇用。」啊童安慰我。

「都係既,上堂啦。」我說。

我特別珍惜這天仍能跟啊童為鄰上課的時光,

可能是第一次以男朋友的身分坐她旁邊,

又可能是因為調位在即,

害怕之後沒有機會。

老實說,如果我是一個正常學生的話,

上堂拖手基本上是不可能的,

因為右手要寫筆記,根本沒有空,

奈何我並非一個乖學生,

專心上課?

未L聽過, 我的右手於是便長期勾著啊童的手指尾,

冇辦法啦唔可以太明顯,

所以唯有偷偷地咁勾住佢隻手指尾。

「萬浩然!」對,又是八婆禮。

原以為被她發現了的我,嚇了一跳,立即鬆開了手。

「做咩呀你?做咗虧心事啊?咁驚?你!答問題!」她指著我說。

「係。」我重整好思緒。

「講,戰敗既德國係比邊幾個國家分咗,同埋分咗做幾多份?」

「英,法,美同蘇聯,分咗做四份。」

如果大家還記得,我可是十分熱愛歷史的,

所以要在沒有專心上課的情況下回答這條問題對我而言並不困難。

「坐低,專心啲上堂!」見我成功回答到的八婆禮不忿地說。

跪求大家Follow我既IG: MaanYin05
路過,推。
如果100正評,會不會有神秘禮物?
言言繼續用你既文字侵佔我思緒plz

塵塵課下金pls

講笑
言言你仲有係邊到出文
剩係呢度同紙言
IG會出下日常同廢文
https://www.shikoto.com/articles/227559.html
推推推
是咪童童原型
唔是
你諗多咗
那天放學後,作為我終於成功追到啊童的慶祝,

(其實主要係啊童想食) 所以在她的要求下,我們便去了甜品鋪。

「文姨!我得咗啦!」我高舉正牽著啊童的右手說。

「嘩...嘻嘻,恭喜恭喜,文姨即刻去整個心太軟比你地食下~」

每次來到這間甜品鋪,

不知為何總是覺得很親切,

文姨在我追啊童的漫漫長路上,

幫了我多少,應該也不用我多說。

不久後,我們的心太軟便到了,

「嚟,心太軟!」文姨把一個心太軟放下。

「唔該文姨...咦,得一個既?」我問。

「唔好意思啊靚仔靚女,我地心太軟賣剩一個咋。」

文姨裝作可惜地說出這句話,

就跟我們第一次來到這間甜品鋪時,

她所說的話一樣。 她放下兩隻叉後便離去。

我跟啊童相視一笑,均想起了當天那情景,

猶記得第一次跟啊童出街,一切事都仿如昨天發生似的。

我坐過去啊童旁邊,就如當天我戰戰兢兢地坐過去一樣,

只是在心態有所轉換, 如今的我,

已經不再是那個害羞的人,在追啊童的過程中,

我已經成為了一個面皮極厚,

毫無羞恥之...

仆街,

咁我同Donald有咩分別...

分別就係,我溝到啊童,

佢溝唔到。

算,講遠咗。

「坐埋啲啦,都做咗男女朋友啦,仲分咁遠。」文姨笑著說。

「係係係,宜家坐埋啲。」於是我又再坐近一點,

輕輕一索...啊童身上的花香味,

依舊是那麼的香,簡直是百聞不厭。

「喂...喂!變態佬,你聞夠未呀,食啦。」

「我屌,咁你都知我聞緊?」我回過神來。

「哼,你趷起條尾我就知你想做咩啦,你難逃本小姐既法~眼㗎啦,所以你唔好諗住呃我啊~」

「點會呃你啫我,唔會唔會,我好誠實㗎。」我連忙澄清說。

「駛乜咁驚啫,食啦。」啊童說。

不久後,碟上就只剩最後一啖,

我們又陷入了同樣的困境,

究竟要由誰吃掉最後一口心太軟。

「瞇埋眼,我餵你食啦。」我說。

「哼,我先唔會再信你,上次先被你呃完一次,我係唔會再被你呃到㗎。」

「嚟啦,男朋友都唔信?況且你估我唔怕被你打死咩,信我啦。」我信誓旦旦地說。

她聽到後,想了一想後便乖乖地合上眼,

我從銀包中拿出錢並放好,

然後就背上書包,做好逃走的準備,

最後才拿起叉,

偷偷地把碟上的心太軟放進口中,

還特意把叉上殘留的朱古力醬吃乾淨。

嘻嘻嘻,周樂童你等食我口水啦。

以上的事情是沒有發生到的,你估我真係唔怕死咩。

我乖乖地把最後一口心太軟放進她的口裏,

啊童津津有味地咀嚼。

「嗱,都話唔呃你㗎啦。」

「哼,算你啦,男.朋.友。」啊童抱著雙手說。

「咦~咦,話時話,我屋企好似冇人喎,有冇興趣上嚟啊?女. 朋. 友。」我露出一抹淫笑。

跪求大家Follow我既IG: MaanYin05
推推推
吐槽一下,甜品舖情節成日令我諗起女神家姐個故,唔知有無人都咁諗

最近先返睇完
果個故又係經典,支持樓主做下一個
同期仲有女神老細
可惜個個作者棄咗
呢個故勁吖,轉左作者接手都繼續俾人棄,應該係連登史上被棄最多次嘅故
轉手個陣我就冇睇落去啦
不過感覺好難收尾
加甜?
你想個十六歲都未夠既O靚仔點寫甜比你
諗多咗啦你
原來言言咁細個
我有啲後悔咁遲先開始寫故
驚DSE前寫唔晒之後想寫既三個故
有咩問題
唔怕姐姐會等你!!考完DSE大把時間寫啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞