是咁的,我同女神做咗鄰居

1001 回覆
204 Like 24 Dislike
試過long d就知道,唔係一般煩
唔好意思我冇試過,會點?
Hello, 請問呢個故進度去到幾多呢?我之前見你話,啊童嗰朋友嘅男友會係一年之後就會知道,唔知樓主你是否記得?若果係咁,是否而家嗰故都仲係好前段呢?
點樣比到安全感同care條女已經好撚攰
小心劇透呀!!!
啊童乃天庭下凡之女神,豈能與俱俱凡夫俗子相提並論?
「冇呀。」我別過臉去,不讓啊童看見我紅腫的雙眼。

自我回來之後我也沒有開過燈,所以現在全屋仍是黑漆漆,希望啊童剛才看不清楚吧。

「咔」啊童把大廳的燈全開了。

我心裏明白若啊童在光線充足的情況下看見我的臉,我剛才大哭一事必定會被揭露。

所以我轉身打算走到廁所中,關上門好好整理一下。

「喂,去邊呀你。」啊童拉住我。

「去廁所。」我聲細如絲,這樣才不會比啊童發覺。

「你望住我。」她喝住我。

於是我側面看著她,盡量令她看不到我的臉。

「正面呀。」她用手把我的頭扭過去,強迫我看著她。

「做咩呀?」

「我問你係咪喊完嚟呀,誠實答我。」

「都話冇咯,你要我講幾多次你先至肯信我呀。」我把啊童的手甩開,然後自己走進廁所。

我大力把門關上,再不忿地一拳打到門上,發出「砰」的一聲。

「喂,你做咩呀!我地唔係講好咗㗎咩,有咩事要講比對方知吖嘛,我係你女朋友嚟㗎,你有唔開心我都唔會開心㗎,你出返嚟,有咩事我地一齊拆掂佢啦,你唔好自己匿埋係個廁所到先啦。」啊童在出面拍門。

「我都話我...冇野咯。」我坐在地上,眼淚再次奪眶而出,但我只能強忍著哭聲,不讓啊童聽到。

「你邊忽似冇野呀,我好擔心你呀,你出返嚟先啦,有咩事我地都可以一齊解決㗎。」啊童再次拍門。

只是這次,我再也不能回應她,越聽她說我就越內疚,我恨自己這麼自私,想要把啊童留在自己身邊。

我不敢開口,因為我一旦開口,啊童就必然能聽出我正在哭。

過了一會後,

「咔嚓」原本鎖著的門竟然比啊童打開了,我呆若木雞的看著啊童手上的一蚊硬幣。

「仲話無喊...」啊童跪在地上抱著我。

「對唔住。」我好不容易把這幾隻字吐出。

「係我對你唔住至啱,但係去外國讀書係我由細到大既夢想,原本只係諗住大學先過去,但係咁啱Daddy間公司想Daddy過去英國拓展業務...所以先會提早咗,對唔住呀...」我倆再次哭成淚人。

「點解你頭先要扮無野呀!係海旁既時候仲笑住咁安慰我...我竟然無察覺到。」

「我...唔想你唔開心吖嘛。」

「點解你要咁傻呀...如果唔係我Daddy叫我再過嚟睇下你點,咁你係咪會匿埋自己一個係到喊足全晚...一日都係我唔好,竟然咁都冇發現到你唔開心...仲要你安慰返我轉頭。」

我不再說話,只緊緊的抱著她,把言語化為行動。

那一晚,我們彼此抱著對方,痛哭了許久...

「你講㗎嘛,我地要開開心心咁過埋呢段日子,仲有就係...無論發生咩事都好,我地都要互相扶持,以後有咩事你都要同我講,由其是係我唔係到既日子,唔準你一個人自己經歷呢啲咁唔開心既野,我想同你一齊去經歷,知唔知?」啊童注視著我雙眼說。

「唔...」我笑著點一點頭。

「嘻,等我影低你呢個樣先,同你一齊咁耐都未見過你喊。」啊童把電話拿出來,打算拍下我現在的樣子。

「挑,好似講到得我一個喊咁,明明你自己都有喊。」我把她的電話搶過來,然後跟她自拍了一張。

「快啲返過去啦你,你啱啱病好要多啲休息㗎。」

「我想見多你一陣喎...」啊童思索了一下後說。

「咁...好啦,玩唔玩Overcook?」我提議,總不能整晚都坐在廁所吧。

「好呀,我地要係我走之前爆機!!!」她笑著興奮地說,把剛才的不快一掃而空。

跪求大家Follow我既IG: MaanYin05
睇咗幾日終於追到live
btw樓主加油
多謝支持
推推推推推
個一日,可以話係改變咗我成個人生既一日,知道咗啊童即將要去英國讀書,

唔可以再係我身邊。

咁我可以點喎,唔通綁L坐佢唔俾佢走咩,

唔得㗎嘛。 一齊唔開心過,

喊過,之後就要抹乾啲眼淚,

繼續企返起身向前行㗎啦,最緊要係有佢陪住我。

經一事蔡一智啦,原來有時有啲野大家係應該攤開嚟講,

而唔係自己一個匿埋係度喊。

當然,個一日之後,我就更加更加,

珍惜我地仲可以一齊既日子。

時間嚟到四月十二,即係星期一。

我同啊童再次一齊返學,不過心情已經唔再係以前咁輕鬆,

好難控制自己唔去諗,唔去數住啊童仲有幾多日就要走。

返到去之後,我啲兄弟同Suki自然就圍住啊童關心下佢啦。

「我...有啲野想同你地講。」啊童說。

「咩呀?你有咗呀?」Suki問。

「屌唔L係。」我反了反白眼替啊童回答。

「點知你地啫。啊童你快啲講啦,講完陪我落去買野飲。」Suki挽著啊童的手臂說。

「我遲啲會去英國讀書。」就如早幾天她告訴我時一樣,大家臉上均露出了震驚之色,

久久未有人發一言,除了我之外,

其餘人都在消化著啊童所說的話,尤其是Suki。

「啊童應該暑假就會走,所以我地要趁佢未走之前約多幾次。」我說。

「屌,你兩個係咪夾埋呃我地㗎,好可疑喎你地。」Suki的反應跟我一樣,大概心底裏都是害怕啊童會離自己而去。

「你係我係呢間學校入面最好既朋友。」啊童張臂抱著Suki說,話中話就是她真的要離開,否定了Suki的猜測。

Suki聽到後不發一語。

「對唔住呀Suki,我都知你聽到呢個消息會好唔開心,但你放心我地都仲有幾個月時間,我應承你,我呢幾個月會盡量抽時間同你出街行街Shopping,總之你想做乜我都會陪你。同埋我之後長假期都會返嚟㗎嘛,啫係我地可以每三個月就見一次面,都唔係好耐啫係咪?」啊童繼續安慰Suki。

「咪就係得返幾個月囉。」Suki不滿地說,然後竟把啊童推開,轉身離去。

「喂!」啊童立即追上去。

但Suki卻連看也不看啊童,自己加快腳步離去。

「俾佢自己靜下啦。」我對啊童說。

「但係...佢好似好唔開心咁...」

「佢呢種女仔,唔會想係人面前唔開心㗎,你俾佢自己一個消化下先啦。」

「咁...好啦。」啊童扁了扁嘴說。

直到小息完結了要上課Suki也未回來。

之後那一堂的老師自然有問過Suki去了那裏,

我們隨便幫她作個藉口說她不舒服,

幸好老師也沒有追問下去,不然就麻煩了。

言言早 一起身就有文睇
推推推推
終於,在轉堂的時候Suki回來了。

雙眼明顯才剛哭完,回來後獨自趴在桌上,不發一語。

啊童示意我關心一下她,(如果大家仲記得嘅話佢係坐我前面。)

於是我便拍一拍她的背脊,

「你點呀?」

「點解...點解啊童唔可以早啲同我講...我唔明囉!」她激動的說。

「我都係早你兩日知咋嗱,唔關我事㗎,我都唔明點解啊童要咁遲講㗎。」

咦...咁樣好似唔算安慰...似係同佢一齊鬧啊童多啲喎,是但啦,

我都唔明點解啊童要咁遲先講。

「嬲呀!」Suki再次趴在桌上。

我對著啊童聳了聳肩。

反正我是猜不透Suki在想甚麼,大概是在嬲啊童為何不早點跟她說這件事吧。

對我而言,比起憤怒,更多的是擔心,擔心啊童之後不再我身邊,很容易感情變淡然後分手。

「鈴鈴鈴」想著想著,又上完一堂,又到了小息,又要做和事佬為啊童跟Suki調解。

啊童在落堂後立即走過來關心Suki。

「唔好嬲我啦Suki,我都唔想同你分開㗎。」啊童說。

「屌那星...你真係八婆嚟...世界上得你一個可以搞到我咁喊法...屌。」Suki站起來抱著啊童。

「對...對唔住呀Suki,你係我喺呢個學校入面最好嘅朋友,我都唔想同你分開㗎。」啊童開始眼濕濕。

唉仆街,望到呢個咁感人嘅畫面搞到我都有啲感動添。

「好啦!我地唔好再講啲咁感人嘅說話啦,我驚再講多幾句你地又喊過,我地不如諗啲開心啲嘅野,諗下去邊到玩好過啦係咪?」冇其實純粹係我想約佢地去玩。

「屌你,你唔識講野就收嗲啦,係呢啲咁感動嘅位你走去講呢啲,你是On9嗎?」

「咁你唔想去玩咩?緊係要趁啊童仲喺度嘅時候玩多啲啦。」我說。

「咁你有咩高見吖?」啊童問。

「錦鯉無高見,因為錦鯉係一條魚。」

啊童聽到後反了反白眼,一副想打我的樣子。

「唔好打我唔好打我,有冇興趣去愉景灣?」我認真給出建議。

「嘩好提議喎,嗰度好似好靚㗎,估唔到你件廢柴都比到啲有用嘅建議喎。」Suki說。

Suki贊成我的提議當然是好事,但更重要的是啊童喜不喜歡,所以我看向啊童,

「愉景灣...有咩特別㗎?我就無所謂嘅。」啊童說。

「冇㗎,得個靚字囉,去打下卡都幾好吖,反正我地又搵唔到地方去。」我說。

兄弟們當然沒有異議,反正我地出街很多時都係男仔自己隨便搵個地方坐低打機,

女仔就自己影相,咁我當然就要幫佢地影無得同兄弟打機啦,不過是但啦。

追到live愛言言
細節呀,約既野就唔講啦,總之就係約咗星期三,點解係星期三?

因為星期三係我地復活節假既第一日,(係度提一提個啲返緊工既讀者,學生既復活節假係長過你地好多㗎,有成十日。)

所以我地就決定星期三係中環坐九點船入愉景灣啦,魚蛋好似有反對過既,

不過就是但啦,反正都係嘔幾分鐘啫,又唔係我嘔,佢辛苦咪辛苦啦,關我L事咩。

我同啊童就例牌一齊食咗早餐先出去,又係中環碼頭等。

「嘩,你知唔知上次同你地嚟既時候我係幾~咁緊張呀?」在碼頭等候其他人時,我重臨此地有感而發。

「點解呀?有咩緊張呀?」啊童不解地說。

「你唔係呀嘛,咁都唔記得,上次嚟既時候我係準備緊表白喎,你知你㗎啦,一陣又拒絕我就唔好啦,係人都會緊張啦大佬。」我說。

「唓,仲以為有咩特別,原來係咁咋。拒絕你係因為無誠意,同你未證明到你拍拖唔會影響學業,咁你之後做到呢兩樣野,咪溝到我囉。」啊童說。

「唉,唔知下次再同你一齊嚟呢到係幾時呢,應該你走之前我地都唔會再嚟中環碼頭㗎啦。」我嘆了口氣說。

「我咪講過囉,我長假期會返嚟㗎嘛,聖誕啦,聖誕返嚟我地再入多次長州。」

「嗱你話㗎,一定要返嚟呀,如果你唔返既話我嬲死你。」我說。

「得啦得啦。」

之後佢地都陸續到齊,咁就搭船入去啦,訓個覺就到。

魚蛋一落船就嘔,大家都已經習以為常,無點理佢,佢嘔完就會追返上嚟㗎啦。

落船後,兩位女生的眼球就迅間俾那沙灘吸引著,於是我們便應她們要求跟著她們走過去。

直行不久後我們便到了沙灘,她們以迅雷不及掩耳的速度衝了過去玩沙,

我們男生只好找將長椅坐下等待她們。

「喂啊言,過嚟陪我玩吖。」啊童向我招手。

「唔好啦掛,我對沙敏感㗎,唔掂得沙,我睇你地玩吖。」一想到全隻鞋,全身都是沙...我就不想過去玩了。

我可不願在整天餘下來的時間都跟沙子作伴。

「妖男人老狗驚啲沙,過嚟啦屌你,女朋友叫到你都唔肯過嚟。」Suki起身走過來把我推過去。

「喂唔好啦,我唔想對鞋入沙呀。」

「一陣倒返出嚟咪得囉on9,快啲過去同啊童玩啦。」

「唉你等我除鞋先。」我唔想對靚靚白色Converse鞋入晒沙。

我看過去兄弟那個邊向佢地求救,希望佢地當中有人可以講幾句野解救我,

但佢地一個二個就坐係個邊望著我陰陰嘴笑。

我屌,我好相信如果有一日我就嚟死佢地都唔會救我。

朝早有文,推推先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞